Brain Food

Brainfood is een term die de laatste jaren veel aan bekendheid heeft gewonnen. Dit komt door Charlotte Labee, omdat zij in haar Brain Balance methode en in de Brain Food en Brain Food Smoothies boeken op een toegankelijke manier de link tussen voeding en de hersen legt. Kort samengevat is dit haar boodschap: je brein heeft gezonde voeding (ook wel Brain Food) nodig om in balans te blijven en optimaal te functioneren.

Maar wat is gezonde voeding nu eigenlijk? En welke voedingsmiddelen geven je hersenen het meeste van wat ze nodig hebben? In totaal zijn er 45 voedingsstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Voedsel dat rijk is aan deze stoffen, draagt dan ook het meeste bij aan een goed functioneren van je brein en daarmee aan jouw dagelijkse welbevinden. Zo ben je beter bestand tegen stress en de vele andere uitdagingen waar het leven je voor stelt.

Op 13 en 14 mei 2023 geven Charlotte Labee en Marieke Kok een tweedaagse training over Voeding en je Brein. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Schrijf je dan snel in.

Wat leer je tijdens deze 2-daagse training

  • Wat is Brain Food?
  • Welke voedingsstoffen heb je allemaal nodig?
  • Welke voedingsstoffen komen we standaard tekort?
  • Hoe maak je van Brain Food je lifestyle?
  • Hoe je darmen je brein beïnvloeden.
  • Hoe een verstoorde darmflora zorgt voor een verstoorde breinfunctie.
  • Hoe intoleranties door ons Westerse voedingspatroon ontstaan.
  • Hoe je zelf een gebalanceerd voedingsschema maakt.
  • Wat suikers met je brein doen en hoe je aan de slag kunt gaan met je suikerverslaving.
  • Hoe toxinen ontstekingen kunnen veroorzaken en wat je er tegen kunt doen.

Over de training

Inbegrepen in de training

Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor de hersenen?

Een stof zoals omega 3 is van nature veel aanwezig in voedingsmiddelen zoals vette vis. Leuk weetje: in de menselijke evolutie is de neocortex in het brein ontwikkeld nadat de mens wegens droogte dichterbij water ging wonen en hierdoor meer vis ging eten. Naast visvetten maken ook gezonde vetten zoals extra vierge olijfolie (vanwege de polyfenolen en vitamine E) en eieren (inclusief dooier vanwege de choline) je brein sterker, slimmer en gezonder. Daarnaast zijn groente en fruit belangrijk vanwege de natuurlijk aanwezige vitamines, antioxidanten en voedingsvezels.

Maar in hoeverre zijn de bovengenoemde voedingsmiddelen eigenlijk voldoende aanwezig in jouw dagelijkse dieet? Als jij eet zoals de meeste mensen, is de kans groot dat je te weinig van een aantal belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo eet de gemiddelde Nederlander dagelijks slechts 131 gram groente, waar de Schijf van Vijf 250 gram aanbeveelt (Charlotte raadt 500 tot 800 gram per dag aan). Van een voor het brein schadelijke stof als suiker krijgt de gemiddelde Nederlander met 110 gram dagelijks dan weer veel teveel binnen.

Net zoals er voedsel is dat gezond is voor de hersenen, is er ook voeding met een desastreuze uitwerking op het brein. Met stip op één op de lijst van stoffen die je wilt vermijden, staat suiker. En dan vooral in de meest bewerkte, onnatuurlijke vorm. Suiker werkt ontstekingsverhogend, doet de hersenen krimpen, laat cognitieve functies achteruitgaan, verhoogt de kans op alzheimer of dementie en zorgt voor pieken en dalen in bloedsuikerwaarden.

Charlotte Labee voeding en brein

Gelukkig zijn er ook stoffen waar je brein geen genoeg van kan krijgen. Hoog in de categorie brainfood scoren onder meer omega 3 en water (je hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten en water), antioxidanten, voedingsvezels, choline en vitamines. Al deze stoffen voeden je brein op hun eigen manier en zorgen er gezamenlijk voor dat het in balans is en zijn potentieel kan benutten.

Brain Food als pijler

Zoals de naam al aangeeft, draait het bij Brain Balance allemaal om balans in het brein. Die balans kun je bereiken met onder andere de juiste beweging, rust en dus ook voeding. Gezond eten en drinken is essentieel om gebalanceerd in het leven te staan en jezelf een goede uitgangspositie te geven om je dromen na te jagen. Want dit lukt niet met een uitgeput brein dat door teveel en suikerrijk eten van de ene bloedsuikerpiek naar de andere jaagt.

Over Charlotte

Charlotte is 7 jaar geleden door haar eigen ervaringen en tegenslagen, zowel prive als zakelijk zich gaan verdiepen in de werking van ons brein. In eerste instantie voor haarzelf, om haar eigen processen te verbeteren en beter te begrijpen.

Daarna werd het haar passie en missie om de kennis die zij had opgedaan en de onderzoeken die zij had gedaan te gaan delen met mensen. Dat doet Charlotte nu inmiddels 4 jaar op verschillende podia, van lezingen, seminars, congressen tot trainingen. Van 10 personen tot 2500 personen.

Ook heeft ze inmiddels 6 boeken geschreven en haar eigen opleidingsinstituut. Ze kwam er steeds meer en meer achter dat er zoveel kennis is wat gedeeld zou moeten worden, vanuit de wetenschap, voedingsleer, ervaringen van mensen en experts. Zodat iedereen bekender wordt met zijn eigen brein en biologische processen.

Brain Balance Opleidingen
– REVIEW –

"

De stress training was een goede combinatie van verdieping en oefeningen. Mischa heeft veel kennis rondom het onderwerp en ging goed op diverse vragen in. De locatie en de werknemers straalde rust uit en gaf een gevoel van thuiskomen. De acceptatie van iedereen en de mogelijkheid om jezelf te zijn en te vinden heb ik als erg fijn ervaren.

5/5
– Pippa Tas

Brain Balance Opleidingen
– REVIEW –

"

De burn-out training was een goede mix van theorie/ wetenschap en ‘actieve’ handvaten om actief mee aan de slag te gaan. Het was een leuke groep, met open gesprekken. Charlotte en Erik waren inhoudelijk erg goed, enthousiast en zorgde voor veel interactie met de groep.

5/5
– Michelle de Waard

Brain Balance Opleidingen
– REVIEW –

"

Ik vond de stof erg interessant. De lunch was heerlijk. Echt om naar uit te kijken. Charlotte is erg inspirerend hoe zij dit weet te brengen. Leuke afwisseling met oefeningen tussendoor. Erik heeft heel veel kennis, wat uitdagend was (in positieve zin). De dagen waren goed georganiseerd. Wat een fijne sfeer hangt er op het Brain Balance kantoor!

5/5
– Nicole de Koning

Brain Balance Opleidingen
– REVIEW –

"

Er ging een wereld voor me open. Liefdevol en gepassioneerd werd de informatie gebracht, met genoeg aandacht voor iedereen.Er heerste een rustige, vriendelijke en open sfeer in de groep.  Ik ga met veel nieuwe kennis en een volle buik van een heerlijke Brain Food lunch naar huis.

5/5
– Kitty Rijk

Brain Balance Opleidingen
– REVIEW –

"

De dag van Erik was erg leuk en leerzaam, wel pittig op inhoud. Charlotte had meer afwisseling tussen leren en doen. Ik heb hele fijne dagen gehad. Veel geleerd en het voelde vertrouwd.

5/5
– Willem Visser

Brain Balance Opleidingen
– REVIEW –

"

Ik heb veel nieuwe dingen geleerd en veel bruikbare waardevolle informatie gekregen. Handvaten om mee aan de slag te gaan. Het is een echte aanrader voor iedereen die stress voelt en tips wil om ermee aan de slag te gaan. De groep had een fijne energie en de lunch was echt geweldig!

5/5
– Nikki de Kok

Brain Balance Opleidingen
– REVIEW –

"

De burn-out training waren twee hele gezellige, maar vooral leerzame dagen waardoor ik veel heb geleerd. Goede docenten die er veel plezier in hebben. Je ziet dat ze veel passie hebben in wat ze doen. Bijzonder was ook de sfeer, gastvrijheid en het welkoms gevoel.

5/5
– Anne de Groot

Brain Balance Opleidingen
– REVIEW –

"

Zowel Charlotte als Erik zijn beide hele fijne sprekers. Fijn om de diepte in te gaan en linkjes te leggen. Een groot voordeel vond ik het gevoel en ‘kennis’ beide in één training. De Brain Food lunch was perfect, heerlijk!

5/5
– Juliette de Waard

Over Marieke

Marieke volgde de driejarige opleiding als natuurvoedingskundige aan de Kraaybeekerhof academie te Driebergen, waar een diversiteit aan vakken zoals anatomie, fysiologie, pathologie, diëtetiek, voedingsleer, productkunde, biologische landbouw, gesprekstechniek en antroposofische langs kwamen. Hierdoor werd haar passie voor het menselijke lichaam in combinatie met voeding nog meer aangewakkerd. Daarom volgden ze ook de opleidingen Orthomoleculair Voedings- en Suppletieadviseur en Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut. Hier ontmoette zij een docente die haar de liefde voor de darmen bijbracht. Sinds die tijd volgt Marieke één dag per twee maanden een intervisie waar de nieuwste inzichten uit de wetenschap op het gebied van darmen en gezondheid worden gedeeld.

Marieke is gespecialiseerd in het herstellen van onbalans, hierbij kijkend naar de niet optimale werkende lichaamssystemen (zoals de spijsvertering, lever, hormoonstelsel, zenuwstelsel). Dit doet zij, indien nodig, het liefst door middel van het uitvoeren van darm ontlastingstesten.

De honger naar nieuwe opleidingen is nooit gestild bij Marieke, en ze blijft zich ieder jaar bijscholen. Ze vindt het geweldig om al die kennis nu ook weer door te geven in persoonlijke consulten en in trainingen en/of workshops.