Coaching binnen een Nederlandse bank met een eigen ‘Brain Balance sausje’

Het verhaal van Martine

Martine’s leven na Level 1 en Level 2

Ik begin mijn dag met een meditatie of met yoga, dat deed ik vroeger nooit.

 • In de ochtend drink ik een gezonde smoothie, om mijn brein te triggeren.
 • Ik pak mijn pauzes, als ik merk dat ik te veel en te druk in mijn hoofd ben.
 • Ook ga ik regelmatig even met de hond naar buiten, al is het maar tien minuten.
 • Ik maak mij niet meer heel erg druk om wat mij wordt opgelegd, want ik weet dat ik
  goed genoeg ben.
 • ’S avonds voor het slapen noem ik drie dingen op waar ik dankbaar voor ben. Dit
  helpt heel fijn!

In 2020 komt Martine in een burn-out terecht. Wanneer zij in die tijd in aanraking komt met Brain Balance Instituut, besluit ze de opleidingen ‘Level 1: Update je Brein’ en ‘Level 2: Brain Balance Coach’ te volgen. Dit voelt voor haar echt als een verandering van haar lifestyle. “Als ik bepaalde dingen toen had geweten, had ik er heel anders mee omgegaan en was ik waarschijnlijk ook nooit in die burn-out beland.” Deze lessen mag zij nu meegeven aan haar collega’s, door middel van coaching met ‘haar eigen Brain Balance sausje’.

Voor zichzelf kiezen na haar burn-out

Wanneer Martine in 2020 thuis zit met een burn-out, begint ze met trainingen bij Brain Balance Instituut. Dit bevalt haar zo goed, dat ze besluit de opleidingen te gaan volgen. Ze leert hier onwijs veel over zichzelf, onder andere om meer uit haar comfortzone te stappen en vaker voor zichzelf te kiezen.

“Ik heb een totaal nieuwe lifestyle ontwikkeld en ook mijn mindset is veranderd. Ik ben eigenlijk van een fixed mindset naar een growth mindset gegaan. Dingen waarvan ik vroeger dacht van ‘Joh, ik kan het niet’ (fixed mindset), denk ik nu van ‘Joh, ik kan het allemaal, ik kan het wel. Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan’ (growth mindset). Ik stap veel meer uit mijn comfortzone, dus ik leer daardoor veel meer.”, vertelt Martine. Mensen om haar heen hebben het ook wel over een ‘Martine 2.0’.

Martine’s leven na Level 1 en Level 2

Ik begin mijn dag met een meditatie of met yoga, dat deed ik vroeger nooit.

 • In de ochtend drink ik een gezonde smoothie, om mijn brein te triggeren.
 • Ik pak mijn pauzes, als ik merk dat ik te veel en te druk in mijn hoofd ben.
 • Ook ga ik regelmatig even met de hond naar buiten, al is het maar tien minuten.
 • Ik maak mij niet meer heel erg druk om wat mij wordt opgelegd, want ik weet dat ik
  goed genoeg ben.
 • ’S avonds voor het slapen noem ik drie dingen op waar ik dankbaar voor ben. Dit
  helpt heel fijn!

Voor de mensen in haar omgeving is het ook een belangrijke verandering vertelt Martine. “Je wordt wel een ander mens. Je krijgt daarom ook wel weerstand in het begin van mensen om je heen, omdat je vroeger altijd ja zei en nu ook weleens nee. Want een ‘Nee’ tegen een ander, is een ‘Ja’ tegen mijzelf. Ik laat mij niet meer zo snel gek maken. Het glas is bij mij altijd halfvol!” Hierdoor heeft ze veel minder schuldgevoelens en denkt ze ‘Nee ik kies voor mezelf’. En dat zijn enorme veranderingen voor haar. “Als ze zich bij het management heel erg druk maken en er paniekvoetbal is, dan denk ik, ‘Ja jongens, maak van jullie probleem niet mijn probleem.’ Dus daar ga ik nu ook heel anders mee om.”

Van re-integreren tot een presentatie geven over stress

Acht á negen maanden nadat Martine thuis komt te zitten, gaat zij langzaam weer terug naar haar baan binnen de bank om te re-integreren. Tot grote verbazing van haar teamleider, ging het weer heel erg goed met haar. “Wat heb je gedaan en wat heb je allemaal geleerd? Zou je dit willen delen met mij en het team?” Martine wordt gevraagd om een presentatie te geven over stress op de werkvloer, bij de teamleiders en het management. “Ja, ik vond het heel spannend, maar ik had ook geleerd dat ik echt uit mijn comfortzone moest stappen en dat ik zelf actie moest ondernemen, want zonder actie is er geen groei. Dus ik had zoiets van: ja ik ga dit gewoon doen!”, vertelt ze.

Coaching met een Brain Balance sausje, hoe zit dat?

Op de presentatie krijgt Martine heel veel positieve reacties. Hieruit volgt dat Martine collega’s uit de verschillende teams, die stress of disbalans ervaren, mag gaan coachen.

“Daar krijg ik zoveel energie van. Ik ben nu teamcoach en dit is werk gerelateerd, maar dan met mijn eigen Brain Balance sausje, zeg ik altijd.”

Brain Balance Coach is dus geen aparte functie binnen de bank, maar Martine heeft dit eigenlijk zelf gecreëerd binnen het bedrijf. Wanneer ze signalen van stress opmerkt bij collega’s, kan ze hierop inspelen en kan ze haar tips en tricks vanuit Brain Balance met hun delen. “Ik merk nu dat als er ‘targets’ op worden gelegd, dat collega’s meteen heel erg in de weerstand gaan. Ze zetten gelijk heel erg hun hakken in het zand en zeggen dingen als: ‘Ik kan het niet en het is te veel’. Het glas is vaak halfleeg i.p.v. halfvol!” Martine geeft collega’s mee dat een andere mindset echt belangrijk is. Ergens op een positieve manier ingaan. Aan de hand van de zeven Brain Balance pijlers gaat ze met hen in gesprek.

Ze deelt tips die haar zelf ook heel erg geholpen hebben in tijden van stress. Het zijn vaak kleine tips, waar ze gelijk mee aan de slag kunnen. Dus ga bewegen. Neem wat vaker pauzes. Doe eens niks. Ze deelt meer met ze over Brain Food en raadt ze aan om eens avocado’s en blauwe bessen te eten in plaats van pakjes en zakjes, wat echt niet goed voor je is. Hier krijgt ze hele positieve reacties op, van de collega’s zelf, maar ook van de teamlead. “Ik krijg terug dat die persoon echt wel is gegroeid. Ik heb ook persoonlijke bedankjes gekregen, dus het heeft echt wel wat met ze gedaan.”

Grootste lessen vanuit Level 2

Als je helemaal teruggaat naar het probleem, vertelt Martine dat het echt gaat om de onzekerheid in jezelf. “Dat je denkt dat je iets niet kan of dat je niet goed genoeg bent. En dat gevoel had ik altijd. Dat heb ik nu wel helemaal om kunnen buigen van joh, ik ben goed genoeg. En ik kan het wel. En fouten maken mag, want fouten maken… daar word je beter van.”

Wat Martine zegt vinden we bij Brain Balance onwijs belangrijk. We kijken naar de programmering, het patroon en de onbewuste overtuigingen die de oorzaak zijn achter problemen als uitstelgedrag, prestatiedrang, een burn-out etc. Pas wanneer je weet welke programmeringen jou belemmeren en de oorzaak zijn achter jouw klacht, kun je vanuit daar met tips en tricks aan de slag om dit aan te pakken. De onderliggende oorzaak achter iemands probleem is dus waar het om draait. Anders plak je pleisters op een open wond.

“Als ik dat soort dingen toen had geweten, had ik er heel anders mee omgegaan en was ik waarschijnlijk ook nooit in die burn-out beland. En dat zijn ook wel dingen die ik nu aan collega’s meegeef. Van joh, je bent wel goed genoeg, je kan het wel. Fouten maken is niet erg, want daar word je juist beter van. En voorheen werd ik daar heel erg onzeker van.”

Budget vanuit werkgever

Martine kreeg beide opleidingen vergoed door haar werkgever, vanuit haar ontwikkelingsbudget. Daar was zij ontzettend blij mee. Volgens haar zijn Level 1 en Level 2 dan ook een toevoeging voor elk bedrijf naast je persoonlijke groei. “Het is heel belangrijk dat mensen goed in hun vel zitten, dat mensen gezond zijn. Ziekteverzuim is natuurlijk altijd een ding binnen bedrijven. En ziekteverzuim is altijd te hoog en moet omlaag. Dus mensen moeten aan de slag gaan met hun (mentale) gezondheid. Happy people is happy customer,

zeg ik altijd.” Door gezonde mensen op de werkvloer die met plezier naar hun werk gaan, gaat de productie ook omhoog vertelt Martine. “Het gaat vaak alleen maar over doelstellingen of targets en niet meer over de mentale gezondheid van mensen.”

Een cadeau aan jezelf

Op de vraag hoe ze Level 2 heeft ervaren is Martine haar antwoord duidelijk: “Ik vond het een onwijs leuke opleiding. Ik heb echt heel veel geleerd van alle verschillende lesdagen. Wat ik nog steeds heel fijn vind is de les die we hadden van Siebe Hannosset over Intermittent Living. Dat is mij heel erg bijgebleven! Ook doe ik nog steeds meerdere breathwork sessies die we hebben gekregen. Ik vond de opleiding wel pittig, want ik moest wel echt veel leren. Maar ik heb er wel heel veel voor mezelf uit kunnen halen. En nog steeds in mijn dagelijks (werk)leven kan ik de 7 breinpijlers vanuit de opleidingen toepassen. Het is echt wel een cadeau geweest wat ik mezelf heb gegeven. Ja, absoluut.”

Dit wil Martine meegeven aan jou!

“Ik kan wel zeggen als je twijfelt over de opleiding of je Level 1 en Level 2 wel of niet gaat doen, het is sowieso een enorm cadeau wat je aan jezelf geeft en daarnaast in je huidige werkzaamheden kan toepassen. De bal lag wel bij mij, dus ik ben wel zelf actie gaan ondernemen binnen de bank en gaan vertellen wat ik had geleerd. Houd wel in je achterhoofd dat er zonder actie geen groei is. Dus je moet echt wel zelf in de lead zijn binnen je bedrijf en gaan vertellen wat je hebt gedaan. Wat je hebt geleerd en dat je daar collega’s beter mee kan maken. Ik kan me niet voorstellen dat er een werkgever is die zegt, daar zit ik niet op te wachten. Want als werknemers beter in hun vel zitten, gezonder zijn, mentaal ook, dan is dat ook alleen maar goed voor het bedrijf. Dus het is groei voor de werknemer, maar ook groei voor het bedrijf, dus daar zijn ze gewoon blij mee. Deze opleidingen zijn voor elke soort branche toepasbaar!”