7 skills

De 7 belangrijkste skills om goede cijfers te halen

Om hoge cijfers te halen moet je goed kunnen leren. Dat klopt. Alleen vergeten we weleens dat leren niet alleen bestaat uit enkel een manier van leren toepassen en klaar is kees. Leren kan je onderverdelen in verschillende skills die in balans moeten samenwerken om het beste uit jezelf te halen. In dit verhaal heb ik de 7 belangrijkste skills voor jou op een rijtje gezet.   

Leerstrategieën 

Er zijn meerdere manieren om te leren voor je tentamen. Vaak wordt gedacht dat studenten een eigen manier van leren hebben, en dat die manier altijd de beste is. Dat is vervelend om te zien, want sommige leerstrategieën werken eenmaal beter (dus sneller en makkelijk) dan anderen. Zoals het bestuderen van je notities. De meeste studenten herlezen simpelweg wat er staat.  

Dat is goed om te doen, maar het kan efficiënter. Door bijvoorbeeld na elke les 3 tot 5 vragen op te stellen over de notities die je voorafgaand aan het bestuderen kan beantwoorden. Ook kan je zonder te spieken, eerst op een blanco papier opschrijven wat je nog allemaal kan herinneren van die les. Op deze manier houd je de kennis die je ophaalt vast voor een langere periode en weet je precies welke notities je nog niet begrijpt of zelfs vergeten bent!  

Focus 

Heb je een focus dat zo gebundeld is als het licht van een bouwlamp de of is eerder zo versnippert als de laserlichten op een technofestival? Studenten kunnen het gevoel krijgen dat ze een versnipperde focus hebben als ze niet langer dan een uur kunnen concentreren op een taak. Dat is nergens voor nodig. Het is juist goed om elk half uur tot uur een korte pauze in te lassen. Natuurlijk zijn er ook studenten die urenlang door werken aan één taak en door blijven werken.  

Dit zijn hoge uitzonderingen en waarschijnlijk hebben ze een strakke deadline die ze moeten halen. Waar je normaal een pauze tussendoor zou nemen, verhoogd een nabije deadline je motivatie om door te gaan. Een simpele maar enorm effectieve tip is om je taken tussen de 30 en 60 minuten te houden. Als je die af hebt ga je weer wat anders doen. Zo behoud je een laserfocus! Dit helpt je beter te leren, en dus goede cijfers halen. 

Motivatie 

Motivatie komt en gaat. Maar met studeren is het toch fijn om te weten dat je kan vertrouwen op jezelf. Als je maandagochtend hebt ingepland om te leren, wil je niet die ene Netflix-serie gaan bingewatchen waar je het hele weekend al mee bezig was. Vind je het moeilijk om maandagochtend te beginnen? Een fantastische manier om trainen is het kijken naar het groter geheel!  

Vaak hebben we geen motivatie, omdat ons doel onhelder is. Nu zeg ik niet dat je gelijk een doel moet uitschrijven voor wat je over 5 jaar bereikt wil hebben (dat mag wel). Zeker als je het voor het eerst doen, moet je het simpel houden. Bedenk het cijfer dat je wilt halen voor een vak. Schrijf dit vervolgens op papier en hang het op waar je het elke dag ziet. Je kan opschrijven:  

“Voor embryologie wil ik op 10 november 2020 een 7,8 halen voor mijn tentamen.”  

Door je gedachten om te zetten in tekst, maak je het zicht- en tastbaar. (On)bewust ga je hiernaartoe werken. Als je dan maandagochtend wakker wordt, weet je dat je een belofte met jezelf liever niet wilt breken. Dan is het ineens een stuk makkelijker om op te staan en aan de slag te gaan.  

Snellezen 

Op de basisschool leren we hoe we moeten lezen. Maar op de middelbare krijg je hier niets meer over. Dit zorgt voor problemen. Stel je voor: een leerling van 13 jaar die een boek voor Nederlands moet lezen. Maar hij leest zo langzaam dat hij over elke pagina meerdere minuten doet. Elke keer als hij iets niet begrijpt leest de pagina opnieuw en nog zorgvuldiger, omdat hij denkt dat de informatie dan wel beter blijft hangen. Na een half uur is hij 4 bladzijden verder en alweer vergeten wat hij had gelezen op de eerste pagina. Op deze manier leest hij zijn boek in een week uit. Met veel pijn en moeite lukt het. Maar door zijn manier van lezen is zijn retentie laag. Hierdoor haalt hij met de toets een 3.5. Met de opmerking van de docent: “omdat het niet lager kon”. Hoe zou jij je voelen?  

Best veel leerlingen vertonen afwijkend gedrag met lezen en stellen het zo lang mogelijk uit. Dit is zelfs bij studenten nog terug te zien. Dit is hartstikke zonde! Door te kunnen snellezen, heb je een betere retentie, ben je minder tijd kwijt en hoef je minder moeite te doen. Snellezen is een skill die elk student moet kunnen. Zo bespaar je al snel tientallen uren per maand!  

Gewoontevorming 

Onze nieuwjaarswensen zijn alweer in duigen gevallen. Elk jaar proberen miljoenen mensen hun koers in het leven te veranderen en kiezen 1 januari als startlijn. Ik merk het bijvoorbeeld in de sportscholen. Het is ineens super druk. Het is zo erg dat ik mijn kont niet meer kan keren en een half uur van tevoren in de rij moet staan om een toestel te kunnen gebruiken. Maar in de zomermaanden is het weer back to normal. Het blijft toch wel apart. Hoe komt het nou dat al die mensen na een maand of paar maanden weer in hun oude gewoontes terugvallen?  

Plannen  

Heb je weleens last van een overvol hoofd en kan je niet kan concentreren op het werk dat al uren voor je neus ligt? Dan kan een gevolg zijn van een gebrek aan planning. Je hebt waarschijnlijk geen overzicht in wat je allemaal moet doen, wanneer je het gaat doen en hoe je het gaat doen.  

Vrouwen zijn er een stuk beter in dan mannen, maar plannen is belangrijk voor iedereen. Integreer het in je dagelijkse activiteiten. Brian Tracy zegt in zijn boek Eat The Frog: “elke minuut dat je stopt in je planning, scheelt 1 uur aan werk.” Ik geloofde het in eerste instantie niet, maar inmiddels doe ik alles met mijn agenda en to-do lijsten. En als je weleens last hebt van een overvol hoofd, is het mijn advies aan jou om ook te gaan plannen.   

Mindset 

Je kan op de ene dag zo slim zijn als Einstein, maar op een andere dag zo dom als Frankenstein. Het zit gewoon tegen. Hoe ga je om met tegenslagen? Je kan slechter gaan presteren, omdat je negatief wordt tegen jezelf. Je kan jezelf ook herpakken door te accepteren dat het even tegenzit en het vanzelf overwaait. Sommige studenten hebben geen slechte leermethode, maar hebben nog niet de juiste mindset 

Conclusie  

We vergeten weleens wat we moeten weten om effectief en efficiënt te leren. In dit artikel heb je een introductie gekregen van de 7 aspecten van leren en studeren. Deze moet je onder de knie krijgen om het optimale uit jezelf te halen op school. En natuurlijk goede cijfers te halen. In de blogartikelen die komen gaan we dieper in op de verschillende onderwerpen. Waar wil jij meer over weten?