Even voorstellen; Alies Coster; Psycholoog MSc & slaapexpert

Leestijd 4 minuten
slaap

Graag stellen we Alies Coster, psycholoog en slaapexpert, aan je voor;

Welkom bij Your Brain Balance Alies, kun je jezelf voorstellen? 

Mijn naam is Alies Coster. Ik ben 26 jaar en ben gek op de stad Utrecht. Ik werk als psycholoog in de acute psychiatrie, en daarnaast heb ik mij gespecialiseerd in het onderwerp ‘slaap’. Wat mij intrigeert aan het fenomeen, is het feit dat we (als het goed is) allemaal zo’n 7-8 uur per etmaal even helemaal ‘weg’ zijn. Ooit zei een bekende wetenschapper dat als slaap geen absolute vitale functie zou dienen, dat het dan de grootste fout zou zijn die de evolutie ooit gemaakt had. Beter dan dat kan ik het niet beschrijven, het belicht namelijk prachtig het essentiële aspect van een nachtrust. Hoewel we het soms wel zo zien, is slaap geen overbodige luxe. Het is een biologische noodzakelijkheid. Hoe beter we slapen, hoe beter we in ons vel zitten en hoe beter we presteren.

Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring? 

Het belang van mijn slaap is en was de drijvende kracht achter mijn skyhigh motivatie om slaap op de kaart te zetten. Sinds twee jaar ben ik trotse eigenaar van Sucsleep en Sucsleep Academy. Het woord ‘succes’ zit in de naam verborgen, omdat succes en slaap onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Mijn kennis en ervaring deel ik in workshops en (online) trainingen.

Zo heb ik afgelopen jaar workshops mogen geven voor ASR verzekeringen, Fontys Hogescholen en zelfs bij de Universiteit van Utrecht was ik welkom om medewerkers te helpen aan een goede nachtrust. Particuliere mensen met ernstige slaapproblemen kunnen trouwens ook bij mij terecht voor coaching en behandeling. Iemand helpen om weer vertrouwen te krijgen in de nacht, uitgerust wakker te worden en overdag fit te zijn is het mooiste om te doen!

Wat zijn verder je grootste passies en hobby’s? En waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Mijn grote passie is openwater zwemmen. In mijn studententijd heb ik deze hobby ontdekt toen ik verhuisde naar een studentenkamer in Utrecht. Ik snakte naar ruimte, naar natuur. Tijdens mijn ontdekkingstochten buiten kwam ik een mooie plas tegen. Van het een kwam het ander en inmiddels zwem ik als een echte prof door de Maarsseveense plassen.

Wat je niet zal verbazen is dat slaap bij mij op één staat. Een feestje op zijn tijd moet kunnen, maar over het algemeen word ik er geen leuker mens op wanneer ik niet lekker in mijn ritme zit. Je kan me beter dus ’s nachts ook niet wakker maken, tenzij je me ontvoert voor een vakantie naar de Malediven.

Wat is een leuk feitje over jezelf?

Ik ben half Fries en ben nog steeds gek op mijn Friese roots. Ik ben blij dat ik tweetalig ben opgevoed, mocht ik ooit terug willen naar Friesland, dan kan ik mij daar dus prima redden!

Wat betekent een brein in balans voor jou? Waarom is dit thema zo actueel en wanneer ontdekte je zelf het belang van een goede Brain Balance?

Je brein is het centrum van alles wat je doet en hoe je je voelt. Het is ontzettend belangrijk om je brein te begrijpen. Bij mij begon dat proces toen ik me meer ging verdiepen in de wondere wereld van het brein. Ik leerde dat ik zelf invloed heb op hoe ik me voel. Gun ik mezelf voedzaam eten en voldoende daglicht en beweging, dan zit ik een stuk beter in mijn vel dan dat ik de avond van tevoren met vriendinnen doorzak en lamlendig video’s blijf kijken in bed. Brein in balans betekent voor mij niet dat ik altijd gezond ben en nooit TV kijk in de avond. Wanneer ik mij energiek, ontspannen en uitgerust blijf voelen tijdens de dag, is een zak chips of een wijntje op zijn tijd voor mij de ideale combinatie van ontspannen leven en ontspannen slapen.

Wat doe je om je persoonlijke breinbalans te bewaken?

Voor mij is mijn ochtendritueel het belangrijkste op een dag. Start ik mijn dag fit en gezond, dan neem ik dat gevoel de rest van de dag mee. De ochtend is dus het ideale moment om de toon te zetten voor de dag die gaat komen. Concreet betekent dit dat ik gelijk opsta als mijn wekker gaat. Ik zorg voor voldoende daglicht, dus ik doe de gordijnen open en zet mijn wake-up light feller als het buiten nog donker is. Mijn telefoon pak ik pas na een half uur, zodat ik eerst de dag zelf kan beginnen, zonder prikkels van buitenaf dus. Met voldoende aandacht voor mezelf en het proces, maak ik mij klaar. Ik douche lekker, doe mijn make-up, zoek mijn kleren uit en als ik voldoende tijd over heb, vind ik het ook fijn om de krant te lezen.

Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen? En waarom is dat zo belangrijk? 

Als slaapexpert zal het je niet verbazen dat ik kennis ga delen over slaap en ontspanning. Ik ben psycholoog en heb dan ook een psychologische invalshoek op het thema slaap. Ik schrijf graag over wat je moet doen als je piekerend in bed ligt bijvoorbeeld, of hoe je omgaat met heftige dromen. Een goede nachtrust is immers de basis voor alle processen die in het brein plaatsvinden. Goede slaap regelt je hormoonhuishouding en het biedt herstel voor al je hersengebieden. Wil je je brein in balans krijgen, begin dan bij slaap.

Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?

Als oprichter van Sucsleep is het mijn persoonlijke missie om mensen te inspireren, motiveren en te helpen om (beter) te gaan slapen waardoor ze fit en energiek door het leven gaan. Volg me alvast op Instagram om niets van de tips en tricks te missen.