Even voorstellen; Juriaan Galavazi, Arts en coach

Leestijd 5 minuten
breinkennis

Graag stellen we Juriaan Galavazi, arts en coach aan je voor

Welkom bij Your Brain Balance, Juriaan Kun je jezelf kort voorstellen? 

Mijn naam is Juriaan Galavazi (46), arts en coach. Ik ben getrouwd met Simone. Samen hebben we 4 kinderen én ook Dokter Juriaan is van ons samen. Dokter Juriaan is een aantal jaar geleden ontstaan vamuit de intentie onze visie over gezondheid verder te verspreiden. Als ik nameijk één ding de afgelopen vijftien jaar heb mogen ervaren in mijn werk als huisarts is het wel dat stress en een hoofd vol gedachten uiteindelijk ziekmakend kunnen zijn en zorgen voor klachten zoals bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, somberheid, slaapproblemen, blessures, hartkloppingen of buikklachten. Daar waar je met je kop geen nee meer kunt zeggen, gaat je lichaam het voor je doen. Ik zie Dokter Juriaan als mijn missie om mensen te begeleiden om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Met zorg en aandacht.

Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring? 

Ik ben opgeleid aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en later als huisarts en heb meer dan 10 jaar een eigen huisartsenpraktijk gehad en ben werkzaam geweest in de sportgeneeskunde. Nu werk ik als arts en coach. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik begeleid mensen om zich op beide vlakken weer echt fit te voelen. Middels diverse coachingsprogramma’s laat ik mensen ervaren dat ze zelf een enorme invloed op hun welbevinden hebben.

Wat zijn je grootste passies en hobby’s? Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Al sinds jonge leeftijd heb ik veel gesport; atletiek en triathlon. Ik was altijd in beweging en trainde super fanatiek. Achteraf heb ik destijds veel te veel gevraagd van mijn lijf en haalde ik veel van mijn eigenwaarde en erkenning uit mijn sportprestaties. Na mijn burn-out in 2013 heb ik het roer omgegooid. Ik had het lijntje met mijn gevoel weer te herstellen en te luisteren naar mijn lijf. Enorm nieuwsgierig naar het pad van persoonlijke ontwikkkeling heb ik veel trainingen, opleidingen en ervaringen op dat vlak opgedaan, wat uiteinlijk ook tot Dokter Juriaan geleid heeft.

Wat is een leuke anekdote of feitje over jezelf?

Ik hou ontzettend veel van skieen en sta het liefst meerdere weken per jaar op de ski’s in de bergen. Om ook het skieen te kunnen combineren met werk, heb ik mijn diploma gehaald om ook officieel skiles te mogen geven.

Wat betekent een brein in balans voor jou? Waarom is dit thema zo actueel en wanneer ontdekte je zelf het belang van een brein in balans? 

Balans. Voor veel mensen betekent dat in praktische zin dat ze vooral het blije, het positieve, het lichte en het goede willen in hun leven. Maar dat is in essentie geen balans. Balans is naar mijn mening het licht én de duisternis, de blijdschap én het verdriet. Uiteindelijk weet je alleen maar hoe het is om heel blij te kunnen zijn als je ook weet hoe het is om heel verdrietig te zijn. Weet je alleen hoe het is om een groot vertrouwen te ervaren, als je ook weet hoe het is om knetter onzeker te kunnen zijn. Ik heb groot ontzag gekregen voor ook de schaduwkanten in het leven. Juist door daar nieuwsgierig naar te zijn, ook die plekken te kunnen zien als plaatsen waar veel geleerd kan worden, nieuwe inzichten kunnen worden opgedaan en waar ik kan groeien en ontwikkelen. In de huidige maatschappij zijn velen continu op zoek naar de heilige graal en blijven ze maar rennen. Totdat ze aan het eind van de rit tot de conclusie komen dat ze vooral zichzelf voorbij zijn gerend. Waardevol dus om stil te leren staan en contact te maken met alles wat er in het moment voorbijkomt. Ook als dat lastig, pijnlijk of verdrietig is.

Wat heb je toen gedaan (en doe je nog steeds) om je persoonlijke breinbalans te bewaken?

Ik zie mijn lijf als een kostbaar instrument. Waardevol dus om daar tijd en aandacht aan te besteden. Wanneer ik dat instrument zo goed mogelijk op orde heb, dan kan het me feilloos vertellen wat wel en niet kloppend is in mijn leven. In praktische zin betekent dat gezonde voeding (geen alcohol, geen snaaierijen, geen suikers en juist veel groente, fruit, water, etc), dagelijks bewegen, mediteren, regelmatig tijd nemen om alleen te zijn en te checken of ik nog op koers ben.

Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen? 

Hoe kan jij weer leiderschap nemen over jouw leven? Je lijf is slimmer dan je hoofd. Het vertelt je precies welke kant je op mag gaan. Wat wil het jou vertellen? Wat mag jij veranderen in jouw leven zodat het weer goed en kloppend is voor jóu? Dat is een spannende plek. Meestal zijn die dingen waarop we al onze zekerheden hebben opgebouwd, precies ook die zaken die jou weerhouden van te zijn wie jij in essentie bent. Reken maar, dat als daar aan geknabbeld gaat worden, dat iets in jou in opstand komt. En niet alleen jij, maar ook je omgeving. Hoe ga je dus zodanig voor jezelf zorgen dat jij weer kan gaan doen en laten wat goed en kloppend is voor jou? Zodat je via die weg 100% jij kan zijn en zo jouw kostbaarheid volledig tot expressie kunt brengen. Jij bent het grootste cadeau voor de ander wannneer jij helemaal jij mag zijn. En je lichaam wijst je de weg. Mits je bereid bent om er écht naar te luisteren.

Waarom sluit dit onderwerp zo mooi aan op het veelomvattende thema  van Brain Balance?

Een goed leven bestaat naar mijn mening uit vreugde, gezondheid en voldoening. Er zijn meerdere wegen die daar naartoe leiden. Er is er niet één de beste, maar alle wegen voegen een kleiner of een groter stukje toe aan jouw puzzel. Met Dokter Juriaan vertegenwoordig ik een stuk van die puzzel.

Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?

Een ieder is een kostbaarheid. Je bent het grootste cadeau voor de wereld om jou heen wanneer jij helemaal jij mag zijn. Je voegt de meeste waarde toe door jouw kostbaarheid volledig tot expressie te laten komen. Daarmee voeg je vreugde gezondheid en voldoening toe aan je eigen leven én aan dat van de wereld om je heen.

Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?

Een waardevol vertrekpunt daarbij is naar mijn mening dat je gaat staan voor wie jij bent. Dat je doet wat je verkondigt. Oprechte keuzes dus. Dat je mond dezelfde kant op praat als dat je voeten lopen.