Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Geen tijd om te slapen? 5 tips om van je slaap een prioriteit te maken

Leestijd 2 minuten
Jongeren – Leerkrachten – slaap

Dat slaap écht belangrijk voor ons is weet je misschien al. Toch kan het lastig zijn daadwerkelijk prioriteit te maken van je slaap. Daarom heb ik 5 tips voor een goede nachtrust zonder dat het je al te veel tijd kost.

 

1: Helder begin van de dag

Het is belangrijk je brein te laten weten dat de dag gaat beginnen. Probeer daarom een ritme te creëren waarbij je dagelijks op hetzelfde tijdstip opstaat. Tevens is het belangrijk het licht op te zoeken zodra je wakker wordt. Vervolgens is het belangrijk je bewust te worden van je gedachten. Neem een momentje om automatische negatieve gedachten (ANT’s) om te buigen naar neutrale/positieve gedachten. Verwijder tot slot eventuele ochtendmist in de hersenen door rustig te bewegen. Wellicht vind je het fijn om de zonnegroet uit te voeren of een stuk te gaan wandelen wanneer je iets meer tijd hebt.

 

2: Van pauzes een prioriteit maken

Vaak hebben we de neiging alsmaar door te gaan, maar wist je dat je productiviteit vele malen hoger is als je geregeld een korte pauze neemt? Probeer elk uur enkele minuutjes te bewegen. Tijdens de lunch is het belangrijk even van je werkplek weg te gaan, lunch dus niet op je werkplek en probeer multitasken te vermijden. Als je de mogelijkheid hebt is het ideaal om te lunchen in de natuur of met uitzicht op de natuur.

 

3: Geef jezelf een energie boost

Gedurende de middag zien we vaak dat mensen vermoeid raken en daardoor minder productief zijn. Het helpt enorm om jezelf een boost te geven.  Oefeningen die je kunt doen vind je hier. Probeer dit niet alleen te doen als je al merkt dat je inzakt, maar maak er een ritme van om gedurende de dag de oefeningen enkele keren uit te voeren.

 

4: Sluit je werkdag af

Het is voor je brein heel belangrijk een duidelijk einde van de werkdag te bepalen, al helemaal in deze tijd waarin we veel vanuit huis werken. Probeer elke dag rond dezelfde dag je werk af te sluiten. Tevens is het een aanrader kort voordat je je werkdag afsluit je dagelijkse succes te noteren. Zo activeer je het beloningssysteem in je brein en geef je tevens een seintje dat het einde van de werkdag is aangebroken.

 

5: Ritme zorgt voor kalmte

Ons systeem wordt gekalmeerd door een ritme. Ritmes kunnen worden bepaald door tijd, licht, eten/drinken en beweging. Ze versterken het circadiaans ritme en kunnen ’s nachts bijdragen aan diepere minder verstoorde slaap waardoor je meer energie hebt gedurende de dag. Creëer voor jezelf, indien mogelijk, een routine waarbij je op een vaste tijd opstaat, op vaste tijden eet en op vaste tijden werkt.

 

Een goed begin is het halve werk! Kies daarom de tips die voor jou haalbaar zijn. Pas ze gedurende een maand dagelijks toe en ervaar het effect op je slaap en energie. Succes!