Darmen en je brein

Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd. De verbinding tussen deze twee is dan ook ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid. Maar liefst 92% van de zenuwcellen in de hersenen is ook terug te vinden in de darmen. Dit betekent dat onze hersenen en darmen continu met elkaar communiceren en dat een disbalans in de darmen dus daadwerkelijk voor een disbalans in het brein kan zorgen.

Wanneer je darmen niet naar behoren functioneren kan dit niet alleen leiden tot fysieke klachten als obstipatie, buikkramp en winderigheid, maar ook tot mentale klachten als somberheid, vermoeidheid en zelfs depressie.

Om de communicatie tussen je darmen en het brein zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk te weten wat je lijf hiervoor nodig heeft én wat je juist beter kunt laten.

Marieke Kok neemt je tijdens deze eendaagse Brain Balance Boost* mee in de wondere wereld van de darmen en spijsvertering. Want wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam wanneer je eten ruikt en proeft? En welke rol spelen je ogen en neus bij je spijsvertering? Van mond tot kont, elk facet van de spijsvertering wordt tijdens deze training doorlopen.

*Deze training is geaccrediteerd door het KTNO (2 ECTS).

Deze training vindt plaats op 15 juni 2024 in ons Brain Balance opleidingsinstituut in Rotterdam. Wil je meer leren over je darmen, je spijsvertering én de connectie met je brein? Schrijf je dan snel in, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

149
 • Marieke Kok
 • 10:00 - 17:00 uur
 • 15 juni 2024
 • Theodoor Colenbranderhof 3, 3059 Rotterdam, Nederland
 • 149
 • Brain Food Lunch, snacks & drinks
 • Inclusief studiemap & materiaal

Wat leer je tijdens deze 1-daagse training

Hoe zit de darm-breinconnectie in elkaar?

Hoe ziet het darmmicrobioom eruit?

Wat zijn goede en wat zijn slechte bacteriën?

Hoe kun je je darmmicrobioom gezond houden?

Waarom worden de darmen ook wel je tweede brein genoemd?

Welke voeding ondersteunt je darmen en welke voeding kun je het beste vermijden?

Welke invloed heeft lifestyle op maag- en darmklachten?

Organen die betrokken zijn bij de spijsvertering

Hoe ontstaat een disbalans in het spijsverteringsstelsel?

Wat zijn de meest voorkomende darmklachten en hoe verhelp je darm-gerelateerde klachten?

Wat leer je tijdens deze 1-daagse training

Disbalans in de darmen

Ruim 3,7 miljoen Nederlanders hebben last van maag- en darmklachten. Veel van deze klachten zijn een direct gevolg van een disbalans in onze darmen. Maar hoe ontstaat zo’n disbalans? En nog belangrijker: hoe verhelp je deze?

Een disbalans in de darmen heeft te maken met ons darmmicrobioom: de verzameling van goede bacteriën die de darmen gezond houden en beschermen. Er zijn veel verschillende factoren die van invloed zijn op de samenstelling van het microbioom in onze darmen. De belangrijkste factoren zijn erfelijkheid, voeding, omgeving en medicatie. Je kunt dus zelf veel doen om je darmmicrobioom gezond te houden. Wil jij hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je deze kennis misschien toepassen in je eigen praktijk?

Schrijf je dan in voor de Brain Balance Boost Darmen & je brein op 15 juni 2024.

Symptomen van een verstoord microbioom

Een verstoord darmmicrobioom kan leiden tot zowel fysieke als mentale klachten. De meest voorkomende klachten zijn:

 • Lage weerstand
 • Vermoeidheid
 • Slechte concentratie
 • Angstgevoelens
 • Depressieve gevoelens
 • Huidproblemen
 • Hoofdpijn
 • Hersenmist
 • Verminderd libido
 • Negatieve gedachten
 • Chronische verkoudheid
 • Keel- neus- en oorproblemen
 • Eczeem
 • Allergieën

Bekijk alle Boost trainingen

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar!

Breathwork en je brein

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar!
Breathwork en je brein

Voor een leven vol energie, geluk, balans en rust zijn veel facetten van belang. Van voeding tot beweging en van een goede nachtrust tot het reduceren van stress. De kracht van ademhaling is echter een tool die vaak wordt vergeten wanneer we het optimale uit ons leven willen halen. En dat is zonde, want met de juiste manier van ademhalen is het mogelijk jouw (brein)gezondheid een boost te geven. Deze tweedaagse training vindt plaats op 23 en 24 maart 2024 in ons Brain Balance opleidingsinstituut in Rotterdam. Wil je meer leren over het belang van ademhaling, breathwork en trauma’s? Schrijf je dan snel in.

Er zijn plekken beschikbaar

Grip op stress

Er zijn plekken beschikbaar
Grip op stress

Pak de regie over het leven terug en leer omgaan met stress. Een tweedaagse training over stressmanagement. Je leert wat er precies gebeurt in het brein en lichaam bij stress. En je gaat naar huis met diverse technieken, methoden en activiteiten om stress en spanning in het lichaam en de geest te verminderen of los te laten. Voor jezelf of voor de mensen in jouw (werk-)omgeving. Bekijk het volledige programma snel.

 

Er zijn plekken beschikbaar

Het puberbrein

Er zijn plekken beschikbaar
Het puberbrein

Heb jij soms het gevoel een andere taal te spreken dan jouw puber? Ben je af en toe bang de connectie met je kind kwijt te raken en denk je meer dan eens ‘doe ik het wel goed?’. Brain Balance Coach Marijke Maatkamp neemt je een dag lang mee door het puberbrein – want ja, die is écht anders dan die van volwassenen.

Er zijn plekken beschikbaar

Vitamines, Mineralen & Supplementen

Er zijn plekken beschikbaar
Vitamines, Mineralen & Supplementen

Maar liefst twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen, gaat naar ons brein. Al die gezonde vetten, mineralen en vitamines zijn essentieel voor gezonde hersenen – en je merkt het meteen aan je mentale en fysieke gezondheid als je er niet genoeg van binnenkrijgt. Daarom is het van groot belang dat je het juiste voedsel eet: dit noem ik ook wel brainfood. Hoe beter jij je brein voorziet van deze voeding, hoe lekkerder, fitter en blijer jij je voelt. Leer tijdens deze Brain Balance Boost alles over de specifieke behoefte van ieder mens. Wat is jouw basis behoefte? Wat doen voedingsstoffen nu eigenlijk voor je? Hoe herken je goede kwaliteit?

Er zijn plekken beschikbaar

Ontspanning & meditatie

Er zijn plekken beschikbaar
Ontspanning & meditatie

Mediteren kun je op vele duizenden manieren doen. Het is iets wat je je brein aanleert, maar ook je lichaam. Beide zijn namelijk betrokken bij het meditatieproces. Is het makkelijk om het jezelf te leren mediteren? Nee, dit kan soms heel ongemakkelijk voelen. Het is per persoon verschillend hoe je erop reageert. Op 1 en 2 juni 2024 geeft Patricia Lie-van Dijk een tweedaagse training over Ontspanning en Meditatie. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Schrijf je dan snel in!

Er zijn plekken beschikbaar

Darmen en je brein

Er zijn plekken beschikbaar
Darmen en je brein

Onze darmen zijn ook wel ons tweede brein, des te belangrijker wanneer je darmen naar behoren functioneren. Wanneer dit niet het geval is kan het leiden tot fysieke klachten als obstipatie, buikkramp en winderigheid. Om de communicatie tussen je darmen en het brein zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk te weten wat je lijf hiervoor nodig heeft én wat je juist beter kunt laten.Leer meer over wat jouw darmen je vertellen.

Er zijn plekken beschikbaar

Hormonen en je brein

Er zijn plekken beschikbaar
Hormonen en je brein

Leer jouw hormonale disbalans te herstellen tijdens de tweedaagse training van Ginny Chamorro en kom weer lekker in jouw vel te zitten.

Er zijn plekken beschikbaar

Burn-out

Er zijn plekken beschikbaar
Burn-out

Burn-outklachten zitten in je lichaam: je slaapt slechter, bent moe, hebt fysieke klachten als hoofdpijn en spierpijn, depressieve klachten, darmproblemen, menstruatieproblemen en meer. Hoe pak je deze klachten aan, en hoe kun je werken aan je mindset en individuele valkuilen? De training geeft veel informatie en praktische handvaten om meteen in het dagelijks leven in te zetten. De dagen zijn daarom zinvol voor iedereen die een burn-out wil begrijpen, voorkomen, of bezig is met het herstel.

Vragen? Neem contact met ons op

Heb je vragen of ben je benieuwd of deze training voor jou geschikt is? Neem contact met ons op. We helpen je graag persoonlijk telefonisch verder.