Darmen en je brein

Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd. De verbinding tussen deze twee is dan ook ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid. Maar liefst 92% van de zenuwcellen in de hersenen is ook terug te vinden in de darmen. Dit betekent dat onze hersenen en darmen continu met elkaar communiceren en dat een disbalans in de darmen dus daadwerkelijk voor een disbalans in het brein kan zorgen.

Wanneer je darmen niet naar behoren functioneren kan dit niet alleen leiden tot fysieke klachten als obstipatie, buikkramp en winderigheid, maar ook tot mentale klachten als somberheid, vermoeidheid en zelfs depressie.

Om de communicatie tussen je darmen en het brein zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk te weten wat je lijf hiervoor nodig heeft én wat je juist beter kunt laten.

Marieke Kok neemt je tijdens deze eendaagse Brain Balance Boost mee in de wondere wereld van de darmen en spijsvertering. Want wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam wanneer je eten ruikt en proeft? En welke rol spelen je ogen en neus bij je spijsvertering? Van mond tot kont, elk facet van de spijsvertering wordt tijdens deze training doorlopen.

Deze training vindt plaats op 12 november 2023 in ons Brain Balance opleidingsinstituut in Rotterdam. Wil je meer leren over je darmen, je spijsvertering én de connectie met je brein? Schrijf je dan snel in, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

149
  • Marieke Kok
  • 10:00 - 17:00 uur
  • 12 november 2023
  • Theodoor Colenbranderhof 3, 3059 Rotterdam, Nederland
  • 149
  • Brain Food Lunch, snacks & drinks
  • Inclusief studiemap & materiaal

Wat leer je tijdens deze 1-daagse training

Hoe zit de darm-breinconnectie in elkaar?

Hoe ziet het darmmicrobioom eruit?

Wat zijn goede en wat zijn slechte bacteriën?

Hoe kun je je darmmicrobioom gezond houden?

Waarom worden de darmen ook wel je tweede brein genoemd?

Welke voeding ondersteunt je darmen en welke voeding kun je het beste vermijden?

Welke invloed heeft lifestyle op maag- en darmklachten?

Organen die betrokken zijn bij de spijsvertering

Hoe ontstaat een disbalans in het spijsverteringsstelsel?

Wat zijn de meest voorkomende darmklachten en hoe verhelp je darm-gerelateerde klachten?

Wat leer je tijdens deze 1-daagse training

Disbalans in de darmen

Ruim 3,7 miljoen Nederlanders hebben last van maag- en darmklachten. Veel van deze klachten zijn een direct gevolg van een disbalans in onze darmen. Maar hoe ontstaat zo’n disbalans? En nog belangrijker: hoe verhelp je deze?

Een disbalans in de darmen heeft te maken met ons darmmicrobioom: de verzameling van goede bacteriën die de darmen gezond houden en beschermen. Er zijn veel verschillende factoren die van invloed zijn op de samenstelling van het microbioom in onze darmen. De belangrijkste factoren zijn erfelijkheid, voeding, omgeving en medicatie. Je kunt dus zelf veel doen om je darmmicrobioom gezond te houden. Wil jij hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je deze kennis misschien toepassen in je eigen praktijk?

Schrijf je dan in voor de Brain Balance Boost Darmen & je brein op 12 november 2023.

Symptomen van een verstoord microbioom

Een verstoord darmmicrobioom kan leiden tot zowel fysieke als mentale klachten. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Lage weerstand
  • Vermoeidheid
  • Slechte concentratie
  • Angstgevoelens
  • Depressieve gevoelens
  • Huidproblemen
  • Hoofdpijn
  • Hersenmist
  • Verminderd libido
  • Negatieve gedachten
  • Chronische verkoudheid
  • Keel- neus- en oorproblemen
  • Eczeem
  • Allergieën

Bekijk alle Boost trainingen

Vitamines, Mineralen & Supplementen

Er zijn plekken beschikbaar
Vitamines, Mineralen & Supplementen

Maar liefst twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen, gaat naar ons brein. Al die gezonde vetten, mineralen en vitamines zijn essentieel voor gezonde hersenen – en je merkt het meteen aan je mentale en fysieke gezondheid als je er niet genoeg van binnenkrijgt. Daarom is het van groot belang dat je het juiste voedsel eet: dit noem ik ook wel brainfood. Hoe beter jij je brein voorziet van deze voeding, hoe lekkerder, fitter en blijer jij je voelt. Leer tijdens deze Brain Balance Boost alles over de specifieke behoefte van ieder mens. Wat is jouw basis behoefte? Wat doen voedingsstoffen nu eigenlijk voor je? Hoe herken je goede kwaliteit?

Grip op stress

Er zijn plekken beschikbaar
Grip op stress

Ontdek wat stress met jouw lichaam en brein doet en hoe je stress onder controle kunt krijgen. Leer de signalen van stress herkennen en ernstige gevolgen met klachten te voorkomen. Wanneer je te veel of te lang stress ervaart, kan stress je hele leven overnemen. Het beïnvloedt jouw fysieke, mentale én emotionele gezondheid. Denk aan: geheugenproblemen, hartkloppingen, slaapstoornissen, stemmingswisselingen en angst. Het kan je meesleuren in een neerwaartse spiraal die oneindig lijkt, waardoor relaties, werk en levensvreugde worden aangetast.

Ontspanning & meditatie

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar!
Ontspanning & meditatie

Mediteren kun je op vele duizenden manieren doen. Het is iets wat je je brein aanleert, maar ook je lichaam. Beide zijn namelijk betrokken bij het meditatieproces. Is het makkelijk om het jezelf te leren mediteren? Nee, dit kan soms heel ongemakkelijk voelen. Het is per persoon verschillend hoe je erop reageert. Op 5 en 6 november 2023 geeft Patricia Lie-van Dijk een tweedaagse training over Ontspanning en Meditatie. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Schrijf je dan snel in!

Darmen en je brein

Er zijn plekken beschikbaar
Darmen en je brein

Onze darmen zijn ook wel ons tweede brein, des te belangrijker wanneer je darmen naar behoren functioneren. Wanneer dit niet het geval is kan het leiden tot fysieke klachten als obstipatie, buikkramp en winderigheid. Om de communicatie tussen je darmen en het brein zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk te weten wat je lijf hiervoor nodig heeft én wat je juist beter kunt laten.Leer meer over wat jouw darmen je vertellen.

Breathwork en je brein

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar!
Breathwork en je brein

Voor een leven vol energie, geluk, balans en rust zijn veel facetten van belang. Van voeding tot beweging en van een goede nachtrust tot het reduceren van stress. De kracht van ademhaling is echter een tool die vaak wordt vergeten wanneer we het optimale uit ons leven willen halen. En dat is zonde, want met de juiste manier van ademhalen is het mogelijk jouw (brein)gezondheid een boost te geven. Deze tweedaagse training vindt plaats op 20 en 21 november 2023 in ons Brain Balance opleidingsinstituut in Rotterdam. Wil je meer leren over het belang van ademhaling, breathwork en trauma’s? Schrijf je dan snel in.

Hormonen en je brein

Er zijn plekken beschikbaar
Hormonen en je brein

Wil jij meer rust en balans voor je brein? Dit start bij je hormonen. Je brein is namelijk een hormonale machine. Jouw hormonen en neurotransmitters bepalen hoe jij je voelt, functioneert, of je geheugen goed voor je werkt, hoe je energie is, hoe je slaapt, of je focus en flow hebt en hoe je in je vel zit.