Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Darmen en je brein

Hoe beïnvloeden je darmen jouw mentale gezondheid? Wat is de connectie tussen voeding en het microbioom? Geeft stress darmklachten? Welke symptomen wijzen op spijsverteringsproblemen? En waarom is de connectie tussen de darmen en het brein zo belangrijk? Krijg antwoord op deze en vele andere vragen tijdens de eendaagse training over de darmen en ontdek hoe jij de balans in jouw darmen herstelt.

Darmklachten: veelvoorkomend, maar niet normaal

Veel mensen kampen met darm- of spijsverteringsklachten: buikpijn, afwijkende ontlasting, winderigheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid… Misschien ben jij er één van. Ga je met de klachten naar de huisarts, dan is de kans groot dat daar de conclusie ‘Prikkelbare Darm Syndroom’ wordt getrokken. Hoewel je deze diagnose in je omgeving misschien steeds vaker hoort langskomen, betekent dat niét dat darmklachten normaal zijn of dat je er maar gewoon mee moet leren leven. Als je darmklachten hebt, dan is dat een duidelijk signaal van jouw lichaam dat er iets niet goed gaat. En gelukkig dus ook dat je iets kunt doen om de klachten te verminderen.

Je darmen bestaan uit een complexe samenstelling van schimmels en bacteriën die dagelijks beïnvloed worden door jouw leefstijl, maar ook door wat er in je hoofd gebeurt: jouw brein en darmen zijn namelijk verbonden via de hersen-darm-as en communiceren de hele dag door met elkaar. Maar liefst 92% van de zenuwcellen in de hersenen is ook terug te vinden in de darmen. Onze mentale gezondheid beïnvloedt dus onze spijsvertering, en andersom. Hoe beter jij begrijpt hoe dit systeem werkt, hoe beter jij de balans in je lichaam kunt herstellen.

Daarom neemt Marieke Kok je tijdens deze eendaagse training* mee in de wondere wereld van de darmen en spijsvertering. Want wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam wanneer je eten ruikt en proeft? Wat is het effect van stress op de darmgezondheid? Waarom is depressie een groter risico bij disbalans in de darmen? Na het volgen van deze training weet jij het antwoord op deze en vele andere vragen én kun je aan de slag met jouw eigen darmgezondheid.

Training

Darmen en je brein

 • 8 december 2024
 • 10.00 – 17.00 uur
 • Theodoor Colenbranderhof 3, Rotterdam
 • Incl. Brain Food lunch en drinks
 • Incl. naslagwerk en digitaal certificaat
 • Deze training is geaccrediteerd door het KTNO (2 ECTS)
 • Prijs: €149,-

Marieke Kok

Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut, darmcoach, natuurvoedingskundige en Brain Balance trainer

Snelle informatie

Geaccrediteerd door

De eendaagse training Darmen en je brein heeft een mooie balans tussen theoretisch inzicht en praktijkgerichte toepassing. Je leert van trainster Marieke niet alleen wat het darmmicrobioom is, hoe darmklachten ontstaan, hoe de spijsvertering de mentale gezondheid beïnvloedt (en meer), maar je wordt ook zelf aan het denken gezet. Tijdens het programma ga je aan de slag met onderwerpen als:

 • Organen die betrokken zijn bij de spijsvertering
 • Opbouw van de darm en darmflora
 • De darm-brein connectie en belangrijke neurotransmitters
 • Voeding voor je darm: do’s and don’ts
 • Lesje ontlasting lezen
 • Wat te doen bij spijsverterings- en darmklachten
 • De voordelen van intermittent fasting

Naast alle waardevolle kennis van Marieke Kok, ga je tussendoor aan de slag met bewegings- en ontspanningsoefeningen om de kennis optimaal tot je te nemen. Deze training bij ons instituut in Rotterdam is bovendien inclusief heerlijke Brain Food smoothies en Brain Food lunch (daar worden je darmen blij van!).

“Ik ben bij deze training terecht gekomen omdat ik al jaren last heb van mijn darmen. Ik heb al veel verschillende diëten geprobeerd maar niets hielp, dus dacht ik dat ik misschien gewoon gevoelige darmen had en dat er niets aan te doen was. In deze training heb ik geleerd dat het waarschijnlijk aan mijn microbioom ligt en dat ik naast voeding nog meer dingen kan doen om deze te herstellen. Ik heb weer motivatie om met mijn darmklachten aan de slag te gaan!”

Emma
Darmen en je brein

“Deze training bevat heel veel informatie, kennis en technische termen maar het werd toegankelijk en begrijpelijk verteld, met veel ruimte voor vragen. Ik vond het verbazingwekkend om te leren hoe belangrijk de darmen zijn en hoe we ons mentaal voelen. Echt een eye-opener.”

Michel
Darmen en je brein

“Ik werk in de reguliere zorg als diëtiste en ik ben altijd op zoek naar waardevolle trainingen om mijn kennis te verbreden, zodat ik mensen nog beter kan adviseren en begeleiden. Ik wist al veel over de darmen en spijsvertering maar toch heb ik van Marieke weer waardevolle, nieuwe dingen kunnen leren. Dit omdat de focus hier niet alleen op de darmen, maar ook op het brein lag, wat voor mij nieuw terrein is.”

Isa
Darmen en je brein

“Als personal trainer geef ik ook veel advies over voeding en dit vond ik een interessante verdieping daarvoor. Ik heb hieruit gehaald dat beweging ook een belangrijke rol speelt voor de darmen via bijvoorbeeld de nervus vagus. Dat is echt iets wat ik kan meenemen. Ik was ook al fan van intermittent fasting maar nu begrijp ik het stukje theorie van de darmen daarin nog beter.”

Olivier
Darmen en je brein

“Ik kreeg bij de dokter te horen dat ik PDS heb en sindsdien ben ik me daar erg in aan het verdiepen om de klachten te verminderen. Ik vond deze training heel leerzaam daarvoor. Ik wist niet dat alle darmklachten die ik had nog verder gingen dan alleen buikpijn. Mijn vermoeidheid en stemmingswisselingen kunnen daar ook vandaan komen. Dat heeft mij veel duidelijkheid gegeven.”

Marjet
Darmen en je brein