Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Van ‘me’ naar ‘we’ naar ‘mwe’: hoe doe je dit? 

Leestijd 2 minuten
relax

De neurowetenschappen geven het inzicht dat integratie van het brein nodig is voor ons welzijn. Een niet geïntegreerd brein leidt tot chaotisch en rigide gedrag. 

Integratie, wat is dat? 

Met integratie wordt bedoeld dat de verschillende hersendelen met hun unieke functies verbonden worden, waardoor het gedrag wordt beïnvloed door hogere hersenfuncties, zoals inzicht, empathie, intuïtie en moraliteit. Een geïntegreerd brein leidt tot vriendelijkheid, weerbaarheid en welzijn. Met een geïntegreerd brein kunnen we ons flexibel aanpassen aan veranderende omstandigheden zonder onze vitaliteit en creativiteit te verliezen, waardoor er harmonie ontstaat in het systeem. 

Het wiel van bewustzijn van psychiater Daniel Siegel is een eenvoudige visuele metafoor die kan helpen met de integratie van de verschillende delen van bewustzijn. In de kern bevindt zich puur bewustzijn, dat met openheid, ontvankelijkheid, kalmte en helderheid onze menselijke waarnemingen (van de vijf zintuigen, onze lichamelijke sensaties, onze geest en onze verbindingen) waarneemt. Dan kunnen we ons bewuster worden van onszelf en onze verbondenheid, door liefde, wat leidt tot gedragsveranderingen en een toename van welzijn. 

 

Dr. Dan Siegel – Resources – Wheel Of Awareness

Het doel is het integreren van de innerlijke self (“me”) met de relationele self (“we”) om te komen tot interbeing (“mwe”), waardoor we ons gaan identificeren met de ander, zowel mens als natuur. Hoe wij nu de ander en de aarde behandelen, toont een wereldbeeld, waarin de “me” dominant is. We kunnen beginnen met het verbinden van de GGZ, de gezondheidszorg en het onderwijs voor een meer geïntegreerde samenleving met meer welzijn.