Wat doet een gemiste nacht met jouw lichaam? 

Leestijd 3 minuten
slaap

Een gemiste nachtrust is een vrij veel voorkomende ervaring, soms omdat je plezier het, soms omdat het moet. Het eindresultaat van een slapeloze nacht is altijd hetzelfde: je lichaam is beroofd van een essentiël component voor een goede gezondheid en energie.  

 De meeste volwassenen doen het het beste op tussen de zeven en negen uur slaap per nacht, maar bijna 30 % krijgt minder dan zes uur slaap. Sommige missen af en toe een hele nacht (studenten missen gemiddeld 2-4 nachten per maand), wat resulteert in een langzame opeenstapeling van slaapschuld, die je uiterlijk en immuunsysteem kan beïnvloeden. Maar ook zelfs de manier waarop de hersenen functioneren. In dit artikel leg ik je uit op welke manieren een slapeloze nacht je lichaam beïnvloedt.  

Wallen onder de ogen 
Gezwollen ogen en een bleek gezicht zijn niet wat je wilt zien als je ‘s ochtends wakker wordt. Maar je uiterlijk wordt uiteraard beïnvloed als je te weinig slaapt. Als je een nacht niet slaapt, kan zich vocht ophopen onder jouw ogen, wat kan leiden tot kringen en zwelling. Gebleken is dat bij slaap tussen de 7-9 uur, mannen en vrouwen zich knapper voelen. 

Meer eetlust 
Gebrek aan slaap verandert de manier waarop je lichaam hongersignalen interpreteert, waardoor je onbedwingbare trek krijgt. Dit komt door de hormonen ghreline en leptine. 

Ghreline 
Ghreline is een hormoon dat een seintje geeft aan je hersenen zodra je maag niet meer is opgerekt en dus leeg is. Eenmaal in je hersenen, zorgt het ervoor dat je een hongergevoel krijgt. Van veel ghreline in je bloed ga je veel eten.  

Leptine 
Waar ghreline een hongergevoel kan activeren, kan leptine juist een hongergevoel laten verdwijnen. Leptine is actief in je vetcellen. Leptine geeft een seintje zodra je net gegeten hebt, dat je vol zit. Je kunt stoppen met eten.  

Slaaptekort geeft een daling in de leptine afgifte en een stijging in het ghreline niveau.  

Verkoudheid 
Een jeukende, druipende neus is een andere mogelijke bijwerking van een gemiste nachtrust. Je immuunsysteem kan ook worden aangetast, waardoor je vatbaarder wordt voor verkoudheid. Van verkoudheid heb je meer kans op de griep. De griep is niet iets dat iemand wil; toch gebeurt het de hele tijd. Een verstopte neus en een aanhoudende hoest kunnen ervoor zorgen dat de meeste mensen niet genoeg slapen. Terwijl voor een gezond persoon zeven uur slaap per nacht voldoende zijn, heeft een zieke misschien tien uur slaap per nacht nodig.  

Minder seks 
Vermoeidheid is een grote factor als het gaat om in de stemming zijn voor seks. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de vrouwen de seksuele activiteit met hun partner op een laag pitje zetten als ze slaapgebrek hebben. Ook mannen krijgen steeds minder zin in seksuele activiteiten en hebben een grote kans op traag zaad en erectieproblemen. Dit is ook niet gek voor beide omdat slaap en enorme invloed heeft op het hormoon testosteron. 

Nu je dit gelezen hebt hoop ik je aan te kunnen zetten om van jou slaap een prioriteit te maken. Ik zal je in mijn komende artikelen dan ook tips aanreiken hiervoor, zodat je weet hoe je jouw nachtrust verbetert.