11 x lekkere lummeltips én waarom dit zo goed voor je is 

Leestijd 3 minuten
relax
11 x lekkere lummeltips én waarom dit zo goed voor je is 

Lummelen, prummelen, rommelen. Geef het beestje een naam. Het heeft alles te maken met tijd doorbrengen zonder doel. Waarbij lummelen nog te vaak wordt gezien als verspilde tijd. De hoogste tijd om dit gegeven om te buigen, want lummelen hoort thuis op jouw to-do lijst. Waarom lummelen niet alleen lekker, maar ook gezond is? Dat lees je hier.

 Neem het nu maar van deze professor aan 

‘We moeten weer tijd verspillen, tijd doorbrengen zonder een doel, waarbij je niets probeert te bereiken. Een etentje met vrienden, een wandeling maken in het bos, gewoon een beetje rondhangen en staren. Lummelen, niksen, zegt professor Alan Lightman, van het Massachusetts Institute of Technology tegen NRC. Laten we iets opsteken van deze wijze woorden en lummelen een belangrijk onderdeel van onze dag maken  

 Lekker lummelen 

Lieverd, hoe gaat het met je’, vraagt Julia? ‘Goed, goed en druk ook. Je weet wel drukker dan Dikkie Dik dik is, van dat soort kaliber drukte. En jij dan schaaaat?’ antwoord Sofie. Oh, lekker lummelen? Ik versta je denk ik niet zo goedehhhhsorry Anouk, ik moet weer doooooooooor… Nog voor Sofie het antwoord van haar vriendin heeft gehoord is de verbinding verbroken. Het voorgaande is een fictief gesprek tussen iemand die al een diploma op het gebied van lummelen in haar zak heeft zitten en iemand die er nog geen Kung Fu van gegeten heeft. Nee, Kung Fu heeft in dit verband niets te maken met een vechtsport, de ware betekenis van dit woord is het leren en perfectioneren van een vaardigheid. Tot zover weer-iets-geleerd-vandaag. 

 Waarom lummelen zo noodzakelijk is 

Lummelen of niksen is erg waardevol. Sterker nog, als je dit niet regelmatig doet raken je hersens net zo snel op als een bakje pinda’s na drie sauvignons in je favoriete kroeg. Wanneer je de hele dag bezig bent met het kraken van je hersens, of dit nu vanwege werk is, de adviezen die je geeft als raadgever of de planner die je bent om het huishouden draaiende te houden. Je hersens staan de hele dag aan. Waarbij ze aan het einde van de dag helemaal op zijn. Het liefste krullen ze zich in foetushouding op de bank, maar nee daar heb je geen tijd voor. Iets met de was, de administratie enzovoorts. Wanneer je zo doorgaat wordt de stopknop voor jou ingedrukt en dan is lummelen geen keuze meer, maar het enige wat je nog kunt doen. Om dit voor te zijn is het van belang om lummelen tot prioriteit te maken. Professor Alan Lightman zegt hierover: Te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken en te fantaseren.’ 

 Let’s lummel away 

Lummelen helpt om te ontspannen, om de batterij weer op te laden en activeert het creatieve brein. Niet voor niets dat de meest ingenieuze ideeën onder de douche ontstaan. Juist ja, wanneer je even helemaal niets doet. 

Deze 11 lummeltips helpen jou om te ontspannen en te genieten. Let’s lummel away. 

 1. Lummelen begint met ruimte vrijmaken in je agenda. Maak van de zondag jouw lummeldag. Een middagdutje hier, Yoga Nidra-sessie daar of een staarwedstrijd met de kat. Alles mag op jouw lummeldag.
   
 2. Kopieer het gedrag van de ouderen. Als er één bevolkingsgroep Kung Fu op het gebied van lummelen is dan zijn het de begaafde bejaarden wel. Strijk neer op een bankje in het park en kijk om je heen. Laat je telefoon thuis en geniet van het schilderij des levens.
   
 3. Mediteer zonder je best te doen.
   
 4. Maak een wandeling met jouw voordeur als beginpunt. Bestemming onbekend.
   
 5. Ruim je rommellades op, de zolder of garage. Lummelen is ook het verdwalen in herinneringen die je tegenkomt tijdens het opruimen.
   
 6. Combineer de voorraadkast, kliekjes uit de koelkast en handig-voor-ooit-ingevroren-afdeling met elkaar. Experimenteer met etenswaar, waarbij het om het proces gaat van lekker roeren, proeven en ontspannen.
   
 7. Maak golden milk, matcha latte of je eigen limonade.
   
 8. Rijd naar het strand. Kijk en luister naar de golven, vogels en voel de wind op je gezicht.
   
 9. Maak een collage van oude tijdschriften of foto’s.
   
 10. Ga in bad, kaarsjes aan, bruisbal erbij en lekker lummelen maar.
   
 11. Staar een tijd uit het raam terwijl je langzaam sipt van je verse bakje koffie of thee. 

Lummelen wordt nog te vaak gezien als verspilde tijd. De hoogste tijd dus om dit gegeven om te buigen, want lummelen hoort thuis op jouw to-do lijst.