Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Hoe kun je je brein herprogrammeren?

Leestijd 3 minuten
breinkennis – Jongeren – Leerkrachten – Onderwijs
Hoe kun je je brein herprogrammeren

We hebben het vaak over het brein herprogrammeren. Dat betekent dat we ons brein gewoontes, gedachtepatronen, ideeën, normen en waarden af- en aan kunnen leren. Maar hoe doe je dat dan, je gewoontes en patronen aanpassen door herprogrammering van het brein?

Zo’n programmering kan praktisch zijn, als: ‘na het eten doe je de afwas’. Maar hij kan je ook tegenwerken: ‘ik ben niet goed genoeg’. En dan wil je er natuurlijk graag vanaf.

Hoe ontstaat zo’n programmering?

Je gedachten en emoties worden gevormd door neuronen in je brein die gedurende de dag actief worden door de dingen die jij doet. Wanneer je bepaalde gedachten of gewoontes vaak herhaalt, worden de connecties tussen die neuronen sterker en worden ze sneller geactiveerd. Veel patronen leren we in onze kindertijd al aan van onze ouders of omgeving.

Een sterke programmering in jouw familie kon bijvoorbeeld zijn: ‘je moet altijd hard werken en je best doen’. Zo’n programmering kan je later flink tegen gaan zitten en ervoor zorgen dat jij altijd zal kiezen voor meer doen in plaats van ontspannen, of te perfectionistisch bent. Of heb jij vaak het gevoel dat een ander liever, grappiger, succesvoller is dan jij? Ervaar jij regelmatig een schuldgevoel en zou je een betere vrouw, moeder, collega of buurvrouw willen zijn? Dit alles is te herleiden naar de breinprogrammering ‘ik ben niet goed genoeg’.

Het brein herprogrammeren

Hoe wij reageren op situaties, bepaalt uiteindelijk hoe in ons zenuwstelsel neurale connecties gevormd worden, en andersom. Hier hebben we zelf invloed op. Maar je brein is liever lui dan moe. Hoe meer het kan functioneren op de automatische piloot, hoe minder energie het hoeft te gebruiken. Je brein zal dus altijd liever voor een ingesleten patroon en dus een programmering kiezen, dan voor iets nieuws dat energie kost.

Je kunt dit zelf gaan omdraaien door de programmering te overschrijven met een nieuwe. Dit doe je door middel van:

  1. Herkennen
  2. Erkennen
  3. Herhalen

Herkennen en erkennen

De makkelijkste manier om programmeringen te gaan herkennen, is door te gaan observeren hoe we reageren op anderen. Het gedrag van anderen kan sterk programmeringen bij ons losmaken en activeren. Een aantal voorbeelden:

Vind je iemand die duidelijk grenzen aangeeft streng of onaardig?
Dan is jouw programmering waarschijnlijk dat je altijd voor anderen klaar moet staan en je eigen behoeften niet belangrijk zijn.

Voel je irritatie wanneer iemand sterk op de voorgrond treedt of ‘anders’ is?
Dan is jouw programmering waarschijnlijk dat je maar ‘normaal moet doen, dan doe je al gek genoeg’. Dat aandacht trekken verkeerd is.

Weet je niet hoe je iemand moet troosten wanneer ze huilen?
Dan is jouw programmering waarschijnlijk dat huilen zwak is of dat jouw emotionele behoeften niet gehoord mochten worden.

Mislukken relaties vaak bij jou door verlatings- of bindingsangst?
Dan is jouw programmering waarschijnlijk dat je geen liefde waard bent en/of dat mensen toch wel weg zullen lopen.

Herhalen is belangrijker dan het resultaat

Het is belangrijk om te gaan inzien dat de programmeringen die wij hebben meegekregen, niet altijd de waarheid hoeven te zijn. Herken de programmering die er bij jou zit, erken dat hij er is, en herhaal de nieuwe informatie waarvan je wil dat het een programmering wordt. Vaak willen we meteen naar een resultaat (hoe doe ik dat dan? Wanneer zal ik me beter voelen?). Bij het herprogrammeren werkt dit niet. Het is een kwestie van observeren en herkennen, steeds weer, tot het geen automatische reactie van je brein meer zal zijn. Je past dan je bewustzijn toe en de verandering zal vanzelf ontstaan. Dit kost tijd, energie en moeite, maar betaalt zich dubbel en dwars terug.

Jouw brein herprogrammeren

Wil je hier meer over leren? Dan is de level 1 opleiding ‘update je brein’ van Brain Balance Opleidingen een mooie stap. Tijdens deze opleiding ga je hiermee aan de slag en leer je jouw onderbewustzijn ontdekken én herprogrammeren!