Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Zo werkt de Chinese orgaanklok

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Heb jij weleens gehoord van het ritme van de orgaanklok? Volgens de Chinese geneeskunde is de energie van ieder orgaan circa 2 uur per etmaal op zijn best. Dit veroorzaakt onder andere de dip in jouw energieniveau aan het einde van de middag en jouw vaste toiletbezoekje om 5 uur ’s ochtends. Specifieke organen zijn dan namelijk extra hard aan het werk.

Wil jij weten hoe het bioritme van jouw orgaanklok onder andere kan zorgen voor een minder heftige kater en een meer productieve werkdag? Lees dan vooral verder. Meditatie expert Patricia Lie- van Dijk legt je er meer over uit!

Volgens de Chinese geneeskunde kent ons lichaam 12 orgaansystemen welke allemaal hun eigen actieve uurtjes hebben. Good to know: precies 12 uur later is dit orgaan het minst actief. Bijvoorbeeld: de maag functioneert het beste tussen 07.00 – 09.00 uur – een goed moment voor een stevig ontbijt. Exact 12 uur later staat de maag echter praktisch op non-actief. Tussen 19.00 – 21.00 uur is het dus geen goed idee om een flinke maaltijd weg te werken! In dit artikel vind je een overzicht van de 12 orgaansystemen én hun actieve tijdstippen.

05.00 tot 07.00 uur – De dikke darm 

Good morning early bird! Rond dit tijdstip is de dikke darm het meest actief. Word jij vaak vroeg wakker en is een toiletbezoekje vaste prik? Dat heeft te maken met de activiteit van je dikke darm. Ook absorbeert de dikke darm overtollig vocht. Dus lig jij vaak nog zo lekker maar moet je écht plassen? Blame it on de dikke darm 😉

07.00 – 09.00 uur – De maag

Tussen 07.00 – 09.00 uur functioneert de maag optimaal, een goed moment voor een fijn ontbijt. Zorgt een stevig ontbijt juist voor een gevoel van misselijkheid? Dit heeft te maken met het feit dat eerst je dikke darm actief was en daarna je maag. Toch een beetje eten, bijvoorbeeld een schaaltje (plantaardige) yoghurt met wat fruit en noten, kan helpen de balans in je organen te herstellen. Precies 12 uur functioneert de maag juist het minst goed. Tussen 19.00 – 21.00 uur eten is dus geen slim plan.

09.00 – 11.00 uur – De milt

Na je ontbijt gaan de milt en alvleesklier aan de slag – zij zorgen ervoor dat voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen. De milt staat ook wel voor het intellect, dus begin de dag met je meest complexe en uitdagende klus en benut deze uren ten volste. En komt er tussen 21.00 – 23.00 uur weinig meer uit je vingers? Dat is dus niet zo gek!

11.00 – 13.00 uur – Het hart

Wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat, is het tijd voor je hart. Rond dit tijdstip daalt je concentratievermogen, maar maak je juist het beste contact met anderen én jezelf. Dit is een goed tijdstip voor een zakenlunch, maar ook voor een date of gezellige koffie afspraak.

13.00 – 15.00 uur – De dunne darm

Heb je een lunch vol gezonde vetten, vezels, eiwitten en andere voedzame stofjes gegeten? Je dunne darm zet je voeding om in de opbouw van je lijf, een goed moment voor een wandeling! Ook is dit tijdstip geschikt om alledaagse werkzaamheden als het beantwoorden van mails uit te voeren.

15.00 – 17.00 uur – De blaas

Ervaar jij vaak een energiedip tussen 15.00 – 17.00 uur? Ga dan eens voor jezelf na of je wel genoeg hebt gedronken. Extra vocht en wat zout zijn de oplossing, denk bijvoorbeeld eens aan een kopje misosoep en groot glas water.

17.00 – 19.00 uur – De nieren

Vanaf 17.00 uur zijn je nieren het meest actief en het is raadzaam om je werkzaamheden rond dit tijdstip af te ronden. Komt working nine to five toch ergens vandaan 😉 Je nieren gaan namelijk aan het slag met het filteren van je bloed en dit kost nu eenmaal energie. Luister naar je lichaam en zorg deze uren voor rust en een lichte maaltijd.

19.00 – 21.00 uur – De bloedsomloop

Belangrijke stoffen worden door het lichaam verspreid tijdens de actieve uren van de bloedsomloop. Rustige activiteiten als mediteren of het lezen van een boek stimuleren dit proces. Daarnaast is dit tijdstip volgens de Chinese geneeskundige het beste moment om met je partner tussen de lakens te duiken, omdat de bloedsomloop voor warmte zorgt.

21.00 – 23.00 uur – De verwarmer

Tussen 21.00 – 23.00 uur is de verwarmer in jouw lichaam actief. Dit is geen opzichzelfstaand orgaan, maar rond dit tijdstip vindt er een mooie samenwerking plaats tussen organen welke zorgen voor evenwicht in je lichaam. In combinatie met de non-activiteit van de mild rond dit tijdstip (deze was immers 12 uur eerder het meest actief) voel je je vaak een beetje loom. Geef daar lekker aan toe.

23.00 – 01.00 uur – De galblaas

De galblaas is onderdeel van het spijsverteringsproces en helpt onder andere de dunne darm met het afbreken van vetten die door voeding het lichaam binnenkomen. Daarnaast staat je galblaas energetisch in verbinding met het maken van keuzes. Ga je regelmatig pas na 01.00 uur slapen en heb je moeite met keuzes maken? Dit is de oorzaak!

01.00 – 03.00 uur – De lever

De lever staat voor ontgiften en daarom is het erg belangrijk om tijdens deze uren ook écht te slapen. Je lever heeft namelijk veel energie nodig om je lichaam te ontdoen van allerlei gifstoffen. De kater na een avondje borrelen zal dan ook aanzienlijk lichter aanvoelen wanneer je voor 01.00 uur in je mandje ligt!

03.00 – 05.00 uur – De longen

Je longen functioneren het beste in de zeer vroege ochtenduurtjes en dat is dan ook de reden dat monniken zo vroeg opstaan om te mediteren. Ademhaling is namelijk een essentieel onderdeel van meditatie. Toch is het ook goed om dit proces in diepe slaap te laten plaatsvinden voor een optimaal herstel van je longen.