Brain Balance Boosts

Eéndaagse- en tweedaagse trainingen

Vind je een stap naar een opleiding nog net te groot? Maar wil je al wel graag meer breinkennis opdoen voor jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan zijn de Brain Balance Boosts wel wat voor jou. Iedereen kan zich namelijk voor deze opleidingsdagen inschrijven, een vooropleiding is niet nodig. Affiniteit met het onderwerp is wel gewenst.

Of ben je bijvoorbeeld al coach, therapeut of trainer en wil je je graag specialiseren? Gedurende het gehele jaar geven wij bijzondere Brain Balance Boosts: speciale opleidingsdagen rondom het brein met diverse thema’s gegeven door de beste docenten en experts.

Het is ook mogelijk om na het succesvol afronden van Level 1 of Level 2 je kennis nog een extra boost te geven, door deze verder uit te breiden met één of meerdere van deze Brain Balance Boosts: 

Er zijn plekken beschikbaar

Hormonen en je brein

Er zijn plekken beschikbaar
Hormonen en je brein

Wil jij meer rust en balans voor je brein? Dit start bij je hormonen. Je brein is namelijk een hormonale machine. Jouw hormonen en neurotransmitters bepalen hoe jij je voelt, functioneert, of je geheugen goed voor je werkt, hoe je energie is, hoe je slaapt, of je focus en flow hebt en hoe je in je vel zit.

Er zijn plekken beschikbaar

Burn-out

Er zijn plekken beschikbaar
Burn-out

Burn-outklachten zitten in je lichaam: je slaapt slechter, bent moe, hebt fysieke klachten als hoofdpijn en spierpijn, depressieve klachten, darmproblemen, menstruatieproblemen en meer. Hoe pak je deze klachten aan, en hoe kun je werken aan je mindset en individuele valkuilen? De training geeft veel informatie en praktische handvaten om meteen in het dagelijks leven in te zetten. De dagen zijn daarom zinvol voor iedereen die een burn-out wil begrijpen, voorkomen, of bezig is met het herstel.

Er zijn plekken beschikbaar

Brain Food

Er zijn plekken beschikbaar
Brain Food

In totaal zijn er 45 voedingsstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Voedsel dat rijk is aan deze stoffen, draagt dan ook het meeste bij aan een goed functioneren van je brein en daarmee aan jouw dagelijkse welbevinden. Zo ben je beter bestand tegen stress en de vele andere uitdagingen waar het leven je voor stelt.

Marieke Kok geeft een tweedaagse training over Voeding en je Brein. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Schrijf je dan nu in!

Er zijn plekken beschikbaar

Breathwork en je brein

Er zijn plekken beschikbaar
Breathwork en je brein

Voor een leven vol energie, geluk, balans en rust zijn veel facetten van belang. Van voeding tot beweging en van een goede nachtrust tot het reduceren van stress. De kracht van ademhaling is echter een tool die vaak wordt vergeten wanneer we het optimale uit ons leven willen halen. En dat is zonde, want met de juiste manier van ademhalen is het mogelijk jouw (brein)gezondheid een boost te geven. Deze tweedaagse training vindt plaats op 23 en 24 maart 2024 in ons Brain Balance opleidingsinstituut in Rotterdam. Wil je meer leren over het belang van ademhaling, breathwork en trauma’s? Schrijf je dan snel in.

Er zijn plekken beschikbaar

Grip op stress

Er zijn plekken beschikbaar
Grip op stress

Ontdek wat stress met jouw lichaam en brein doet en hoe je stress onder controle kunt krijgen. Leer de signalen van stress herkennen en ernstige gevolgen met klachten te voorkomen. Wanneer je te veel of te lang stress ervaart, kan stress je hele leven overnemen. Het beïnvloedt jouw fysieke, mentale én emotionele gezondheid. Denk aan: geheugenproblemen, hartkloppingen, slaapstoornissen, stemmingswisselingen en angst. Het kan je meesleuren in een neerwaartse spiraal die oneindig lijkt, waardoor relaties, werk en levensvreugde worden aangetast.

Er zijn plekken beschikbaar

Vitamines, Mineralen & Supplementen

Er zijn plekken beschikbaar
Vitamines, Mineralen & Supplementen

Maar liefst twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen, gaat naar ons brein. Al die gezonde vetten, mineralen en vitamines zijn essentieel voor gezonde hersenen – en je merkt het meteen aan je mentale en fysieke gezondheid als je er niet genoeg van binnenkrijgt. Daarom is het van groot belang dat je het juiste voedsel eet: dit noem ik ook wel brainfood. Hoe beter jij je brein voorziet van deze voeding, hoe lekkerder, fitter en blijer jij je voelt. Leer tijdens deze Brain Balance Boost alles over de specifieke behoefte van ieder mens. Wat is jouw basis behoefte? Wat doen voedingsstoffen nu eigenlijk voor je? Hoe herken je goede kwaliteit?

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar!

Ontspanning & meditatie

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar!
Ontspanning & meditatie

Mediteren kun je op vele duizenden manieren doen. Het is iets wat je je brein aanleert, maar ook je lichaam. Beide zijn namelijk betrokken bij het meditatieproces. Is het makkelijk om het jezelf te leren mediteren? Nee, dit kan soms heel ongemakkelijk voelen. Het is per persoon verschillend hoe je erop reageert. Op 1 en 2 juni 2024 geeft Patricia Lie-van Dijk een tweedaagse training over Ontspanning en Meditatie. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Schrijf je dan snel in!

Er zijn plekken beschikbaar

Darmen en je brein

Er zijn plekken beschikbaar
Darmen en je brein

Onze darmen zijn ook wel ons tweede brein, des te belangrijker wanneer je darmen naar behoren functioneren. Wanneer dit niet het geval is kan het leiden tot fysieke klachten als obstipatie, buikkramp en winderigheid. Om de communicatie tussen je darmen en het brein zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk te weten wat je lijf hiervoor nodig heeft én wat je juist beter kunt laten.Leer meer over wat jouw darmen je vertellen.

Burn-out

1 op de 6 werkende mensen ervaart burn-out klachten, en dit gaat alleen maar meer worden als er niets verandert. Tegenwoordig is de balans tussen inspanning en herstel van het brein en lichaam zo verstoord, dat die disbalans kortsluiting veroorzaakt. Van een burn-out ben je niet van de ene op de andere dag hersteld, en we zien ook dat het risico op terugvallen heel groot is. Dit komt omdat mensen steeds weer in dezelfde valkuilen stappen.

Tijdens deze trainingsdagen gaan Kirsten en Erik met je aan de slag om ervoor te zorgen dat je preventief een burn-out kunt voorkomen. Wanneer je te maken hebt met een burn-out bevat deze training zeer waardevolle informatie om meer te leren begrijpen waarin je processen zich nu bevinden. 

Je leert onder andere het volgende:

 • Wat is een burn-out 
 • Wat zijn de verschijnselen?
 • Wanneer weet ik of ik een burn-out heb?
 • Wat gebeurt er in mijn hersenen in tijden van een burn-out?

Boost je immuunsysteem en krijg meer energie

Hoe boost je je immuunsysteem en zorg je ervoor dat je meer energie krijgt? Intermittent living is een veelbelovende methode voor de toekomst en bundelt allerlei zaken om op regelmatige basis onregelmatig te leven. Het integreert de nodige afwisseling en prikkels in de moderne leefstijl. Het gaat hier met name om afwisseling en prikkels die te maken hebben met honger, dorst, kou, hitte, bewegen en ademhaling. Kortom, deze prikkels geven een boost aan je immuunsysteem waardoor je meer energie krijgt. 

Je leert onder andere het volgende:

 • Hoe boost je je immuunsysteem?
 • Wat is intermittent living en welke voordelen biedt dit voor jou energie niveau?
 • Hoe je intermittent living in jouw dagelijkse leven kunt integreren.
 • Hoe je jouw brein en onderliggende processen kunt ondersteunen middels intermittent living.
 • Hoe je jouw gezondheid en immuunsysteem kunt versterken door intermittent living op de juiste manier in te zetten.
 • Het oefenen van intermittent living in de praktijk.

Breinziektebeelden

Kennis is macht als het op gezondheid aankomt. Waarom wordt de één nu eigenlijk ziek en de ander niet? Wat is er nodig om gezond te blijven of weer gezond te worden? We worden met z’n allen steeds ouder, maar de cijfers laten ook zien dat we als mens zijnde steeds jonger chronisch ziek worden.
Alleen met de juiste kennis over je lichaam en brein kun je kennis ook integreren. Het is natuurlijk onmogelijk alle details te kennen. De twee meest complexe systemen, de hersenen en het immuunsysteem, zijn al te groot om door een persoon in detail begrepen te worden. En toch kun je grip krijgen op je gezondheid door de onderliggende mechanismes te begrijpen. 

De ultieme consequentie van chronische ziekte: het verdwijnen van onze hersenen. 

Je leert onder andere het volgende:

 • Wat zijn de belangrijkste risicofactoren?
 • Waarom hebben ze een sterke impact op ons brein en wat kunnen we doen om onze hersenen gezond te houden? 

Erik neemt jou in deze 2-daagse training hierin mee.

Brain Food

Lukt het je niet vast te houden aan gezonde voeding? Heb je geen inspiratie meer? Of wil je gewoon goed voor je brein zorgen en beter in je vel zitten?  Wil je het optimale resultaat uit je brein halen en werken met de juiste voedingsstoffen die goed zijn voor jouw brein? Charlotte gaat je hierbij helpen.

Speciaal hiervoor zijn deze opleidingsdagen over Brain Food. Hoe ga je aan de slag met Brain Food? Welke voedingsstoffen heeft ons brein nodig? Waarom is gevarieerd eten zo belangrijk? Hoe zorg je ervoor dat Brain Food binnenkort ook jouw lifestyle wordt? Welke invloed hebben je darmen op je brein en hoe houd je je darmen gezond? 

Je leert onder andere het volgende:

 • Welke voedingsstoffen heeft ons brein nodig?
 • Waarom is gevarieerd eten zo belangrijk?
 • Hoe ga je aan de slag met Brain Food?
 • Hoe zorg je ervoor dat Brain Food binnenkort ook jouw lifestyle is?

Vitamines, Mineralen & Supplementen

Maar liefst twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen, gaat naar ons brein. Al die gezonde vetten, mineralen en vitamines zijn essentieel voor gezonde hersenen – en je merkt het meteen aan je mentale en fysieke gezondheid er niet genoeg van binnenkrijgt. Daarom is het van groot belang dat je het juiste voedsel eet: dit noem ik ook wel brainfood. Hoe beter jij je brein voorziet van deze voeding, hoe lekkerder, fitter en blijer jij je voelt.

Op 30 september en 1 oktober 2023 geeft Kirsten Elsdijk deze tweedaagse training. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je eigen praktijk? Schrijf je dan snel in!

Je leert onder andere het volgende:

 • Welke vitaminen en mineralen belangrijk zijn.
 • Welke voedingsstoffen heb je allemaal nodig? 
 • In welke hoeveelheden je deze nodig hebt. 

Grip op Stress

We ervaren het allemaal wel eens: stress. Gelukkig maar, want je hebt het nodig om te overleven. Het moet echter niet zo zijn dat stress de boventoon voert in je leven. En laat nu juist daar de uitdaging liggen voor vele van ons in deze moderne wereld. 

Wanneer je te veel of te lang stress ervaart, kan stress je hele leven overnemen. Om de regie over het leven weer terug te pakken en stress onder controle te krijgen, moet je weten hoe stress precies werkt. Alleen dan kun jij jezelf en anderen écht helpen. Helpen naar een gezonder, gelukkiger en gebalanceerd leven. 

Na de training ‘Grip op Stress’ heb je kennis én kunde over onder andere:

 • de verschillende oorzaken en diverse vormen van stress;
 • de invloed van programmeringen en early life stress op de manier waarop je nu met stress omgaat;
 • technieken, methoden en activiteiten om stress en spanning in het lichaam en de geest te verminderen of los te laten
Training: Grip op Stress bij Brain Balance Instituut

Ontspanning & Meditatie

Patricia is mindfulness en zelfcompassietrainer en Do-In yoga docent coach. Ze heeft jaren ervaring en mediteerde onder andere bij de Franciscanen, Benedictijnen en Boeddhistische leraren. Ze heeft meer dan 12 jaar les gevolgd bij bijzondere Lama’s (Tibetaanse leraren) en zich volledig verdiept in allerlei verschillende studies op het gebied van Meditatie en Yoga.

Tijdens deze 2-daagse training leer je echt te ontspannen door het uitvoeren van verschillende meditatietechnieken.

Je leert onder andere het volgende:

 • Hoe je kunt mediteren.
 • Hoe je van meditatie een gewoonte kunt maken.
 • Welke ontspanning bij jou past.

Darmen en je brein

Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd. De verbinding tussen deze twee is dan ook ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid. Maar liefst 92% van de zenuwcellen in de hersenen is ook terug te vinden in de darmen. Dit betekent dat onze hersenen en darmen continu met elkaar communiceren en dat een disbalans in de darmen dus daadwerkelijk voor een disbalans in het brein kan zorgen.

Marieke Kok neemt je tijdens deze eendaagse Brain Balance Boost mee in de wondere wereld van de darmen en spijsvertering.

Je leert onder andere het volgende:

 • Hoe zit de darm-breinconnectie in elkaar?
 • Welke voeding ondersteunt je darmen en welke voeding kun je het beste vermijden?
 • Hoe ontstaat een disbalans in het spijsverteringsstelsel? 
 • Wat zijn de meest voorkomende darmklachten en hoe verhelp je darm-gerelateerde klachten?

Breathwork en je brein

Voor een leven vol energie, geluk, balans en rust zijn veel facetten van belang. Van voeding tot beweging en van een goede nachtrust tot het reduceren van stress. De kracht van ademhaling is echter een tool die vaak wordt vergeten wanneer we het optimale uit ons leven willen halen. En dat is zonde, want met de juiste manier van ademhalen is het mogelijk jouw (brein)gezondheid een boost te geven.

Nanda Coenen leert je tijdens deze tweedaagse Brain Balance Boost alles over de kracht van ademen. Maar liefst 8 van de 10 mensen ademt verkeerd met ziekten en disbalans tot gevolg. Maar ademen werkt 2 kanten op. Zo kan een ingrijpende gebeurtenis effect hebben op je ademhaling, maar kun je ook door middel van ademhaling de regie weer terugpakken.

Je leert onder andere het volgende:

 • Welk effect heeft ademhaling op je brein?

 • Welke gezondsheidsvoordelen biedt breathwork?

 • Diverse ademhalingsoefeningen.

 • Je ondergaat een breathwork sessie.

Hormonen en je brein

Ginny heeft ruim 20 jaar medische kennis. Ze volgde haar opleiding aan het Erasmus MC in Rotterdam en heeft als gynaecologe al duizenden vrouwen geholpen. Veel hormonale klachten, bijv. rond de overgang, zijn meestal niet op te lossen met een operatie. Om die reden heeft Ginny zich gespecialiseerd in het helpen van vrouwen hun hormonen in balans te krijgen. Deze 2-daagse training geeft je inzicht in hormonen (mannen, vrouwen, kids) en hoe je deze weer in balans kunt krijgen. Met concrete tips, adviezen en inzichten. 

Je leert onder andere het volgende:

 • Hoe je hormonen werken.
 • Hoe je je hormonen weer in balans krijgt.
 • Hoe je je hormonen in balans houdt.

Boost je immuunsysteem en krijg meer energie

Hoe boost je je immuunsysteem en zorg je ervoor dat je meer energie krijgt? Intermittent living is een veelbelovende methode voor de toekomst en bundelt allerlei zaken om op regelmatige basis onregelmatig te leven. Het integreert de nodige afwisseling en prikkels in de moderne leefstijl. Het gaat hier met name om afwisseling en prikkels die te maken hebben met honger, dorst, kou, hitte, bewegen en ademhaling. Kortom, deze prikkels geven een boost aan je immuunsysteem waardoor je meer energie krijgt. 

Je leert onder andere het volgende:

 • Hoe boost je je immuunsysteem?
 • Wat is intermittent living en welke voordelen biedt dit voor jou energie niveau?
 • Hoe je intermittent living in jouw dagelijkse leven kunt integreren.
 • Hoe je jouw brein en onderliggende processen kunt ondersteunen middels intermittent living.
 • Hoe je jouw gezondheid en immuunsysteem kunt versterken door intermittent living op de juiste manier in te zetten.
 • Het oefenen van intermittent living in de praktijk.

Stress

Probeer jij al geruime tijd jouw stresslevel te verlagen?  Dan is deze 2-daagse training iets voor jou! 

Steeds meer mensen ervaren stressklachten. Niet gek in een wereld waarin het aantal prikkels maar blijft toenemen, terwijl ons brein niet in dat tempo mee evolueert. Als je al langere tijd stress ervaart is het soms lastiger om weer rust te ervaren. In deze training leer je dat stress niet met jouw specifieke situatie te maken heeft, maar met de manier waarop je naar jouw situatie kijkt.

Je leert onder andere het volgende:

 • Hoe je symptomen van stress herkent.
 • Hoe je met je stress kunt omgaan.
 • Hoe je interne en externe stress kunt onderscheiden.