3 motivatietips die 20’ers NIET mogen missen tijdens de lockdown

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Het is al een tijd geleden dat corona onze wereld op de kop heeft gezet. Het duurt maar en het duurt maar. Jongeren raken uitgeput van de eentonigheid. Dit leidt tot lage motivatie, hoge uitstelgedrag en een constante drang naar afleiding. Deze 20’ers komen in een sleur terecht en dit maakt de stap om aan hun toekomst te werken een stuk moeilijker. Daarom heb ik 3 tips op een rij gezet die jij vandaag nog kan toepassen om een boost in motivatie te krijgen.

 

Tip 1: Zet een ‘dankje-alarm’

Een ‘dankje-alarm’ is een alarm die je dagelijks op een vaste tijd zet, bijvoorbeeld elke avond om half acht. Als je alarm afgaat, noem je 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Het kan een belangrijke keuze zijn, zoals de keuze om op jezelf te gaan wonen. Maar het kan ook iets kleins zijn, bijvoorbeeld dat je dankbaar bent voor het warme eten, de visite van je oma of dat je onderdak hebt. Het bewust nadenken over dankbare momenten doet je stilstaan met wat je hebt, in plaats van het focussen op wat je wilt hebben. En onthoud, de gelukkigste mensen hebben niet het beste van alles, ze maken het beste van alles.

 

Tip 2: Een to-do lijst

Maak altijd gebruik van een simpele to-do lijst. Door van tevoren na te denken over de stappen die je moet nemen, kan je hierop terugvallen als je tijdens de activiteit afgeleid raakt. Het maken van een lijst bespaart je keuzevermoeidheid, verminderd de hoeveelheid tijd die het kost om de taak af te maken en je kan altijd terugvallen op je oh-zo betrouwbare lijst. Dit voorkomt dat je na een hele dag werken, kijkt naar wat je nu eigenlijk hebt gedaan en opmerkt dat je niets van je wat je eigenlijk moest doen hebt afgemaakt.

Moeders gebruiken niets voor niets een boodschappenlijst. En niet alleen voor je boodschappen is een lijst handig. Ook met het schrijven van een verslag is het fijn om te weten welke stappen je moet zetten, of je goed op weg bent en wanneer je klaar bent. Dus word net als de moeders in Nederland en gebruik een lijst als je iets moet doen!

 

Tip 3: Start direct methode

Uitstelgedrag is een groot probleem onder de jongeren, maar je kan het niet zomaar een, twee, drie oplossen. Maar de start direct methode brengt hier verandering in. Uitstelgedrag is net als het nuttigen van een glas alcohol als je niet wilt drinken, het wordt steeds moeilijker om te stoppen, naarmate je het vaker uitvoert. Zo gaat het ook met uitstellen. De kans op uitstellen wordt groter, naarmate je het vaker uitstelt. Je brein ontwikkelt namelijk een negatieve ervaring met wat je telkens uitstelt.

De start-direct methode voorkomt dit proces, door de uitstelperiode te minimaliseren. Stel je moet een boek lezen, maar je weet van jezelf dat je het niet leuk vindt. En je weet nu dat als je het nu uitstelt, de kans dat je het morgen uitstelt nog groter wordt. Je stelt het uit, keer op keer. Tot het moment dat je ECHT moet, maar dan heb je weken ‘denktijd’ verspilt zonder daadwerkelijk iets uit te voeren. Draai dit om. Door 5 minuten te besteden aan hetgeen wat je moet doen en het ook daadwerkelijk uitvoert, heb je actie ondernomen en niets uitgesteld.

Je geeft dan je brein een seintje dat het lezen van 5 pagina’s in je boek toch niet zo erg is als je van tevoren dacht en de volgende keer dat je weer verder moet lezen is het opeens een stuk makkelijker!

 

Bonus tip: Doe actief mee!

Mensen willen vaak eerst ergens motivatie van krijgen, zodat ze de energie krijgen om vervolgens actie te ondernemen. Maar motivatie werkt andersom. Door actie te ondernemen, krijg je motivatie. Dus zorg voor actie! Bijvoorbeeld, als deze tips je hebben geholpen kan je actie ondernemen door @yourbrainbalance te volgen op Instagram. Hierdoor blijf je altijd op de hoogte van fantastische breintips.