4 tips om te werken aan jouw programmeringen

Leestijd 3 minuten
breinkennis
patronen doorbreken Charlotte Labee programmeringen brein

We hebben het vaak over het herprogrammeren van het brein. Een heel interessant onderwerp. Je kunt je gewoontes, gedachtepatronen, ideeën, normen en waarden namelijk af- en aan leren. En je hebt hier zelf de controle over. In het dagelijks leven heb je, vaak onbewust, erg veel te maken met programmeringen. Ze vormen een basis van hoe we omgaan met onze dagelijkse bezigheden. Ze kunnen heel fijn voor je werken, maar kunnen je ook tegenwerken.

Denk bijvoorbeeld aan de programmering ‘Ik ben niet goed genoeg’. Als jij dagelijks handelt vanuit deze programmering, kan dit je behoorlijk belemmeren. Je kunt jezelf wegcijferen of denken dat een ander beter is. Met als gevolg dat je jezelf in de weg zit.

Ook al weet je misschien wel dat bepaalde programmeringen jou niet dienen, kiest je brein er toch voor deze te blijven gebruiken. Je brein is simpelweg liever lui dan moe. En vanuit een bestaande programmering handelen, kost jouw brein minder energie. Dat gaat immers op de automatische piloot. Een nieuwe programmering aanleren kost tijd en energie. En als het niet gelijk lukt deze te veranderen, laat je deze maar zoals het is. Je hebt er toch niet zoveel last van (denk je).

Pas wanneer de pijn en de belemmeringen dusdanig groot zijn, willen wij mensen veranderen. Wanneer dit niet het geval is, blijf je liever hangen in hetzelfde patroon. Maar realiseer je goed, dat dit niet zonder gevolgen is. Als je blijft leven vanuit belemmerende programmeringen, zul je nooit het gevoel van intens geluk kunnen ervaren. Het gevoel van innerlijke rust, vrede en zelfliefde blijft dan ontbreken. Dat is zonde, vind je niet?

Zoals we in het begin al zeiden: je hebt zelf de controle over jouw gedachtepatronen. Juist daarom is het zo belangrijk om met je eigen programmeringen aan de slag te gaan. Want alleen zo kun je leven vanuit jouw kracht en potentie.

Charlotte Labee oprichtster Brain Balance Instituut

Aan de slag met jouw programmeringen

Vanuit die gedachten heeft Charlotte Labee een aantal jaar geleden de opleiding Level 1 – Update je Brein opgezet bij ons breininstituut in Rotterdam. Om te leren hoe jouw brein én dat van anderen werkt. Zodat je patronen leert te herkennen en actief kunt veranderen, om zo te voorkomen dat je jouw hele leven als robot leeft en uiteindelijk bezwijkt aan stress en een mentale en fysieke disbalans.

Wil jij vandaag al aan de slag met het herprogrammeren van jouw brein? Charlotte heeft een aantal fijne tips voor jou, die je dagelijks op weg kunnen helpen:

  1. Neem dagelijks een moment om stil te staan bij dankbaarheid

Zo leer je jouw brein positief te kijken naar gebeurtenissen en mogelijke veranderingen in je leven. Dankbaarheid is veel meer dan alleen het rationele besef dat je het getroffen hebt met je omstandigheden. Dankbaarheid is één van de meest krachtige emoties die je kunt voelen en staat gelijk aan geluk en positiviteit.

  1. Neem dagelijks de tijd om te journalen

Journalen is één van de meest effectieve manieren om je intelligente brein voor je aan het werk te zetten. Schrijven verandert namelijk de opbouw van je hersennetwerk en daarmee hoe je denkt, voelt en reageert.

  1. Neem dagelijks de tijd om te visualiseren

Visualiseren werk enorm krachtig: je onderbewuste brein maakt geen onderscheid tussen fantasie en realiteit. Je kunt je brein dus laten denken dat je iets uit de toekomst al hebt gedaan of hebt bereikt. Met slechts enkele minuten visualiseren per dag verander jij je gedachten, mindset en daarmee je leven. In deze blog van Charlotte lees je hierover meer én vind je een fijne oefening.

  1. Luister naar Binaural beats

Deze bijzondere muziekvorm stimuleert de aanmaak van bepaalde hersengolven, waardoor je gemoedstoestand en daarmee je gedachten veranderen. Binaural beats zijn gecreëerde geluiden door het afspelen van twee verschillende frequenties in elk oor, waardoor de hersenen een derde toon genereren. Bijzonder hè, als je hierover nadenkt. Deze beats worden ingezet om bepaalde hersengolven te bevorderen, zoals ontspanning door het activeren van alpha en theta-golven, of alertheid door het stimuleren van beta-golven. Tijdens de opleiding Level 1 komt dit onderwerp ook aan bod. Het is namelijk waanzinnig mooi hoe binaural beats je kunnen helpen als je deze juist inzet.

Ben jij klaar voor de volgende stap en wil je jouw brein echt gaan herprogrammeren? Ben jij er klaar voor je eigen patronen te herkennen en deze actief te gaan veranderen? Klik dan hier voor meer informatie over de opleiding Level 1 – Update je Brein.

trainingen en opleidingen persoonlijke ontwikkeling zelfontwikkeling persoonlijke groei