5 tips om je kinderen gezond te laten eten 

Leestijd 2 minuten
kids

Elke avond weer zitten tal van ouders met hun handen in het haar. Het gezond laten eten van je kinderen lijkt soms een onmogelijke opgave. Toch kun je de eetgewoonten van je kind wel degelijk positief beïnvloeden, want het kinderbrein is nog erg ontvankelijk voor programmering. Dit zijn mijn 5 beste brein gerelateerde tips om je kinderen gezond te laten eten: 

Geef zelf het goede voorbeeld 

Goed voorbeeld doet volgen. Drink je zelf elke dag cola bij het avondeten? Dan programmeer je de hersenen van je kind onbewust om dit normaal te vinden en ook te willen. Beter doe je daarom het tegenovergestelde. Laat je kinderen dagelijks zien hoe lekker en leuk jij het vindt om gezond te eten en al snel zal je kindje niets liever doen dan jouw voorbeeld volgen! 

Leg uit wat gezond eten doet voor het brein 

Veel ouders denken in termen van calorieën of een voedingsschema. En hoewel dit jou soms tijdelijk kan helpen bij het bereiken van je eigen lichaamsdoelen, motiveert het kinderen niet om gezonder te gaan eten. 

Benadruk bij je kindje daarom de voordelen van gezonde voeding voor het brein. Gezond eten helpt bijvoorbeeld om sneller klaar te zijn met huiswerk, harder te rennen tijdens de gymles en je tekst niet te vergeten tijdens een spreekbeurt. Welk kind wil er nu geen gezond superbrein? 

Eet gezamenlijk aan tafel 

Wil jouw kindje altijd voor de televisie eten? Geef hier dan liever niet aan toe. De televisie bombardeert het beïnvloedbare kinderbrein met reclames voor ongezonde voeding. Daarnaast neemt het de aandacht weg van het eigen eten, waardoor kinderen eerder te weinig of juist teveel eten. Bovendien is het simpelweg zonde van de gezellige tijd samen aan tafel. 

Leer je kinderen luisteren naar hun brein 

De reden dat kinderen tijdens het televisiekijken soms teveel eten, is omdat ze hun gevoel van verzadiging door de afleiding niet opmerken. Het hormoon leptine reguleert dit gevoel van ‘vol zitten’ en heeft in de hersenen een belangrijke functie. Dwing je kind aan tafel dan ook niet om altijd het bord leeg te eten, want daarmee train je het om de eigen breinsignalen te negeren. 

Maak gezond eten mooi én lekker 

Hoewel eten voornamelijk bedoeld is om ons brein en lichaam te voeden, kijken kinderen hier toch anders naar. Gezond eten moet daarom niet alleen lekker ruiken en smaken, maar er ook nog eens mooi uitzien. Bij kleine kindjes doen met name verschillende kleurtjes en vormpjes het goed.  

Durf daarom creatief te zijn en leef je uit met leuke fruitspiesjes, kleurrijke smoothies en groenten in klei- of koekvormpjes. Op deze manier houd je gezond eten voor je kinderen lekker én leuk en heb jij de fijne wetenschap dat het snel ontwikkelende kinderbrein alles krijgt wat het nodig heeft!