Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

5 tips voor meer focus tijdens het (thuis)werken 

Leestijd 3 minuten
relax
5 tips om meer focus te hebben tijdens het (thuis)werken 

Kama-jaja-jippie-jippie-jeeyHornbach zal dit jaar niet klagen, nu woonkamers, rommelhokken en zolders massaal zijn omgebouwd tot werkplek. Sommigen werken al sinds maart thuis en dat is lang, behoorlijk lang. Naast de aanspraak van collega’s, zijn het de kleine dingen die gemist worden. Dé kattenmok waaruit de kantoorkoffie toch net iets beter smaakte en zelfs weer-een-punt slagroomtaart zou nu zonder tegengesputter gegeten worden. 

Al deze dingen geven jus aan het werk én zijn megabelangrijk voor de focus. Het zijn namelijk allemaal minipauzes en deze ervaren wij veel minder tijdens het thuiswerken. Het dagelijkse leven kan op deze manier een sleur worden, waarbij de focus verdwijnt. Deze 5 tips voor meer focus tijdens het thuiswerken dragen bij aan meer aandacht, concentratie en tevens liefde voor jezelf. Waarbij deze tips niet alleen zijn toe te passen op een (thuis)werkdag, je kunt ze waar dan ook benutten. 

1 – Multitasken is geen talent 

Wilde jij jezelf net opgeven voor Holland Gots Talent? Als grootste multitasker van het universum? Doe maar niet. Het is namelijk bewezen dat niemand echt goed in multitasken is, ook al denk jij dat je het wel kuntFouten worden sneller gemaakt, taken worden niet goed afgerond en focus is ver te zoeken. Bovendien worden je hersenen er niet echt blij van. Blijf dus bij één taak en sluit daaraan voorafgaand je e-mail, Instagram en Whatsapp. 

2 – Gun jezelf een beloning 

Creëer focusblokken, waarbij je steeds één taak uitvoert. Het is daarbij belangrijk dat je elk uur even opstaat. Je kunt een timer installeren op je laptop of een kookwekker zetten. Naast dit korte moment waarop je lief bent voor je lijf, voeg je iets toe waar je blij van wordt. Zoals dansen, lezen of even lekker lummelen. Gun jezelf elk uur een paar minuten (of zolang je wilt) om weer op te laden. 

3 – Beperk de input van prikkels 

De snoeppot zet je ook niet naast je laptop als je weet dat jouw hand een eigen leven leidt. Waarom ligt je mobiel dan wel in het zicht? Appjes, pushberichten en likes werken als suiker voor je hersenen. Ze zorgen voor een lekkere dopamine-boost én daar wil jouw systeem alleen maar meer, meer, meer van. Ook lijken de werkdagen er misschien minder ‘saai en serieus’ door. Alleen bedenk dan het volgende; honderd jaar geleden had iemand een jaar om alle prikkels te verwerken die wij nu in één dag binnenkrijgen. Dat is toch niet normaal en nee ook niet ‘het nieuwe normaal’. Het is abnormaal. Waarbij we ook nog eens alles analyseren: social media, nieuws, beelden, geluiden, mails, whatsappjes en telefoontjes. Die pauze heb je eerder nodig dan je denkt. Bewustwording is daarom stap één, waarna het afkicken kan beginnen. Leg je telefoon elk focusblok op ongrijpbare afstand of zet hem op vliegtuigmodus. Open je mailbox maar twee keer per dag, laad op met een Yoga Nidra sessie en breng zoveel mogelijk tijd door in de stille natuur. 

 4 – Neem echte pauzes

Het is een inkoppertje, maar echt, blijf in de pauze niet op je werkplek zitten. Zoek een rustig plekje waar je mindful kunt eten of lummelen. Het liefst alleen, zodat je je hersenen ook even rust gunt. Of nog beter: maak na je lunch een wandeling en luister daarbij naar onze wandelmeditatie. Probeer er een lummelpauzes van te maken, waarbij je zo min mogelijk inspanning van je hersenen vraagt. Je telefoon blijft dus lekker thuis. 

 5 – Jij BENT niet je werk 

 We identificeren onszelf vaak met ons werk, maar we zijn zoveel meer én kunnen zoveel meer dan we denken. Iets wat de oude Egyptenaren al lang weten en waar wij weer van kunnen leren. Stress kan ontstaan als jij je volledig identificeert met je werk. Terwijl het slechts één van de vele rollen is die je in je leven hebt aangenomen. Neem deze rol niet te serieus, want dat doen wij (of beter gezegd ons ego) wel. Life is a playground én ja dat geldt ook voor je werk.