6 tips voor het maken van een carrièreswitch

Leestijd 5 minuten
Werkend leven

Je bent niet meer happy op je werk en het allerliefste zou je iets heel anders doen. Maar kan dat eigenlijk zomaar? Tuurlijk, kan dat! Maar het maken van een carrièreswitch kan erg intimiderend lijken. Ook al weet je dat verandering soms nodig is voor jouw groei en zelfontwikkeling. Een stap buiten je comfortzone zetten, blijft vaak lastig. Dus, waar begin je?

1. Waarom wil jij een carrièreswitch maken?

Identificeer allereerst eens jouw motivatie. Neem rustig de tijd om de redenen van jouw wens te achterhalen. Waarom wil jij van carrière veranderen? Reflecteer op specifieke aspecten van je huidige baan, die jou een ontevreden gevoel geven. Is het bijvoorbeeld een gebrek aan groeimogelijkheden, een gebrek aan zingeving, is het de bedrijfscultuur? Of is de huidige baan wel oke, maar voel je diep van binnen het verlangen naar een specifiek beroep waar je (nog) geen ervaring mee hebt? Door de motivatie van jouw wens heel duidelijk te maken voor jezelf, kun je een weloverwogen beslissing nemen over je carrièrepad.

2. Wat voor carrière past bij jou?

Heb jij een antwoord op de vraag: Wie ben jij? Wie ben jij nu écht? Als alles zou wegvallen. Wie ben jij dan écht? En we hebben het niet over de rollen die je aanneemt in het leven, zoals een ouder, partner, werknemer, vriendin of collega.

Het is namelijk heel krachtig om jezelf te kennen, om te bepalen welk type werk bij jou past. Waarom? Nou denk bijvoorbeeld eens aan onderstaande aspecten:

Zingeving: Als je werk doet wat in lijn is met jouw waarden, passies en interesses zal je een dieper gevoel van voldoening en zingeving ervaren.

Motivatie: Als je werk doet dat aansluit bij je sterke punten en vaardigheden, zul je waarschijnlijk meer gemotiveerd zijn om te slagen en te groeien in je carrière.

Authenticiteit: Werk dat past bij je ware zelf stelt je in staat om authentiek te zijn en jezelf te uiten op de werkplek, wat resulteert in meer voldoening en geluk.

Duurzaamheid: Als je werk doet dat niet in lijn is met wie je bent, loop je het risico op een burn-out of ontevredenheid op lange termijn. Het kennen van jezelf helpt bij het vermijden van dit soort situaties.

Effectiviteit: Door te begrijpen wie je bent, kun je beter beoordelen welke taken, omgevingen en werkculturen het beste bij jou passen. Dit leidt tot meer effectiviteit en succes in jouw carrière.

Mooie vragen die je jezelf eens kunt stellen:

  • Wat maakt mij echt gelukkig?
  • Wat vind ik belangrijk in het leven?
  • Wat zijn mijn uitdagingen?
  • Wat wil ik nog ervaren of bereiken in mijn leven?
  • Wat voor soort omgeving brengt het beste in mij naar boven?
  • Hoe reageer ik op verschillende situaties en uitdagingen?
  • Wat zijn mijn diepste overtuigingen en patronen?
  • Welke activiteiten geven mij energie?
  • Welke activiteiten kosten mij energie?

3. Visualiseer jouw ideale carrière

Neem vervolgens de tijd om een helder beeld te krijgen van jouw ideale carrièrepad, welke aansluit bij wie jij bent. Bekijk eens welke aspecten van werk jou het meest voldoening geven, zoals: werken met mensen, strategisch nadenken, creativiteit, werken met je handen of bijdragen aan een hoger doel.

Oriënteer daarnaast de specifieke industrieën, bedrijfsculturen en werkinstellingen die het beste bij jou passen. Door een duidelijk beeld te hebben van jouw ideale carrière, kun je gerichter zoeken naar nieuwe kansen en beslissingen nemen die in lijn zijn met je langetermijndoelen.

4. Overwin jouw obstakels

Wat houdt jou nu nog tegen? Identificeer de obstakels die je weerhouden om de sprong te wagen naar een nieuwe carrière en ontwikkel strategieën om deze te overwinnen. Dit kunnen zowel interne als externe belemmeringen zijn, zoals financiële zorgen, angst voor het onbekende, het gevoel vast te zitten in je huidige situatie, het idee dat je het niet kan of de gedachte dat je het niet waard bent. Misschien worstel je met vragen zoals: “Wat als ik faal?” of “Waar moet ik überhaupt beginnen?”.

Door te achterhalen welke belemmeringen jou op dit moment nog tegenhouden, kun je je te nemen stappen bepalen.

5. Creëer een interessant netwerk

Een sterk professioneel netwerk kan jou ondersteunen tijdens je carrièreswitch. Je netwerk kan bestaan uit collega’s, mentoren, alumni, influencers en professionals binnen jouw gewenste branche.

Maak hiervoor gebruik van online platforms zoals LinkedIn om verbinding te maken met gelijkgestemde individuen en deel te nemen aan relevante netwerkevenementen en workshops. Door actief te netwerken, sta je open voor waardevolle inzichten, adviezen en kansen die jou kunnen helpen bij elke stap van je carrièreswitch.

6. Kom in actie en ga voor die carrièreswitch

Cliché, maar waar! Kom in actie. Misschien helpt het jou om een gedetailleerd actieplan op te stellen, die jou begeleidt bij elke fase van je carrièreswitch. Definieer specifieke doelen, mijlpalen en deadlines om je voortgang te meten en jezelf verantwoordelijk te houden. In het artikel ‘Hoe doelen stellen voor jezelf?’ delen we fijne tips om hiermee aan de slag te gaan.

Je gedroomde leven begint met Brain Balance

Het werkelijk leven van jouw gedroomde leven begint bij jou. Helaas zitten we vaak vast in de ratrace van het leven, waardoor we geen tijd nemen om stil te staan bij wat ons écht gelukkig maakt. Ook verstoren overmatige stress, ongezonde voeding, slaapproblemen, slecht ontspannen, te weinig of verkeerd bewegen en een overdaad aan prikkels jou bij het realiseren van je doelen.

Heb jij het gevoel dat je diep van binnen weet dat er meer in het (werk-)leven zit, maar heb je simpelweg niet de kracht of het geloof om je mooiste dromen na te jagen? Ontdek wat de opleidingen en trainingen van Brain Balance Instituut voor jou kunnen betekenen.

Level 1 – Update je brein

Tijdens onze opleiding Level 1 – Update je brein ga je met je eigen breinprogrammeringen aan de slag. Je leert je eigen patronen herkennen en gaat deze actief veranderen. Bovendien leer je de verbinding met jezelf, met jouw brein, hart en buik terug te vinden door meer rust, balans en zelfliefde. Jij bent jouw droomleven waard!

Brain Balance Boosts

Vind je een stap naar een opleiding nog net te groot? Maar wil je al wel graag meer breinkennis opdoen voor jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan zijn de Brain Balance Boosts wel wat voor jou. Een Brain Balance Boost is een één- of tweedaagse diepgaande training door onze toptrainers over een onderwerp van de Brain Balance Methodiek. Denk aan: stressmanagement, hormonen, darmen, ademwerk en ontspanning.