6 tips: Zo krijg jij je opleiding betaald door je werkgever

Leestijd 6 minuten
breinkennis
opleiding financieren door werkgever met studiebudget

Blijven leren terwijl je werkt is voor jou én jouw werkgever een win. Door je persoonlijk te ontwikkelen, vaardigheden te verbeteren en je vakkennis te vergroten, word jij immers een waardevollere kracht. Bovendien kunnen de juiste opleidingen en trainingen jou ook meer werkplezier opleveren. Daarom willen veel werknemers jouw opleiding vaak vergoeden met een studiebudget. Wij delen 6 tips met jou, zodat jij binnenkort al kunt starten met je studie.

 

Je studie laten financieren door je werkgever

1. Bekijk jouw arbeidsvoorwaarden

Veel bedrijven begrijpen het belang van voortdurende ontwikkeling en investeren in hun werknemers door educatieve kansen aan te bieden. Bekijk daarom eens je arbeidscontract en het beleid (cao) van je werkgever. Sommige organisaties hebben specifieke regelingen voor educatieve ondersteuning, zoals studiebeurzen, vergoedingen voor collegegeld of zelfs betaalde studieverloven. Deze regelingen kunnen variëren, afhankelijk van de sector, bedrijfsgrootte en bedrijfsbeleid.

Kun je niks over een opleidingsbudget vinden in je cao of overeenkomst? De kans is groot dat er toch een potje gereserveerd is voor scholing. Vraag dan eens aan je HR-afdeling of leidinggevende wat de mogelijkheden van studieondersteuning zijn bij jouw werk. Het is ook een goed idee om te informeren bij collega’s die mogelijk al gebruik hebben gemaakt van dergelijke programma’s. Hun ervaringen kunnen waardevolle inzichten bieden over het proces en de beschikbare kansen bij jouw werkgever.

Tip! Check het tijdig, want een opleidingsbudget kan vervallen als je het niet binnen een bepaalde periode gebruikt.

 

 2. Zet de voordelen voor jouw werkgever op papier

Wanneer je overweegt je werkgever te benaderen voor studieondersteuning, is het van cruciaal belang om niet alleen te benadrukken hoe deze studie jou ten goede zal komen, maar ook hoe dit positieve gevolgen heeft voor de organisatie.

Begin met het identificeren van de manieren waarop jouw studie de doelstellingen en belangen van het bedrijf gaat versterken. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden die direct relevant zijn voor je huidige werkzaamheden, waardoor je efficiënter wordt in je taken. Of het kan gaan om het opdoen van kennis die de organisatie kan helpen groeien, innoveren of concurrerender worden in de markt.

Het is essentieel om deze voordelen duidelijk en beknopt op papier te zetten in de vorm van een voorstel of een plan. In dit document benadruk je niet alleen jouw persoonlijke motivatie om te studeren, maar ook hoe dit van invloed zal zijn op het bedrijf als geheel.

We hebben een aantal punten die je zou kunnen opnemen in dit voorstel:

  • Relevante vaardigheden: Beschrijf welke specifieke vaardigheden, kennis of certificaten je verwacht te verkrijgen en hoe deze een directe impact zullen hebben op je rol binnen het bedrijf.
  • Verbeterde prestaties: Geef voorbeelden van hoe deze nieuwe vaardigheden of kennis zullen bijdragen aan een verbetering van je prestaties en de efficiëntie van je werk.
  • Bijdrage aan bedrijfsdoelen: Toon aan hoe jouw groei als werknemer bijdraagt aan de doelstellingen van de organisatie, zoals het verhogen van productiviteit, het verbeteren van kwaliteit of het verminderen van kosten.
  • Return on investment (ROI): Probeer, indien mogelijk, een schatting te maken van de return on investment voor de werkgever. Dit kan variëren van verbeterde dienstverlening tot kostenbesparingen of hogere winstgevendheid.

Zorg ervoor dat je dit voorstel helder en overtuigend presenteert aan de juiste personen binnen je organisatie. Dit kan je directe leidinggevende zijn, de HR-afdeling of andere relevante besluitvormers. Onderstreep dat je niet alleen investeert in je eigen groei, maar ook in die van het bedrijf.

Hulp nodig? Wij helpen jou graag.

Heb je interesse in onze opleidingen of trainingen? Plan hier een vrijblijvend telefoongesprek met één van onze opleiding adviseurs. Zij kunnen samen met jou kijken welke voordelen de opleiding heeft in jouw specifieke functie.

Lees meer over Brain Balance op de werkvloer. Brain Balance op de werkvloer kan bijvoorbeeld zorgen voor:

  • Verminderd ziekteverzuim
  • Minder personeelsverloop
  • Verbeterde concentratie
  • Verhoogde productiviteit
  • Verbeterde werknemerstevredenheid
  • Verhoogde creativiteit en innovatie
  • Verbeterde relaties tussen collega’s

3. Maak het voorstel concreet

Een goed uitgewerkt voorstel kan het verschil maken bij het verkrijgen van studieondersteuning van je werkgever. Daarom is het verstandig om je plannen concreet te maken en duidelijk te definiëren wat je nodig hebt. Hoe je de doelen gaat bereiken en hoe het gaat bijdragen aan zowel je persoonlijke groei als aan het bedrijf.

Hier zijn een aantal stappen om je voorstel concreet te maken:

  1. Specificeer de studie: Definieer duidelijk welke studie je wilt volgen. Dit omvat de naam van het programma, de instelling, de duur en het soort cursussen of diploma dat je wilt behalen.
  2. Onderbouw de relevantie: Leg uit waarom deze studie relevant is voor je huidige functie en de doelen van het bedrijf. Omschrijf hoe de kennis of vaardigheden die je zult opdoen jou beter in staat stellen om bij te dragen aan het succes van het bedrijf.
  3. Stel een budget op: Maak een overzicht van de geschatte kosten voor het volgen van de studie, inclusief collegegeld, boeken, materialen en eventuele bijkomende kosten. Geef ook aan of er flexibiliteit mogelijk is in het budget, zoals gedeeltelijke financiering of afbetaling na het behalen van het diploma.
  4. Bepaal de tijdsinzet: Beschrijf hoeveel tijd je aan de studie moet besteden en of dit invloed zal hebben op je werkschema. Geef mogelijke oplossingen of compromissen aan om ervoor te zorgen dat je werkverplichtingen worden nagekomen.
  5. Leg een opleidingsplan voor: Stel een concreet opleidingsplan op dat laat zien hoe je de studie zal aanpakken. Dit kan inhouden hoe je de studie in je dagelijkse schema integreert, hoe je omgaat met deadlines en hoe je de opgedane kennis toepast in je werk.
  6. Onderzoek de terugverdientijd: Probeer in te schatten hoe snel de investering van de werkgever kan worden terugverdiend door jouw verbeterde vaardigheden en kennis, en toon dit aan met concrete voorbeelden.

Heb je jouw voorstel klaar? Presenteer het dan aan de relevante besluitvormers binnen de organisatie.

 

4. Bereid een plan B voor

Wij hebben alle vertrouwen in jou en je voorstel. Toch is het slim om je voor te bereiden op verschillende scenario’s.

Overweeg bijvoorbeeld ook online cursussen, die vaak flexibel zijn en minder duur dan traditionele opleidingen. Online trainingen kunnen dienen als een waardevolle aanvulling of opstapje naar een opleiding en bieden vaak mogelijkheden om specifieke vaardigheden te ontwikkelen. Blijf bovendien open voor mogelijkheden zoals een- en tweedaagse trainingen in plaats van een hele opleiding.

Het opstellen van een plan B toont je veerkracht en vastberadenheid om je educatieve doelen te bereiken. Zelfs als de directe steun van je werkgever niet beschikbaar blijkt te zijn. Het helpt om voorbereid te zijn op verschillende scenario’s en stelt je in staat om proactief stappen te nemen richting je studie, ongeacht de omstandigheden.

 

5. Kies het juiste moment en plan het gesprek

Voordat je het gesprek aangaat, overweeg of het een geschikt moment is. Je wilt immers de volledige aandacht van je leidinggevende of HR collega hebben. Een mooi moment is bijvoorbeeld tijdens je functioneringsgesprek, waar je openlijk praat over doelen, verbeteringen en verwachtingen. Of plan tussendoor eens een één op één gesprek in. Voorkom in ieder geval dat het gesprek tussen het werk door wordt gevoerd.

En blijf positief, zelfs als het antwoord niet meteen positief is. Als je werkgever op dit moment geen studiebudget kan bieden, laat je dan niet ontmoedigen. Het is een kans om andere mogelijkheden te verkennen en je plan B in werking te stellen.

Het belangrijkste is om vastberaden te blijven en vast te houden aan je doelen. Onthoud dat het streven naar educatieve groei en ontwikkeling een waardevolle investering is in je toekomst, of dit nu met of zonder directe steun van je werkgever is. Ga ervoor en zet de eerste stappen richting jouw leertraject!

 

6. Aan de slag!

Gaat jouw werkgever je opleiding financieren? Wat geweldig voor je! Graag geven we nog een laatste tip mee. Laat nog even op papier zetten wat er precies is afgesproken over de studieduur, de kosten en een eventuele terugbetaling wanneer je ergens anders gaat werken.

Wij wensen jou heel veel plezier met het volgen van jouw studie met je studiebudget.

 

Wat kan ik bij Brain Balance Instituut doen met mijn studiebudget?

Brain Balance Instituut – het instituut voor breinkennis – is de enige gecertificeerde opleider in Nederland die met breinkennis geïnteresseerden, coaches, therapeuten, HR-professionals, onderwijzers en jongeren opleidt. Of je nu jezelf wilt ontwikkelen of als professional anderen wilt helpen. Onze trainers en coaches leren jou alles over de werking van jouw brein.

 

Bekijk hier onze opleidingen, trainingen en sessies: