Ayurveda voor balans: herstel je ritme

Leestijd 2 minuten
relax

Ayurveda is de wijsheid van leven in harmonie met de natuur. Natuur bestaat uit energie (de elementen aarde, water, vuur, lucht en ether) en beweging en als wij de natuur in ons lichaam synchroniseren met de natuur buiten ons lichaam, herstellen wij de balans, in ons lichaam en op aarde, wat leidt tot optimale en duurzame gezondheid, voor iedereen.

Dagelijkse routine

Als ik mijn patiënten vraag om hun dagelijkse routine op een cirkel te tekenen, blijken ze die niet te hebben. Hun symptomen communiceren dat hun lichaam uit balans is. Geneeskunde is niet het antwoord op onnatuurlijk leven. Geneeskunde hoort integraal en preventief gebruikt te worden. De basis van gezondheid is regelmaat en een kleine verbetering heeft groot effect als deze dagelijks toegepast wordt.

Leven volgens de seizoenen

Ayurveda is niet complex, maar eet en leef eenvoudig in een opgeruimd en schoon huis in het ritme van de seizoenen.

Tools van yoga

Ayurveda leert niet wat gezond is, maar vraagt hoe onze keuzes voelen en wat wij nodig hebben om ons beter te voelen. Yoga helpt om energie door ons lichaam te bewegen en ons lichaamsbewustzijn te vergroten. Dan kunnen we gaan leven van binnen naar buiten in plaats van van buiten naar binnen.

De gouden regel is dat gelijken elkaar versterken en polariteiten elkaar balanceren. Bijvoorbeeld bij hardlopen in de zomer moet het vuur in het lichaam gekoeld worden om niet dominant te worden. Zelf ben ik een koude en droge vata die warmte en olie nodig heeft voor balans.