De 3 makkelijkste manieren om meer te onthouden

Leestijd 5 minuten
breinkennis – Jongeren

Studenten klagen vaak dat ze veel te veel moeten leren. De opdrachten stapelen op. De leerstof wordt complexer. En de lessen zijn niet meer bij te houden. Het klagen begint in periode voor de tentamenweken als ze beginnen met leren. Maar we vergeten dat leren in de collegezaal begint. Wat zijn de makkelijkste manieren om meer tijdens het college te onthouden? Ik deel de ultieme leertips met je, zodat jij beter kan leren en meer onthoudt. 

Iedereen is een nerd 

Iedereen is wel ergens een nerd ergens in. Sommige houden het geheim. Andere maken het hun hobby. En weer andere maken het hun baan. In dit verhaal omvat ik een nerd als iemand die enorm veel weet van iets specifieks. Ik weet bijvoorbeeld allerlei natuurfeitjes. Wist je dat al we op dit tempo bomen blijven kappen dat we in 2050 geen oerwouden meer hebben? We houden het verder positiefmaar zoals je kan lezen ben ik een behoorlijke nerd in natuurfeitjes. Maar hoe komt het dat ik zoveel natuurfeitjes onthoud?  

De nerd-kant ontwikkel je in de meeste gevallen automatisch. Het gaat over een onderwerp dat emoties bij je opwekt en je diep interessant vindt. Zodra je iets hoort dat ermee te maken heeft, spits je je oren en luister je aandachtig. Elke keer dat je erover leest, sluit je je af van de omgeving. Als je een post op Instagram ziet dan staar je naar het scherm alsof je net je droompartner hebt gevonden. Jouw nerd-kant kan van alles zijn. Bijvoorbeeld soorten kleding van de Zara, een Nederlandse serie zoals Goede Tijden Slechte Tijden of weet je alles over je eigen oma? Iedereen heeft een nerd-kant in zich. Maar wat heeft dit te maken met makkelijker onthouden?  

  1. Een nerd in de klas 

Nou dat wil ik net gaan vertellen! Laten we het concept van een nerd eens doortrekken naar de collegezaal. Je hebt een opleiding gekozen waar je een diploma in wilt halen. Je moet daar van alles over weten. Van de globale lijnen tot de smeuïge details. Oftewel, je moet een nerd worden van je toekomstige vak. Aantrekkelijk klinkt het niet, maar ik kan het niet beter omschrijven.  

Zo interessant als Goede Tijden Slechte Tijden 

Ik wil dat je net als in een aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden op het puntje van je stoel zit. Allereerst moet je het onderwerp dan diep interessant vinden. We vinden iets interessanter als we een bepaalde mate van kennis hebben over het onderwerp. Dit betekent niet dat je alles al moet weten over het onderwerp, anders hoef je niet meer naar het college te gaan. Maar zorg ervoor dat je vóór een college je globaal hebt ingelezen of kijk een paar YouTube video’s over het onderwerp. Je zult merken dat het herkennen van informatie in combinatie met nieuwe informatie je meesleept in het verhaal, zonder dat je wordt overrompeld.   

  1. In een achtbaan van emoties

Ten tweede wil je hoge emoties opwekken tijdens het opnemen van informatie. Vergelijk het met het kijken van de film A Star Is Born van Bradley Cooper. In de film komen regelmatig scenés voor die je emotioneel raken. Als iemand over een paar weken vraagt wat je van de film weet, kan je de hele film reproduceren. De emoties die zijn gecreëerd tijdens het kijken van de film ervoor zorgen dat het beter in je geheugen blijft zitten. Ze zetten deze herinneringen als het ware in de spotlights. Denk maar eens aan hele verdrietige of blije momenten. Die herinner je stukken makkelijker dan momenten die niks met je doen. Je brein ziet dat als niet belangrijk. En verplaatst die herinneringen eerder in de prullenbak. 

Nu wordt het moeilijk om een college te vergelijken met een film dat 38 keer is genomineerd en 10 prijzen heeft gewonnen. Maar de essentie dat ik hieruit wil halen is dat je emoties moet opwekken om makkelijker te onthouden. Een van de beste manieren is om dit te doen is door lesstof te vergelijken met herinneringen.  

Tijdens een les psychologie kreeg ik een proces van boosheid in het brein als lesstof. Dit vergelijk ik vervolgens met een ruzie die ik een keer heb gezien met uitgaan. En zoals je leest weet ik het nog steeds. Een andere manier is om een verhaal in te beelden van wat er wordt verteld. Door (complexe) leerstof te combineren met herinneringen of beelden geef je het een plekje in je geheugen. Doordat je het een plekje hebt gegeven, wordt een stuk makkelijker om de informatie op een later moment weer op te halen.  

  1. Takeit easy 

Ten derde wil je een zo’n hoog mogelijke aandacht hebben. Als iemand een langdradig en monotoon verhaal vertelt dwaal je al snel af. Maar aandacht houd je hoger door het lezen, luisteren en kijken zo makkelijk mogelijk te maken. De meest simpele manier is om vooraan in de collegezaal te zitten.  

Dit heeft het voordeel dat alle serieuze studenten vooraan zitten. Achterin zitten studenten die tegen je praten, Netflix kijken of op Insta zitten. Daar heb je dus niks aan. Die zitten in de les en lopen al gelijk achter de feiten aan, want na de les weten ze niet wat de essentie van de les was. Daarnaast hebben ze slechts fragmenten onthouden en moeten buiten school twee keer zoveel tijd investeren om dezelfde kennis tot zich te nemen. Diezelfde kennis heb jij al tijdens het college opgenomen, omdat je vooraan zit. Als je vooraan zit hoef je minder energie en moeite te steken om je aandacht te houden op wat er wordt gezegd en onthoud je makkelijker.  

Ik was zelf de persoon die altijd achteraan ging zitten, totdat ik merkte dat het de studenten waren die achterbleven achterin zitten en de studenten die voorin zitten degene zijn die overgaan. Ihad weleens een les waar ik de enige was die vooraan ging zitten. Dat voelwel apart. Alsof je geen vrienden hebt. Maar die les heb ik alle informatie opgenomen als een spons. En voor ik het wist gingen medestudenten de lessen die daarop volgde naast mij zitten. Dus: boeien wat andere mensen vinden. Wil jij makkelijk leren en na de les zo min mogelijk doen? Pas dan de makkelijkste leertechniek ooit toe. Ga voorin de klas zitten! Dan benoem ik je nu officieel tot nerd. Welkom bij de club!   

En zit je thuis? Dan kan je een koptelefoon opzetten, alle afleiding uitzetten en de volume hoogNiet té hoog, want ik wil niet dat je gehoorbeschadiging krijgt!  

Conclusie: hoe beter te leren 

Word de nerd van je eigen opleiding. Een nerd bestaat uit drie delenAllereerst moet je het onderwerp diep interessant vinden. Interesse wek je op door al een beginsel van kennis te hebben. Kijk bijvoorbeeld naar YouTube video’s over het onderwerp voordat je naar het college gaat. Ten tweede wil je hoge emoties opwekken tijdens het opnemen van informatieCombineer (complexe) leerstof met herinneringen of verbeeldingen. Dit geeft het een plek in je geheugen en is het makkelijker op te halen op een later moment. Ten derde wil je een zo’n hoog mogelijke aandacht hebben. Maar aandacht houd je hoger door het lezen, luisteren en kijken zo makkelijk mogelijk te maken. Dit doe je door vooraan de collegezaal te zitten of thuis een koptelefoon op te zetten, afleidingen uit en de volume hoog. Welke van de drie tips om te leren ga je als eerste toepassen?