De amygdala is de alarmbel in ons brein. Die hebben we nodig om ons te beschermen tegen gevaar. Het woord amygdala betekent amandelvormige kern.
Ons brein bestaat uit 3 delen:
Reptielen brein (het oudste deel)
Zoogdieren brein (midden brein, ook wel emotionele brein genoemd)
De Cortex (ander woord voor schors)
De amygdala bevindt zich in het zoogdierenbrein
Je merkt dat mensen in een tijd zoals nu een overprikkelde amygdala hebben, wij zeggen vaak “zo, die heeft een kort lontje”. Je merkt het zelfs al in de supermarkt. De angst van sommige mensen als je te dichtbij komt. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en iemand wordt boos.
Door te mediteren wordt de activiteit van de amygdala rustiger. Op die manier word je meer de observeerder dan dat je voordat je nadenkt er woorden uitgooit waar je later spijt van hebt.
Een van de taken die de amygdala doet is het integreren van informatie die nodig is voor het uitvoeren van een stressreactie. Daarbij doet de amygdala nog een belangrijk iets: ze kan een emotie koppelen aan de stressreactie.
Zo kan een stressreactie -bijv. angst of schrik- gekoppeld worden aan een emotie. Stel Jan staat dromerig langs de kant van de weg te staren en een auto die langsrijdt toetert opeens hard. Ze schrikt en de amygdala creëert een koppeling tussen dromerigheid en ontspanning met schrik en onzekerheid.
Dit kan ertoe leiden dat ze erna moeilijker kan ontspannen, of zich minder overgeeft aan dromerigheid. Er is namelijk kortstondig een hersenverbinding gelegd tussen die emoties en schrik. Deze verbinding werkt ook andersom. Bijvoorbeeld: ze is een keer onzeker en wordt vervolgens wat meer schrikachtig. Op zich is dit geen probleem mits – wanneer het een nare gebeurtenis is – dit niet vaak voorkomt of de ervaring niet extreem angstaanjagend is.
Maar langdurige stress kan leiden tot een depressie.
Vandaar dat het goed is om te ervaren wat meditatie doet voor je brein en je met meer gemak laat leven door realistischer te observeren i.p.v. meegesleurd te worden in een boze reactie die je waarschijnlijk nog meer stress oplevert.
Zelf geniet ik altijd er van de filmpjes van Mathieu Ricard, een Franstalig Boeddhistische monnik (vertaler voor de Dalai Lama). Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar zijn brein in combinatie met meditatie.