De kracht van ademhalen: ervaar het tijdens deze oefening!

Leestijd 1 minuut
relax

In deze korte video leg ik je meer uit over ademhalen. We hebben nu meerdere facetten van yoga besproken, bijvoorbeeld de geschiedenis van yoga, wat yoga voor jou en je brein kan betekenen en in de vorige video hebben we het gehad over meditatie en mantra’s. Dit keer gaan we het dus over ademhaling hebben, want ademhaling kan enorm veel voor een mens betekenen.

Video 6 – Ademhaling from Brain Balance on Vimeo.

Het belang van ademhalen

Als we niet ademen dan zouden we ook niet leven. Ademhaling kan je leven redden en kan zelfs genezend werken. Ademhaling is dus erg belangrijk, want je zal maar astma hebben of COPD. Dan weet je hoe moeilijk ademhaling zou kunnen zijn.

Een mooier woord voor ademhalen in het Sanskriet is prana vayu . Dit betekend levensenergie en controle, oftewel controle over je levensenergie. Ook naar ademhaling is erg veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Wat ze hebben ondervonden is dat ademhaling en bepaalde ademhalingsoefeningen je hersenstructuur kunnen veranderen. Wat ook heel bijzonder is, is dat ademhalingsoefeningen ervoor kunnen zorgen dat je stress beter aankunt. Daarnaast zou je je makkelijker kunnen aanpassen aan veranderingen.

In de video doen we een simpele oefening. Hierbij ademen we 4 tellen in, houden we 4 tellen vast en ademen we vervolgens weer 4 tellen uit. Mocht het zo zijn dat je astma of COPD hebt, is het niet de bedoeling dat je je adem te lang vasthoudt.