De kracht van woorden (tegen jezelf) + 3 tips voor meer positiviteit

Leestijd 3 minuten
relax
woorden voeden brein

Op menig basisschool is er wel een experiment gedaan met rijst, waterkers of planten om het effect van pesten/negatieve woorden mee aan te tonen. Zelfs de Zweedse meubelgigant heeft er een beroemd experiment mee gedaan, om de destructieve kracht van woorden aan te tonen.

Het werkt nou eenmaal beter als je het resultaat met eigen ogen kunt zien in plaats van het alleen uitgelegd krijgt.

Ze hebben allemaal dezelfde opzet: je vergelijkt bijvoorbeeld twee planten met elkaar gedurende een paar weken. De verzorgings-omstandigheden zijn identiek, alleen tegen plant eén zeggen ze elke dag; ;ik hou van jou’ en andere positieve complimenten. En tegen plant twee zeggen ze elke dag; ‘ik haat je’ en lelijke negatieve woorden. In alle gevallen zijn de uitkomsten gelijk; plant eén laat een plant zien die floreert, groeit en bloeit, terwijl plant twee er slapjes en futloos bij hangt.

Het is goed voor kinderen om hierdoor te beseffen wat de invloed van harde woorden en pesten is, maar er is nog iets wat je van deze experimenten kunt leren.

Want wat je niet wilt dat je een ander aan doet, moet je ook jezelf niet aan doen..

Hoeveel mensen herkennen die kritische stem in het achterhoofd die allesbehalve complimenteus is? Hoe kritischer en negatiever je eigen gedachten zijn, hoe meer je brein en lijf zich gaan voelen als plant twee; futloos en down. Dat is dus niet alleen om wat je in je eigen hoofd zegt, maar ook de energie die ontstaat door deze negatieve gedachten.

De kwantumfysica beschrijft dat alles energie is, energie met een eigen frequentie. Positiviteit heeft een hoge trilling en negativiteit een lage trilling.

Het is dus heel waardevol om eens bewust bij jezelf stil te staan en de balans op te maken van wat er gedurende de dag door je brein heen gaat aan negatieve en positieve gedachten.

Hoe meer ruimte er dus is voor je innerlijke criticus, hoe lager je energiefrequentie zal zijn en hoe slechter je je voelt. En hoe meer je je focust op zelfcompassie en elke dag even de tijd neemt om positieve en liefdevolle dingen tegen jezelf te zeggen hoe hoger je in je energie zal zitten en hoe fijner je je voelt.

3 tips om je brein een mindset aan te leren vanuit positiviteit en liefde;

Tip 1 die ik in de praktijk vaak meegeef is; let goed op wat je tegen jezelf zegt als er iets mis gaat of je iets fout hebt gedaan. Dit is het moment dat je innerlijke criticus naar voren komt. ‘Hoe stom kun je zijn, kan je dit niet eens, wat een achterlijke ben je toch’ etc.

Probeer op dit moment eens te toetsen of je het zelf op rationeel (!) vlak met die stem eens bent. Ga niet in discussie, maar stel een vraag; ‘ben ik daadwerkelijk achterlijk als ik de gymspullen van mijn zoontje vergeten ben mee te geven? Ben ik echt zo stom als ik niet meer weet wat mijn pincode is na zo’n hectische dag op mijn werk?’ Dan zal je merken dat als je er rationeel en volwassen naar kijkt, je de innerlijke criticus geen gelijk geeft. Waardoor je eigenlijk direct je energiebalans en de negatieve emoties die het teweegbrengt brengt neutraliseert en herstelt.

Tip 2 is; neem een vast moment op de dag om 5 positieve zinnetjes (affirmaties) tegen jezelf te zeggen zoals: ik ben liefde waard, ik hou van mezelf zoals ik ben met al mijn plussen en minnen, ik mag er zijn, ik ben goed genoeg.

Tip 3 is; neem elke avond even 5 minuten om te bedenken waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid is een van de meest positieve emoties die je kunt voelen en het verhoogt dan ook meteen je energietrilling en daarmee je gemoedstoestand. Vaak is je brein namelijk geneigd om zich te focussen op dat wat niet goed ging, hierdoor blijf je aan het einde van de dag vaak in negativiteit hangen.

Door deze tips dagelijks in te zetten word je je meer bewust met wat voor woorden jij je brein voedt en leer je je brein een mindset aan vanuit positiviteit en liefde.