Weinig energie? Doe deze 4 oefeningen!

Leestijd 2 minuten
breinkennis – Jongeren – Leerkrachten

Ken je het gevoel dat je in een drukke ruimte soms wordt overvallen door een gevoel van vermoeidheid? Of dat je in negatief gezelschap het idee hebt dat alle energie uit je wegstroomt? Mindfulness expert Patricia Lie-van Dijk geeft je in dit artikel een paar fijne drukpunten mee welke jou gaan helpen je eigen energie bij je te houden. En dat is voor de decembermaand, waarin menig brein wat overprikkeld raakt, geen overbodige luxe!

Maar wat zijn drukpunten eigenlijk?

Volgens de Chinese geneeskunde circuleert energie volgens bepaalde banen door het lichaam. Deze banen noemen we ook wel ‘meridianen’ en ieder lichaam kent maar liefst 12 hoofdmeridianen met nog vele submeridianen. Op deze meridianen, welke zijn verbonden met je organen, vind je de zogeheten drukpunten. De meridianen voorzien je organen dus van levensenergie, maar ze zijn ook gekoppeld aan een emotie. Meer hierover lees je in dit artikel.

Wanneer er teveel of juist te weinig energie door een meridiaan loopt, of wanneer de energie stagneert, is er sprake van een blokkade. Deze blokkades kunnen worden opgegeven door de zogeheten drukpunten te stimuleren. Je kunt een drukpunt zien als plek waar een meridiaan aan de oppervlakte van het lichaam komt. Ook de uiteinden van een mediriaan zijn een drukpunt en kun je dus stimuleren.

Drukpunten om je energie te bewaren

Om je eigen energie te bewaken én bewaren, zijn de volgende 4 drukpunten fijn om toe te passen

  1. Start bij de maag meridiaan, deze vind je op het bot recht onder je pupil;
  2. Klop vervolgens met beide handen op de thymus, deze zit boven op de borst;
  3. Ga daarna naar je nier meridiaan, deze vind je onder je sleutelbeen;
  4. Sluit af met een drukpunt op de milt meridiaan, deze vind je in je zij ter hoogte van de borst.

Behandel elke meridiaan 30 tot 60 seconden en kijk vooral de video van Patricia waarin zij de oefening voordoet.

Pas dit dagelijks toe, bijvoorbeeld iedere ochtend, en ervaar gedurende de dag het verschil. En ga je pas ’s avonds naar een energie slurpende happening? Doe deze oefening voor vertrek gerust nog een keertje extra!