Een gebroken hart, een gebroken brein

Leestijd 1 minuut
breinkennis
Een gebroken hart, een gebroken brein

Welzijn en weerbaarheid vinden hun bron in een geïntegreerd brein, waarin de delen in harmonie samenwerken als een geheel, en waardoor gedrag gebaseerd is op inzicht, empathie, intuïtie en moraliteit.

Als ons hart wordt gebroken, verliezen we ons welzijn. In het rouwproces treden allerhande psychische klachten en symptomen op, waaronder angst en paniek, ontkenning en depressiviteit.

Martinez et al. (Neuroimage: Clinical, 2020) onderzocht de hersenen van 69 mensen met een gebroken hart in een MRI. Een gebroken hart was gerelateerd aan een instabiel en gedereguleerd brein, minder dynamisch en gedesintegreerd. Het brein bleek gedurende langere tijd minder goed in staat om inkomende informatie te verwerken en integreren. Het verbreken van een emotionele verbinding verbreekt ook verbindingen in het brein. In een hooggevoelig brein zal dit effect sterker zijn.

Om een gebroken hart te helen is een veilige relatie nodig die helpt kalmeren, waardoor het brein kan re-integreren. Zie de parallel met kinderen die opgroeien zonder veilige relaties en de waarde van de behandelrelatie in psychotherapie. Duurzame veilige emotionele verbindingen zijn een voorwaarde voor breingezondheid en welzijn.

Goed dat de gezondheidszorg en de samenleving daar bewust van wordt.