Eten, is dat vulling of voeding? Zo help je jouw kind

Leestijd 6 minuten
kids

Waar we ook komen: Op bezoek bij iemand, op een verjaardag, in de supermarkt, in het dorp, op de markt, de televisiereclame of instagramposts… OVERAL IS ETEN! Maar hoe maken we onderscheid tussen voeding en vulling?

In de supermarkt staan vooral rondom bepaalde feestdagen, de schappen extra vol met zoete verleidingen en andere lekkernijen. En als je deze hebt weten te weerstaan heb je nog altijd de schappen bij de kassa volgeladen met snoepjes, of ander lekkers. Die als je staat te wachten bij de kassa een soort van naar je roepen “Pak me mee, ik ben lekker! Je hebt toch nog geen tussendoortje op, 1 zakje snoep kan toch geen kwaad?”   

Suikers zijn bijna overal

Om maar te zwijgen over alle verleidelijke verpakkingen in de supermarkt. Opgeleukt met Dora, Spongebob of een andere leuke figuurtjes. Met termen als: Bevat minders suikers, minder kleurstoffen, biologisch. Alles om jou en je kind te verleiden tot aankoop van dit lekkers.

Wanneer je dan vervolgens het etiket checkt blijkt er veel meer in te zitten dan je in eerste instantie zou verwachten. Verstopte suikers onder een andere naam als bijvoorbeeld: melasse, druivensuiker, dextrose, fructose, galactose, glusosestroop, maltose, sacharose en nog heel veel andere namen.

Onthoud in ieder geval: Alles wat meer dan 5 ingredienten bevat daar kun je vanuit gaan dat het een behoorlijk bewerkt product is. En om die reden ook weinig doet voor jouw lichaam en dat van je kind.

Als je zelf inmiddels aardig immuun bent  voor al die verleidelijke verpakkingen en je allerliefste schatje die mee is om boodschappen aan je vraagt: “Maham ik wil nu echt wat lekkers ik heb allemaal gezonde dingen op vandaag, mag ik alsjeblieft een zakje M&M’s, please?”

Of misschien nog wel erger, het beeld van een krijsend kind op de grond, met een groene elf onder zijn neus die toch echt die rol met chocoladekoekjes wilt hebben, dan komt het er echt op aan hoe sterk jouw ruggengraat is.

En als je over de markt struint en je ruikt de lucht van kip, stroopwafels, verse nootjes of andere heerlijke geuren die je neus binnen komen dringen… hmmm! Heb je het plaatje?

Met enige regelmaat passeer ik ouders al wandelend met een mobiel in de ene hand en hun kind in de kinderwagen aan de andere hand. Het kind afgeleid met een krentenbol, koekje of andere “zoethouder”. Want stel je voor dat je kind gaat mopperen of huilen…

Eerlijk is eerlijk, bij mij kregen ze vroeger in de wagen ook wel eens wat te eten. Maar het is wel goed om jezelf hier bewust van te worden, waarom geven we onze kinderen eigenlijk de hele dag door van alles te eten? Hebben ze dit wel zo hard nodig of maken we op deze manier onze kinderen afhankelijk van allerlei zoetigheid wat niets doet voor lijf & hoofd?

 

Eten, gezelligheid, beloning of troost?

Overal worden we verleidt tot het aankopen van lekker, niet vullend voedsel. Ook wij hebben dit soort perikelen meegemaakt in de supermarkt en soms nog wel eens, al weten onze kinderen nu wel wat ze aan mij hebben en waarom we iets liever niet nemen. Het begint allemaal met een stukje bewustwording: Weet jij of je kind wat het eten van bepaalde producten doet met je lichaam of beter nog je hoofd?

Het lijkt wel of in deze maatschappij eten gelijk staat aan gezelligheid,  als beloning, uit verveling of troost. Maar moet dat altijd eten zijn volgestopt met suiker of allerlei toevoegingen, zogenaamd leeg voedsel? Of kan het ook anders? Eten we om te vullen “Ik heb echt trek, ik wil nu wat lekkers (lees chocolade, snoep chips, een patatje oid) of zorgen we goed voor ons lichaam en eten we om te voeden? (Puur het liefst onbewerkt eten wat bestaat uit: vooral groenten, fuit, noten en zaden, knollen en bollen, vette vis, kip/gevogelte, eieren, peulvruchten, paddenstoelen, vezelrijke voeding)

Als je het hebt over een stuk bewustwording:

Weet jij wat al dat eten vol met suiker & toevoegingen (bewerkt/vullend eten) doet voor jouw lichaam en dat van je kind?

 • Het zorgt voor een snelle steiging & schommeling van de bloedsuikerspiegel, waardoor je sneller trek krijgt.
 • Hoe meer suiker je eet, hoe meer insuline je alvleesklier moet produceren. Hoe minder tijd voor waar de alvleesklier echt voor bedoelt is , de spijsvertering. Gevolg op langere termijn > je wordt dikker of een vergrote kans op diabetes.
 • Geen gevoel van verzadiging, omdat er weinig tot niets voedzaams in zit. Gevolg: sneller trek.
 • Suiker of smaakversterkers hebben een verslavende werking.
 • Het remt de ontwikkeling van bepaalde gebieden in de hersenen af.
 • Het remt de aanmaak van hersencellen.
 • Onze hersenen zijn er niet op gebouwd om bewerkt voedsel te kunnen verwerken.
 • Voeding rijk aan toevoegingen (exorfines) kunnen de darmflora beschadigen. Wat kan leiden tot lekke darmen of te wel “leaky guts”. Via de bloedbaan komen ongewenste stoffen in de hersenen die daar op langere termijn kunnen zorgen voor “neuro inflammatie” of te wel ontstekingen in de hersenen.

Vaak voel je je na het eten van teveel suikers of bewerkte voeding suf, heb je weinig energie, misschien wel een droge mond, ga je meer zweten, of je kind wat van nature toch al wat druk was en zich slecht kan concentreren heeft er dan nog meer moeite mee.

 

Maar hoe pak je dat nu aan als ouder? Hoe ga je om met al die verleidingen en kun je je kind het beste op weg helpen?

 • De gouden eetregel per maaltijd of tussendoortje is: Een goede verdeling van koolhydraten , eiwitten en gezonde vetten. Zo heb je een langer gevoel van verzadiging, waardoor je veel minder snaaitrek hebt. En je bloeduikerspiegel blijft stabieler.
 • Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een appel en wat ongezouten ongebrande nootjes tussendoor, een banaan met wat extra pure chocolade en 100% notenpasta of een gezonder baksel zonder geraffineerde suikers. Er zijn gelukkig ook steeds meer gezondere alternatieven te verkrijgen in de supermarkt.
 • Kijk ook eens naar: Waarom vraagt je kind om iets lekkers tussendoor? Heeft hij/zij echt honger? Of wil je kind aandacht van jou, verveeld hij/zij zich, of heeft hij/zij misschien dorst, is het een gewoonte? Dit noem je ook wel “zoekfuncties”. Het kan dus zijn dat je kind op dat moment eigenlijk helemaal geen trek heeft maar er een andere oorzaak achter zit waarom hij/zij wat te eten wil.

 

Het doorbreken van aangeleerde gewoonten kost tijd

Vergeet vooral niet dat het aanpassen van een eetpatroon tijd vergt. Zowel voor jezelf als voor je kind. Vooral als je kind gewend is aan veel zoete tussendoortjes of gek is op een boterham met chocopasta, limonade en snoepjes.

Het is beter om stapsgewijs het eetpatroon aan te passen dan radicaal alles om te gooien. Zeker bij wat oudere kinderen. Zelf kijk ik altijd met mijn clientjes wat ik toe kan voegen aan hun eetpatroon (vaak zijn dit gezondere vetten en eiwitten). En een leuke naam aan een gerecht of tussendoortje geven het leuk “oppimpen” of samen klaarmaken doet al wonderen.

Eet ik dan nooit meer iets “ongezonds/vullend” lekkers? Zeker wel, ik geniet ook af en toe van een wijntje en gewone nootjes op zijn tijd. Maar ik merk wel dat ik bijna geen behoefte heb aan bijvoorbeeld een stuk taart. Mijn basis bestaat uit 80% voedende voeding, zoveel mogelijk vers en onbewerkt en 20% wat minder gezond.  Deze regel pas ik ook toe bij mijn kinderen. Het aanpassen van je eetpatroon moet voelen als een feestje, niet als een straf! Op deze manier kunnen jij en je kind het veel beter volhouden!

En wat doe jij bij de volgende verjaardag of feestje, als het weer mag? Laat je jezelf helemaal gaan en gaat je broek op standje “vreethaak” met een futloos gevoel op de koop toe? Geef je je kind nog steeds alles wat hij of zij graag wil hebben? Of… genieten jij en je kind van een goede voedende basis met af en toe wat lekkers (vullends) erbij?!

Ik ga voor de laatste optie, met mijn broek of rok goed passend om mijn lijf samen met mijn kinderen vol energie en en zelfvertrouwen het leven tegemoet. Doe je met me mee?