Graag stellen we Cees Stegenga, psycholoog en coach, aan je voor;
Welkom bij Your Brain Balance Cees, kun je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Cees Stegenga, 64 jaar, getrouwd met Irene en vader van twee kinderen, David en Luca, die beiden in Amsterdam wonen. Ik ben werkzaam als psycholoog/coach in mijn praktijk The Coaching Experience aan de rand van het Amsterdamse Bos.
Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring? Wat doe je momenteel allemaal?
Mijn loopbaan is een kronkelweg geweest. Ooit begonnen als fysiotherapeut, maar ik merkte dat mijn interesse veel meer lag in wat er zich tussen lichaam en geest afspeelde. In die lijn heb ik een opleiding haptonomie gevolgd en de master psychologie afgerond. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan zoals o.a. NLP, systemisch werken/familieopstellingen en oplossingsgericht coachen.
Sinds 20 jaar zit ik echt op mijn plek. Ik heb een eigen coachingsbureau, The Coaching Experience, waar ik over het algemeen ambitieuze mensen begeleid die de balans zijn kwijtgeraakt en weer de regie willen nemen over hun werk en hun leven.
Daarnaast geef ik een geaccrediteerde nascholing burn-out preventie aan tand- en huisartsen en medisch specialisten op mooie locaties in het binnen – en buitenland en ben ik als e-coach verbonden aan een platform voor veerkracht versterking.
Samen met mijn zoon David, maak ik de podcast Pathability om mensen te prikkelen en te gidsen om hun eigen weg te vinden in het werk en in het leven. Te beluisteren op Spotify en iTunes.
Wat zijn verder je grootste passies en hobby’s? Sinds welke leeftijd al? Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?
In mijn vrije tijd sport ik graag (hardlopen, wielrennen en voetbal), luister ik naar muziek (van The Beatles tot Drake en van Miles Davis tot Coldplay) en ben verwoed lezer. Verder ben ik graag in de natuur, gek van de zee én hou van reizen.
Je mag mij ’s nacht wakker maken voor: een vliegticket naar een onbekende bestemming, kaartjes voor een concert in Paradiso van een van mijn favoriete bands of tickets voor het centre court van Wimbledon.
Wat betekent een brein in balans voor jou? Waarom is dit thema zo actueel en wanneer ontdekte je zelf het belang van een goede Brain Balance?
Een brein in balans betekent een mens in balans. Het betekent dat je zowel fysiek, mentaal, emotioneel en sociaal optimaal functioneert. Zelf ken ik fases in mijn leven waarin die balans echt weg was. Pijnlijk om mee te maken, maar tegelijkertijd is het een duidelijk signaal dat je oude patronen niet meer goed werken en dat je nieuwe stappen hebt te zetten buiten je comfortzone.
Die levenservaring is van grote meerwaarde in mijn werk als psycholoog.
Ik begeleid nogal wat mensen die kampen met burn-out verschijnselen. Voor mij is burn-out als een boom die het contact met zijn wortels is kwijtgeraakt. Er is onvoldoende voeding en de boom wordt ziek. Als je kijkt naar de cijfers over burn-out dan zie je een geleidelijke toename. Naar mijn idee spelen, naast bepaalde persoonlijkheidskenmerken, omgevingsfactoren een belangrijke rol. We leven meer naar buiten gericht (social media), succesvol en gelukkig zijn lijkt de norm te zijn. Ook hebben nogal wat organisaties een ongezond werkklimaat. Dat alles geeft stress. Bij langdurige stress heeft dat een negatief effect op het brein. De overdracht van informatie verslechtert wat leidt tot concentratie- en geheugenproblemen. Ook is er o.a. sprake van vermoeidheid, slapeloosheid en een verzwakt immuunsysteem.
Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om dit te doorbreken.
Wat doe je om je persoonlijke brein balans te bewaken?
Het begint altijd met het aanpakken van de oorzaken van de disbalans. Daarnaast helpt het mij om dagelijks te mediteren, regelmatig te sporten, gezond te eten en dingen te plannen waar ik energie van krijg.
Ook het werk wat ik doe is voor mij betekenisvol: ik haal er veel voldoening en inspiratie uit.
Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen? Waarom (is dat zo belangrijk)?
Er zijn verschillende onderwerpen waar ik informatie over zou willen delen. Het eerste is het actie-controle model, een wetenschappelijk brainbased model om tot bewustwording en verandering te komen. Het geeft inzicht in waar je kracht ligt en wat je nog hebt te ontwikkelen om tot de gewenste verandering te komen. Verder wil ik graag mijn kennis en ervaring delen over burn-out(preventie) en veerkracht.
Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?
In deze tijden raken we makkelijk het contact met onszelf kwijt. Door die connectie weer te maken en ons potentieel te benutten, zijn we van veel meer betekenis voor onszelf en onze omgeving. Dan maken we er een net wat betere wereld van! Daar ligt mijn drive. Het platform zie ik als een middel om die kennis en inzichten te delen met de buitenwereld.
Daarnaast wil ik graag gezond blijven, tijd besteden met mensen die me dierbaar zijn en mezelf uitdagen. Mijn motto is ‘je kunt veel meer dan je denkt!’