Even voorstellen; Ewelina de Groot, socioloog (MSc) en kinderslaapcoach

Leestijd 3 minuten
kids – slaap

Graag stellen we Ewelina de Groot, socioloog en kinderslaapcoach, aan je voor;

Welkom bij Your Brain Balance Ewelina, kun je jezelf voorstellen? 

Hi ik ben Ewelina de Groot, Socioloog (Msc), kinderslaapcoach (Gentle Sleep Coach) én moeder van 2 kinderen.

Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring? 

Van oorsprong heb ik maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd en Sociologie.  Tijdens mijn studie heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan in het werken met vrouwen en kinderen, o.a. in een weeshuis in India. De liefde voor coaching en het werken met kinderen zet ik nu voort als gentle sleep coach. Dagelijks help ik moeders (en vaders)  aan meer slaap op een liefdevolle manier. Als socioloog zet ik mij in om de taboes rondom het slapen van kinderen bespreekbaar te maken.

Wat zijn verder je grootste passies en hobby’s? En waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Ik hou van op pad gaan in de natuur, bos, strand en zee en/of een simpele wandeling in het stadspark. Daarnaast volg ik sinds vorig jaar pianolessen (dat wilde ik altijd al doen) en schilder ik graag. Je kunt mij ‘s nachts wakker maken voor een goed gesprek met een chai latte.

Wat is een leuk weetje over jezelf?

Wellicht verwacht je dit niet bij een slaapcoach maar mijn kinderen slapen regelmatig samen bij ons op de kamer.

Wat betekent een brein in balans voor jou? Waarom is dit thema zo actueel en wanneer ontdekte je zelf het belang van een goede Brain Balance?

Ik geloof erin dat je zelf verantwoordelijk bent voor het goed functioneren van je lichaam en geest. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je liefdevol omgaat met jezelf, met je ziel en je lichaam zul je je ook beter voelen. Ik geloof er ook in dat het leven vanuit ons hart (wat ook een ‘brain’ schijnt te hebben) daarvoor doorslaggevend is. Sinds ik moeder ben speelt dit thema een steeds grotere rol, want dit wil ik ook mijn eigen kinderen doorgeven en daarom sta ik er nog meer bewust bij stil en probeer ik het in mijn leven te verankeren.

Wat doe je om je persoonlijke breinbalans te bewaken?

Veel meer de natuur opzoeken, meer wandelen, beter letten op gezonde voeding, mindfulness en meditatie integreren in mijn leven. En ja het kan altijd meer.

Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen? En waarom is dat zo belangrijk? 

n altijd meer. Slaap van baby’s en kinderen. Slaap is een van de eerste levensbehoeften voor jezelf en voor je kind, maar als je een moeder of vader wordt is het slaapgebrek in de eerste jaren een feit. Uit onderzoek blijkt dat jonge ouders (en vooral moeders) slaaptekort opbouwen totdat hun kind 6 jaar is. Met diverse gevolgen van dien… Slaaptekort kan negatieve impact geven zoals op het gebied van gezondheid, werk, maar ook sociaal en emotioneel en ouder en kind relaties. Het is dus belangrijk dat ouders zich begrepen voelen en goed geholpen worden.

Als socioloog zie ik dat het idee dat van slaap ‘maakbaar’ is steeds meer toeneemt. Daarom wil ik een eerlijk verhaal vertellen en de nieuwste wetenschappelijke kennis delen over wat de normale slaap van baby’s en kinderen is. En een eerlijk verhaal over de ‘problematisering’ ervan. Ik heb gemerkt dat ouders vaak denken dat als hun baby of kind (nog) niet doorslaapt het hun eigen schuld is. Daar moeten we echt vanaf en daarom ik dit ook bespreekbaar. Daarnaast wil ik ouders goede houvast geven over wat ze kunnen doen om slaap te bevorderen, zonder dat ze ouderwetse methoden moeten toepassen en hun kinderen alleen laten uithuilen.

Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?

Dat we door eerlijk verhaal te delen meer begrip creëren voor ouders met slaapgebrek, waardoor zij beter ondersteund kunnen worden. En dat er meer aandacht komt voor responsieve aanpak van ‘slaapproblemen’ en de ouderwetse methoden van slaaptraining zullen verdwijnen.

Het platform van Your Brain Balance geeft mij de kans om nog meer ouders te bereiken en onze wetenschappelijke kennis te delen én om te helpen aan meer slaap en aan meer vertrouwen. Ik heb dan ook heel veel zin om mijn kennis te delen via dit platform!