Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Even voorstellen; Jeanne Visser, yoga expert

Leestijd 8 minuten
relax

Graag stellen we Jeanne Visser, onze Yoga Expert, aan je voor. Jeanne is oprichter van Mandala yoga, Inner Wellness Travel en yogastudio in Flow. Ze heeft veel inzichten opgedaan en het is voor haar een tweede natuur om zichzelf in te leven in andermans situatie. Als yoga therapeut vindt ze het fantastisch om mensen met vele diverse aandoeningen te mogen begeleiden naar een beter kwaliteit van leven. 

Welkom bij Your Brain Balance, Jeanne! Kun je jezelf kort voorstellen? 

Mijn naam is Jeanne Visser Verschuren. Ik ben 50 jaar en deze maand 12 jaar gelukkig getrouwd met Marcell. We zijn wat je tegenwoordig noemt, een samengesteld gezin. Mijn man heeft 3 kinderen waarvan 2 bij ons hebben gewoond in de afgelopen 10 jaar. De jongste is nu net het huis uit en op kamers in Rotterdam. De middelste gaat in september voor het eerst samenwonen. Ik ben inmiddels alweer 10 jaar yogadocent en binnenkort yoga therapeut. Naast yoga ben ik ook HBO geschoold counsellor, massage therapeut en Reiki practisioner. 

Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring? 

Mijn eerst werkdag was op mijn 15e in een kledingwinkel in Den Haag. Dit heb ik best wat jaren met veel plezier gedaan todat ik merkte dat ik het avontuur wilde aangaan. En dus heb ik op mijn 20e vrijwel van de een op de andere dag m’n koffers gepakt om een half jaar te gaan werken op een boot op de Rijn. Hier is mijn passie voor reizen begonnen. Tussen mijn reizen door ben ik terecht gekomen in het kantoorleven en uiteindelijk heb ik als officemanager een aantal jaren gewerkt voor Winston Scholsberg (Public Speaking Architect). Uiteindelijk heeft yoga mijn hart gestolen en is dat ook waar ik dagelijks mee bezig ben. Naast yoga vind ik het ook heel erg leuk om pilatesles te geven. Ik vind het bijzonder om te zien hoe deze methodes zo mooi op elkaar aansluiten. 

Als yogadocent ben ik nu opgeleid voor Hatha yoga, Vinyasa, Asthanga (primary) an Yin yoga. Dit jaar zal ik mijn yoga therapie opleiding afronden en volgend jaar nog een aanvullende opleiding in Thailand. Vervolgens mag ik dan opleidingen geven en dat is waar nu mijn hart ligt. Inmiddels mag ik mensen begeleiden met diverse aandoeningen maar ik ben gespecialiseerd in rug- en nekproblemen, burn-out clienten en het begeleiden van kankerpatiënten. 

De afgelopen vier jaar heb ik mijn eigen yogastudio gehad. Door de corona situatie heb ik deze  onlangs moeten beëidigen. Hierdoor kan ik nu wel meer aandacht besteden aan mijn privé clienten. Het bijzondere van privébegeleiding is dat ik lessen kan creëren op maat.  Helemaal toegespitst op het individu en wat deze persoon op die dag nodig heeft. Dit is waar nu mijn achtergrond als yogatherapeut en pilatesdocent en counsellor goed van pas komt. Samen met mijn levenservaring en kennis kan ik mij beter inleven. Ik kan vaak zien wat lichaam en geest nodig heeft om sterker te worden en de benodigde begeleiding geven gedurende een vaak moeilijke periode.  

“Ik kan vaak zien wat lichaam en geest nodig heeft om sterker te worden en de benodigde begeleiding geven gedurende een vaak moeilijke periode.”

Naast gespecialiseerd te zijn in rug- en nekproblemen (mede ook door mijn eigen fysieke uitdagingen) ben ik enorm geinspireerd om vrouwen te helpen ten tijden van kanker. 

Wat zijn je grootste passies en hobby’s? Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Mijn grootste passie is reizen. Dit doe ik sinds mijn 20e en zit duidelijk in mijn familie. Mijn ouders hebben tot voor kort zelfs nog met een rugzak op gereist en mijn broer heeft ook al aardig wat van onze mooie planeet gezien. Gelukkig heb ik mijn man ook zo gek gekregen. Door hem ga ik nu ook heel graag naar Bali. Waar je mij ’s nachts voor wakker mag maken is dan ook een vliegticket. Wel gratis natuurlijk.

Wat is een leuke anekdote of feitje over jezelf?

Ik ben nogal vooruitstrevend. Als iemand iets vraagt of iets wil laten regelen dan heb ik al opgezocht hoe of wat.

Verder kan ik mijn tanden nog alleens ergens inzetten en niet meer loslaten. Voorbeeld hiervan is mijn winkel. Ik had mezelf een jaar of twee compleet voorbereid met als resutaat een hele mooie zaak in Den Haag. Vlak voor de recessie opende ik mijn deuren. Behalve de recessie stond de winkel op een dag letterlijk onder water. Je kunt het vast al raden, ik heb het niet gered. Maar het duurde wel even voordat ik dat kon toegeven.

Ik vind het het belangrijk om er representatief uit te zien. Ik heb altijd wel een oog voor fashion gehad en liep in mijn kledingwinkeltijd in bijvoorbeeld een rode spijkerbroek met hoge taille en hele wijde pijpen. Of ik droeg een wielrennersbroek met een getailleerd jasje en nette blouse en stoere schoenen. Een beetje apart was ik wel als ik nu zo terugdenk.

Wat betekent een brein in balans voor jou? Waarom is dit thema zo actueel en wanneer ontdekte je zelf het belang van een goede Brain Balance?

Een brein in balans betekent voor mij dat je goed in je vel zit en nog heel veel meer.

Vorige week, één dag na onze vakantie op de veluwe, was ik direct weer in de drukke modus. Ik betrapte mezelf erop dat mijn antwoord op de vraag, “Hoe gaat het met je?” was “Heel erg moe, ik ben de hele dag alweer druk”. Dit soort momenten hebben we natuurlijk allemaal wel eens. Alleen is het belangrijk om hier zo snel mogelijk bewust van te worden. Dus toen ik merkte dat ik er op dat moment zo in stond ging ik direct schakelen. Ik stapte de auto in en ging bewust zitten. Bewust mijn voeten voelen in m’n slippers, bewust mijn adem voelen door de neus. En toen dacht ik: we gaan eerst nu even een moment nemen voor onszelf. Dan is het maar niet af voor vandaag. Ik voelde meteen mijn lichaam ontspannen. En als je lichaam ontspant, ontspant je zenuwstelsel en dan geeft je de hersenen het seintje: Hey, alles is oke. Hierdoor krijg je weer helderheid en ontspannen de spieren.

Dit thema is zo actueel omdat de meeste mensen blijven hangen in dat primaire stressgevoel. Soms zo erg dat ze dat gevoel niet eens meer herkennen. En dat betekent dat het lichaam zich in een constante fase van stress bevindt en de hersenen denken dat dat ook de bedoeling is. Met als gevolg allerlei vage klachten en vervelende ziektes.

Het meest belangrijke moment dat ik dit bij mezelf merkte was toen ik in april 2017 instortte en plotseling wekenlang niet meer kon lopen. Bovenop mijn spondylolisthesis (wervel aandoening) zat een hernia. Het was mij direct duidelijk dat ik teveel hooi op m’n vork had genomen. Ik moest het allemaal zelf doen en zelf regelen. Daarnaast was er ook een loslaatproces van mijn faillisement. Ik merkte hoelang ik in financiële angst en stress had geleefd. Dat doet wat met je lichaam. Het lijkt in Nederland allemaal zo goed geregeld maar ik heb gemerkt dat dat niet altijd zo is. De begeleiding die ik nodig had was er gewoonweg niet. Ik viel overal tussen wal en schip.

Wat heb je toen gedaan (en doe je nog steeds) om je persoonlijke breinbalans te bewaken?

Na deze situatie ben ik op zoek gegaan naar hulp en dat was een hele opluchting. Je kunt het nou eenmaal niet allemaal in je eentje. Daarnaast is voeding voor mij ook zeker een heel belangrijk punt. Ik geef toe, niet altijd even makkelijk want ik hou wel van een lekkernij en soms een goed stukje vlees. Maar als ik kijk naar mijn huidige voedingspatroon en hoe ik mij nu voel tegenover 10 zelfs 20 jaar geleden dan is dat een enorm groot verschil.

Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen? 

Deze vraag is voor mij niet zo makkelijk beantwoord. Dat heeft te maken met het feit dat ik soms de hele wereld zou willen redden. Niet echt realistisch natuurlijk maar wel tekenend voor mijn karakter. Ik ben een sterk maar ook gevoelig mens en heb momenten dat ik de wereld niet begrijp. Er is echter één ding dat er bovenuit springt. En dat is dat ik graag de mens en met name de vrouw wil terugbrengen naar het diepe innerlijke kracht. Laten zien wat je als vrouw allemaal wel in je macht hebt zonder je vrouwelijkheid te hoeven verliezen. Wij zijn als vrouw de basis van het bestaan en dat mogen we laten zien. In de Engelse taal zeggen ze dat heel mooi: You need to own it! Yoga kan je helpen om de diepere verbining aan te gaan met jezelf.

Waarom sluit dit onderwerp zo mooi aan op het veelomvattende thema  van Brain Balance?

Brain Balance klinkt in eerste instatie nogal wetenschappelijk, maar in feite zijn we dagelijks bezig met Brain Balance. We zijn ons er alleen niet van bewust. Om de beste expressie van jezelf te zijn en een diepere verbinding aan te gaan met jezelf is het van belang om hier wel van bewust te zijn. Het lichaam is één groot sensationeel mechanisme en alles is constant in contact met elkaar. Nu ons bewustzijn nog en dan is er Brain Balance. Yoga heeft van mij een “ander” mens gemaakt. Geduldiger, sterker, meer mijzelf. Misschien dat ik eens een blog schrijf over hoe dat voor mij heeft gewerkt. Bijzonder is het zeker en ik ben daar iedere dag weer dankbaar voor.

Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?

Mijn belangrijkste doelen voor de toekomst (behalve de wereld redden) is om opleidingen te gaan geven en online programma’s te creëren waarmee ik diverse mensen mag helpen om sterker te worden in lichaam en geest. Dit laatste zou ook een bijdrage zijn aan dit platform.
Door middel van mijn blogs, audio en video hoop ik zoveel mogelijk mensen een moment van rust en ontspanning te kunnen geven zodat ze die dag weer sterker zijn en weer een stapje dichterbij zichzelf. Er zijn ook momenten dat ik de lezer wil meenemen op mijn levenspad. Ja ik ben yogadocent, maar ik ben ook mens met eigen lessen, emoties, wensen en gevoelens. Hoe ik hiermee om ga als yoga docent is voor mij belangrijk en ik hoop dat ik daarmee de lezer kan helpen om dingen in zijn of haar eigen leven anders aan te pakken. Daarnaast wil ik ook kennis delen om zo te laten zien hoe yoga, ademhaling en meditatie een bijdrage kunnen leveren aan een betere kwaliteit van leven.

“Het is mijn doel om ervoor te zorgen zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen een ontwikkeling te krijgen in lichaam en geest om zo een verbetering van levenskwaliteit te vergroten en ze te begeleiden naar de beste expressie van zichzelf.”

Wil je nog iets meegeven aan de lezers?

“Every challenge that I encounter is nothing but an opportunity to help you unlock the potential that exists inside.” De bedoeling van het leven is genieten.