Even voorstellen; Koen Stam, Neuro expert

Leestijd 6 minuten
breinkennis

Graag stellen we Koen Stam, onze Neuro Expert, aan je voor. Koen is oprichter van NeuroStudent en geeft handvaten om beter, slimmer en efficiënter te kunnen studeren.

Welkom bij Your Brain Balance, Koen! Kun je jezelf kort voorstellen? 

Allereerst zal ik mij even voorstellen. Mijn naam is Koen Stam, ik ben 23 jaar oud, woon in Nieuwegein en ben medeoprichter en trainer van NeuroStudent.

Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring? 

Ten eerste ben ik (meer dan) full-time bezig met NeuroStudent. NeuroStudent is een uit de hand gelopen project dat jaren geleden is begonnen om studenten binnen mijn opleiding te begeleiden met beter leren. Inmiddels trainen we studenten door heel Nederland met als missie alle studenten in Nederland hun droomcijfers werkelijkheid te laten maken.

Mede door mijn achtergrond in de biologische en medische wereld is dit een grote interesse van mij. Tijdens mijn opleiding life sciences heb ik mij mogen specialiseren in het brein. Vervolgens heb ik expertise opgedaan bij Sylics (VUMC, Amsterdam), een bedrijf dat innovatief onderzoek verricht in neuroscience. Daarnaast bij een fantastisch onderzoeksgroep van Jessica Kwok in Leeds University (UK).

Naast mijn interesse in het brein en leren breng ik ook elke week een nieuwe podcast aflevering uit met De Lotgenoten Podcast. Perfect voor jonge ondernemers die net zijn begonnen of willen beginnen.

Wat zijn je grootste passies en hobby’s? Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

In groep 3 ben ik blijven zitten, omdat ik niet kon lezen. In dezelfde periode ging ik ook geregeld naar de logopedist voor mijn lees- en spellingsproblemen. In die periode heb ik een afkeer voor lezen en schrijven gekregen. Toch wel lastig als school daar voor 90% uit bestaat.

Ik hield deze afkeer lang vol tot ik in de bovenbouw van de middelbare terecht kwam. Ik ondervond dat schrijven en lezen mij juist voldoening gaf en ik er steeds beter in werd. Ik begon te kijken naar hoe. Ik kreeg pas op dat moment de realisatie dat schrijven en lezen over iets wat mijn interesse heeft en juist een kick geeft! 

Helaas was mijn focus nog ver te zoeken en nam leren veel van mijn tijd en discipline in om mij hier echt verder in te ontwikkelen. Maar het zaadje was geplant! In de afgelopen jaren heb ik van een pijnpunt in mijn leven een hobby kunnen maken. Dit betekent niet dat ik perfect ben. Dus vergeef me als je spelfouten ziet!

Ik hou van een goede en diepe discussies met vrienden en familie. Daarnaast moet ik mijn ei kwijt in de sportschool. Minstens drie keer in de week! Maar ik pak ook wekelijks mijn rust momenten om helemaal niets te doen en te genieten van het leven. Ik denk dat het ook weer tijd wordt om een dagje naar de Wellness te gaan met vrienden (wel op zwembroekendag!).

Wat is een leuke anekdote of feitje over jezelf?

Ik was  van mijn opleiding (en misschien de school) degene die de meeste herkansingen heeft moeten maken in zijn eerste 2 jaar (meer dan 50%), maar wel de opleiding zonder enige vertraging heeft afgemaakt. Daar ben ik toch stiekem trots op!

Ik volg de stoïcijnse filosofie. Vind je dit ook interessant of wil je er meer over weten? Dat kun je mij daar altijd over connecten!

Wat betekent een brein in balans voor jou? Waarom is dit thema zo actueel en wanneer ontdekte je zelf het belang van een goede Brain Balance?

Mijn brein is in balans als ik dagelijks groei doormaak (in kleine stappen). Dat kan zowel met werken zijn als met persoonlijke groei. Ook vind ik het fijn om stiekem groot te denken. Met stiekem bedoel ik dat ik het niet door een zaal schreeuw, want in een zaal zitten ook mensen die een negatieve kijk op de wereld hebben. Die maken je maar al te graag wijs dat het je niet gaat lukken.

Het thema wordt ook steeds actueler. Waar ik vroeger weinig mensen om mij heen kon vinden die hiermee bezig waren, kan ik inmiddels met iedereen hier een goed gesprek over voeren. De reden hierachter is internet. Tegenwoordig hebben we zoveel informatie tot onze beschikking. We kunnen hier direct naar googelen of het vinden in boeken. Maar ook op Instagram, TikTok en YouTube raak je al snel geïnspireerd door grote sprekers. Onder wie de meest bekende: Tony Robbins.

De bewustwording van Brain Balance ging in stappen, maar begon in mijn puberteit. Ik was soms enorm gelukkig en straalde dat ook zeker uit als ik in balans was. Maar ik merkte ook disbalans. Best vaak eigenlijk! Dat hoort ook bij het brein als je aan het puberen bent. Onbewust was mijn doel om mijzelf elke dag 1% te verbeteren. Het lijkt iets kleins, maar het bouwt zich op en groeit exponentieel. In een jaar tijd ben je dan 37 keer zo goed geworden. Misschien is dat wat overdreven. Maar je weet wat ik bedoel!

Wat heb je toen gedaan (en doe je nog steeds) om je persoonlijke breinbalans te bewaken?

De balans in mijn brein bewaak ik door mijzelf allereerst wekelijks minimaal 3 keer in de sportschool uit te leven. Ten tweede wil ik zo gezond mogelijk eten, want daar haal ik mijn energie uit. Eet ik een dag slecht dan zie ik dat meteen terug in mijn productiviteit. Dat gaat zo snel! Dit is ook de reden dat ik ben overstapt van een Westers dieet naar een vegan dieet. Nu kan ik uren langer werken, waar ik vroeger diezelfde uren invulde met brainfog. Tenslotte luister ik zoveel mogelijk naar mensen naar wie ik opkijk. Dit kan een persoon zijn die ik ken, waar ik video’s over kijk of iets over lees.

Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen? 

Op dit platform wil ik met andere studenten delen dat ‘slim zijn’ niet iets is dat vaststaat. Sommige vrienden van mij zeggen dat ze niet kunnen leren. Dat dacht ik vroeger ook. Ik zeg niet dat ik geheugen toernooien kan winnen (daar moet ik eerst voor trainen natuurlijk!), maar je zal versteld staan tot hoeveel het brein in staat is. Dit ga je merken of heb je al gemerkt op dit platform. De eerste stap die je moet ondernemen is het makkelijkst, maar kan ook het moeilijkst zijn. En dat is open staan voor nieuwe informatie en inzichten.

Waarom sluit dit onderwerp zo mooi aan op het veelomvattende thema  van Brain Balance?

Wil jij je brein in balans hebben? Dan moet je open staan voor nieuwe informatie. En wie wilt nou niet informatie makkelijk opnemen in zo min mogelijk tijd? Daarvoor heb je mij!

Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?

Ik merk aan de online wereld dat mensen in staat zijn om snel makkelijk informatie op te nemen en toe te passen. Ons educatiesysteem zal langzaam maar zeker mee moeten veranderen. Ik wil daar een oplossing in bieden. Het lijkt mij supertof om boeken te schrijven. Ik weet nog niet waarover maar het moet zowel informatief als inspirerend zijn.

Ohja! Ik wil minstens vier kinderen.

“Ons educatiesysteem zal langzaam maar zeker mee moeten veranderen. Ik wil daar een oplossing in bieden..”

Wil je nog iets meegeven aan de lezers?

Progressie staat voor mij gelijk aan gelukkig zijn. Progressie kan je al hebben door nieuwe informatie te hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een feitje. Heb je dus een leuk feitje, dan weet je mij te bereiken!

Ik heb ook een vraag voor jou. Naar wie kijk je op? Dit mogen meerdere mensen zijn. Ik heb er namelijk ook aardig wat. Maar als ik er eentje moet kiezen is dat Andre Young (a.k.a. Dr. Dre). Ik kijk altijd mijn ogen uit als ik hem zie werken. Hij heeft een verbazingwekkende werk ethiek. Hij is niet te stoppen en gaat maar door zonder de moed op te geven.