Even voorstellen; Marcia Goddard, Neurowetenschapper en Neuropsycholoog

Leestijd 4 minuten
breinkennis – stress

Graag stellen we Marcia Goddard, neuropsycholoog en neurowetenschapper, aan je voor.

Welkom bij Your Brain Balance, Marcia! Kun je jezelf kort voorstellen? 

Mijn naam is Marcia Goddard, ik ben 36 jaar, getrouwd met Ruud. We hebben twee kinderen: Christian (7) en Max (1). Ik werk als neurowetenschapper bij &RANJ, een bedrijf gespecialiseerd in gedragsverandering en daarnaast doe ik via mijn eigen onderneming Brain Matters veel aan wetenschapscommunicatie.

Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring? 

Ik ben opgeleid als klinisch neuropsycholoog, maar besloot na een tijdje wetenschap en klinische praktijk met elkaar gecombineerd te hebben dat mijn hart in de wetenschap lag. Ik ben gepromoveerd in de neurowetenschap en heb onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het sociale brein. Ik heb een tijd als Assistant Professor gewerkt na mijn promotie, maar merkte dat ik graag meer impact wilde hebben op de maatschappij. Dit lukte me bij de universiteit niet, dus ben ik het bedrijfsleven in gegaan.

Ik heb drie jaar lang als Head of HR Science & Innovation gewerkt bij YoungCapital. In 2019 stapte ik over naar &RANJ, een game studio gespecialiseerd in gedragsverandering met behulp van serious games. Als Head of Research ben ik verantwoordelijk voor alle onderzoeksactiviteiten. Daarnaast doe ik veel wetenschapscommunicatie in de media.

Wat zijn je grootste passies en hobby’s? Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Ik dans in een semi-professioneel afro-urban team, ik werk me daarvoor me elke week met liefde drie uur lang in het zweet. Daarnaast hou ik enorm van paardrijden, vooral westernstijl (reining). Dat is de stijl die in ‘het wilde westen’ van de VS gereden wordt. Ik ben dus een stiekeme cowgirl! Daarnaast speel ik graag piano, vooral samen met mijn zoontje.

Mijn slaap is me heilig, dus je kunt mij helemaal nergens voor wakker maken ’s nachts. Er is niets zo leuk dat het niet kan wachten tot de volgende ochtend 😉

Wat is een leuke anekdote of feitje over jezelf?

Mijn vader zat (voor ik geboren werd) in de band Boney M.

Wat betekent een brein in balans voor jou? Waarom is dit thema zo actueel en wanneer ontdekte je zelf het belang van een goede Brain Balance?

Als neurowetenschapper is dit voor mij eigenlijk dagelijkse kost. Toen ik tijdens mijn studie het vak neuroanatomie kreeg en in de snijzaal van het LUMC een brein mocht ontleden, realiseerde ik me hoe wonderbaarlijk én belangrijk ons brein is. Ik geloof niet dat we ons brein zijn (in tegenstelling tot sommige van mijn vakgenoten), maar ons brein heeft wel een enorm grote invloed op hoe we ons voelen en gedragen. Dat maakt het natuurlijk ontzettend belangrijk om goed voor je brein te zorgen.

“Ons brein heeft enorm grote invloed op hoe we ons voelen en gedragen”

Wat heb je toen gedaan (en doe je nog steeds) om je persoonlijke breinbalans te bewaken?

Ik zou willen zeggen dat ik altijd gezond eet, maar helaas lukt dat me nog niet altijd. Voor mij is de rode draad dat ik zorg dat ik geniet van de dingen die ik doe: ik maak keuzes in wat ik wel en niet belangrijk vind. Mijn werk geeft me energie, het kost me geen energie. Als ik merk dat dat wel het geval is, dan grijp ik direct in.

Daarnaast zijn mijn kinderen een enorme motivator om goed voor mezelf te zorgen en helpen dansen, paardrijden en muziek maken me om even helemaal te onthaasten en tot rust te komen.

Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen? 

Ik wil laten zien hoe belangrijk ons brein is in het dagelijks leven. Ik hou me met veel verschillende aspecten bezig in mijn dagelijks leven: van de toekomst van werken, diversiteit & inclusie en mentale gezondheid tot onderwijs en opvoeding.

Vanuit al deze invalshoeken zal ik informatie delen om zo te laten zien hoe kennis over het brein kan helpen om in balans te blijven.

Waarom sluit dit onderwerp zo mooi aan op het veelomvattende thema  van Brain Balance?

Uiteindelijk is mijn doel om te laten zien dat kennis over de hersenen enorm waardevol is om in balans te blijven. Op je werk, in je privéleven, in de opvoeding van je kinderen, overal!

Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?

Ik wil heel graag laten zien wat de toegevoegde waarde is van de neurowetenschap. Uiteindelijk wil ik de wereld een klein beetje beter maken.

Mijn kennis en talent liggen op dit vlak, dus zet ik me daar graag op deze manier voor in!