Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Heb ik een lage weerstand? Herken de oorzaken en symptomen

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Ben jij vaak ziek, vermoeid of overgevoelig voor bepaalde stoffen? Dit kan komen door een lage of verminderde weerstand. Maar hoe weet je nu zeker dat deze klachten echt door je afweer komen? In dit artikel bespreken we de symptomen en oorzaken van een verzwakt immuunsysteem en leggen we uit hoe je je weerstand op een natuurlijke manier kunt verhogen.

 

Wat is een lage weerstand precies?

Je weerstand heet ook wel je afweersysteem of immuunsysteem. Dit systeem bestaat uit een complex netwerk van verschillende cellen en eiwitten. Je immuunsysteem valt alle ziektekiemen (schadelijke microben) aan die het lichaam binnendringen, zoals virussen en bacteriën.

De belangrijkste delen van het afweersysteem zijn witte bloedcellen, antilichamen, de huid, milt, slijmvliezen en lymfeklieren. Iedere keer dat je afweer een bepaalde indringer succesvol heeft bestreden, zal dit een volgende keer door herkenning makkelijker en sneller gaan.

We spreken van een verminderde, verzwakte of lage weerstand als het immuunsysteem niet meer optimaal functioneert. Het is dan minder goed in staat om ongewenste microben snel en effectief op te ruimen. In serieuze en/of chronische gevallen wordt dit ook wel een immuundeficiëntie genoemd.

 

Wat zijn de symptomen van een lage weerstand?

Een lage weerstand uit zich vaak in verschillende symptomen. De belangrijkste klachten zijn:

 • (Chronische) vermoeidheid
 • Vaak ziek
 • Veel infecties
 • Langzaam herstel en genezing
 • Allergieën of overgevoeligheden

Aanhoudende vermoeidheid is een van de voornaamste symptomen van een verzwakt immuunsysteem. Hoewel dit ook te maken kan hebben met chronische stress of laaggradige ontsteking, gaat het bij een verminderde weerstand vaak gepaard met regelmatig terugkerende ziektebeelden of infecties.

Denk hierbij onder meer aan relatief onschuldige klachten zoals hoofdpijn, hoesten en keelpijn, maar ook aan vervelender symptomen zoals urineweginfecties, tandvleesontstekingen, spijsverteringsproblemen en darmproblemen. Ook verloopt het herstel van dit soort aandoeningen vaak trager, net als de genezing van bijvoorbeeld wondjes.

Ook allergieën en overgevoeligheden voor bepaalde stoffen worden gelinkt aan een immuunsysteem dat niet optimaal functioneert. Het reageert dan heftig op stoffen die vaak helemaal niet schadelijk zijn, zoals huisstofmijt en pollen. Hierdoor ervaar je wederom veel van de eerder genoemde symptomen zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

 

Wat zijn de oorzaken van een lage weerstand?

Een lage of verminderde weerstand kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Teveel stress
 • Burn-out of depressie
 • Teveel (of juist te weinig) lichaamsbeweging
 • Te weinig Brain Food
 • Te weinig slaap
 • Antibiotica of andere medicatie
 • Alcohol
 • Een operatie
 • Menstruatie of zwangerschap

Alles wat je brein en lichaam belast of heeft belast, kan ten koste gaan van je immuunsysteem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chronische stress, een operatie, burn-out, depressie, medicatie, menstruatie of zwangerschap. Maar ook aan te weinig slaap, beweging en gezonde voedingsstoffen. Je afweersysteem krijgt dan niet wat het nodig heeft om te herstellen en zal niet optimaal functioneren.

Misschien valt het je op dat veel van de dingen die je weerstand verminderen, ook je hersenen belasten. Dat is geen toeval. Je brein en immuunsysteem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben beide bepaalde randvoorwaarden nodig om optimaal te functioneren. Met een gezonde Brain Balance-levensstijl kun je de kans op een lage weerstand dan ook flink verkleinen.

 

Hoe kan ik een verminderde weerstand verhogen?

Herken jij veel van de hierboven genoemde symptomen? Dan kan het goed zijn dat je een lage of verminderde weerstand hebt. Die kun je verhogen door het probleem bij de oorzaken aan te pakken. Verminder bijvoorbeeld je stressniveau en alcoholgebruik en vermeerder je slaap, lichaamsbeweging en inname van gezonde voedingsstoffen.

Over het verhogen van je weerstand met voeding heb ik eerder al dit artikel geschreven. Ook over onderwerpen zoals het verminderen van stress en het verbeteren van je slaap vind je op deze website talloze artikelen en tips. Eén ding is in elk geval zeker: een sterker immuunsysteem begint met ontspannen hersenen en een gezonde levensstijl. Succes!