Heb jij een Growth Mindset? Test het met deze checklist

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Ieder mens bekijkt de wereld door een eigen lens. Dit noemen we ook wel jouw breinprogrammatie of mindset. Je mindset is een verzameling van persoonlijke overtuigingen en inzichten, die bepalen hoe jij denkt over jezelf, anderen en de wereld om je heen. Je mindset beïnvloedt dan ook vrijwel alles wat je vindt, voelt en doet.

Growth mindset en fixed mindset: het verschil

Volgens Dr. Carol Dweck kunnen we ruwweg onderscheid maken tussen twee soorten mindset: fixed mindset en growth mindset. Zij ontdekte dat de leerprestaties van kinderen met een growth mindset op school aanzienlijk beter zijn dan die van leeftijdsgenootjes met een fixed mindset. Inmiddels weten we dat ook volwassenen met een growth mindset maatschappelijk een stuk beter presteren.

Een growth mindset staat gelijk aan een positieve mindset, waarbij je overtuigd bent van het feit dat je jezelf kunt ontwikkelen. Dat kan overigens ook echt, want het brein is neuroplastisch. Bij een fixed mindset daarentegen denk je niet in mogelijkheden, maar in belemmeringen. Zo kun je bijvoorbeeld geloven dat je intelligentie vaststaat en dat je jezelf hierdoor niet kunt verbeteren.

Growth mindset checklist: ontdek je mindset in 2 minuten

Wil jij meer weten over de verschillen tussen deze twee soorten mindset en ontdekken of jij zelf een growth mindset hebt? Bekijk dan in 2 minuten de stellingen in onderstaande checklist en beoordeel per stelling of deze op jou van toepassing is of niet!

Stelling 1: Ik geloof dat ik met hard werken alles kan leren

Toelichting: Mensen met een growth mindset geloven dat ze vrijwel alles kunnen leren, als ze er maar genoeg tijd en aandacht aan besteden. Ze richten zich graag op hun persoonlijke ontwikkeling, want ze weten dat doorzettingsvermogen altijd loont.

Mensen met een fixed mindset daarentegen verzinnen redenen waarom ze iets niet zouden kunnen leren. Als ze geloven dat ze ergens geen aangeboren talent voor hebben, leggen ze de focus op dingen die misgaan. Hierdoor creëren ze hun eigen gelijk en geven ze eerder op bij tegenslag.

Stelling 2: Ik krijg energie van obstakels en uitdagingen

Toelichting: In het leven krijg je te maken met de nodige obstakels. Mensen met een growth mindset zien deze als obstakels niet alleen als uitdagingen, maar ook als een kans om te innoveren. Ze halen in plaats van angst energie uit problemen en weten dat er voor elk probleem een oplossing is.

Mensen met een fixed mindset zien obstakels echter als iets om te vermijden. Ze zijn bang dat onverwachte tegenslagen bepaalde persoonlijke tekortkomingen blootleggen. Hierdoor ontstaat paralysis by analysis en schuiven ze het maken van keuzes en oplossen van problemen voor zich uit.

Stelling 3: Ik denk in oplossingen in plaats van problemen

Toelichting: Denken in oplossingen doe je alleen als je gelooft dat er altijd een oplossing is. Mensen met een growth mindset geloven dit en zijn daarom bereid om grote offers te brengen om hun doelen te bereiken. Ze focussen zich op het einddoel in plaats van de problemen onderweg.

Mensen met een fixed mindset geloven niet dat er voor alles een oplossing is en zijn hierdoor minder bereid om hard te werken. Waar doe je het immers voor als het eindresultaat onzeker is? Hierdoor komt de focus vooral te liggen op de korte termijn in plaats van de lange termijn.

Stelling 4: Ik maak graag fouten, want daar leer ik van

Toelichting: Fouten zijn een kans om je sneller te ontwikkelen en te groeien. Mensen met een growth mindset zijn hiervan sterk overtuigd en zien fouten dan ook niet als een tekortkoming, maar als waardevolle feedback. Hoe meer fouten ze maken, hoe meer ze leren en hoe sneller ze groeien!

Een fixed mindset draait dit echter om en ziet fouten als uiting van de eigen vaststaande intelligentie. Elke gemaakte fout betekent een mogelijke ontmaskering, waarbij anderen zien op welke vlakken je minder slim bent dan gedacht. Fouten moeten daarom ten koste van alles worden vermeden.

Stelling 5: Ik ben volledig zelf verantwoordelijk voor mijn leven

Toelichting: Mensen met een growth mindset nemen voor vrijwel alles in hun leven verantwoordelijkheid. Zelfs voor kleine details waar ze ogenschijnlijk niets aan kunnen doen. Dit sluit aan op hun opvatting dat ze met genoeg inspanning alles kunnen beïnvloeden en bereiken.

Mensen met een fixed mindset vermijden juist verantwoordelijkheid. Het niet behalen van hun doelen ligt vaak aan anderen of aan omstandigheden waar ze niets aan kunnen doen. Hierdoor is er altijd wel een excuus om goede voornemens niet uit te voeren.

Growth mindset checklist: welke mindset heb jij?

Heb je op de bovenstaande stellingen vooral ‘ja’ geantwoord? Dan ben jij de trotse bezitter van een growth mindset!

Herken jij je juist niet in de meeste stellingen? Dan heb je waarschijnlijk een fixed mindset en is het zaak om je mindset te veranderen.

Een growth mindset brengt je veel verder in het leven dan een fixed mindset en is nodig om negatieve gewoonten en patronen te doorbreken. Of je nu gezonder wilt eten, meer wilt bewegen, carrière wilt maken of van je burn-out wilt herstellen; een growth mindset gaat je hierbij helpen.

Tot slot: blijkt uit deze checklist dat jij een fixed mindset hebt, maar geloof je niet dat je dit kunt veranderen? Dan is dit juist het bewijs van je fixed mindset en een extra reden om aan jezelf te werken. Probeer te leven naar de stellingen in deze checklist en transformeer je mindset en leven!