Hebben we over 40 jaar allemaal parkinson?

Leestijd 4 minuten
breinkennis

In Nederland leven momenteel ongeveer 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Wereldwijd zijn dit er maar liefst 10.000.000. Het aantal mensen met deze ziekte is de afgelopen 20 jaar verdubbeld en gaat de komende jaren nog meer groeien. Parkinson is dan ook de snelst groeiende hersenziekte wereldwijd.

 

Wat is de ziekte van Parkinson en wat zijn de symptomen?

De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij zenuwcellen sneller afsterven in een bepaald hersengebied. Dit staat ook wel bekend als de substantia nigra oftewel de zwarte kern. De zenuwcellen (neuronen) in dit hersengebied produceren de chemische stof dopamine. Met het vorderen van de leeftijd neemt onze hoeveelheid dopamine sowieso af, maar bij mensen met parkinson verloopt deze afname een stuk sneller.

Parkinson ontstaat dus in de hersenen, maar de symptomen ervan zijn voor iedereen anders. Denk hierbij aan verschijnselen als trillende handen, depressies, geen initiatief meer tonen, traagheid in bewegen, moeilijk bewegen en het niet meer kunnen beheersen van speeksel. Ook mentaal zorgt parkinson voor een hoop problemen.

Wat is de oorzaak van parkinson?

De oorzaak van parkinson is nog niet geheel duidelijk. Bekend is wel dat verschillende factoren een rol spelen. Een kleine rol is bijvoorbeeld weggelegd voor veroudering. Er zijn echter ook genoeg jonge mensen met de ziekte, want 10-20% van de mensen met parkinson is onder de 50 jaar oud.

Inmiddels weten we dat parkinson ook erfelijk kan zijn. Erfelijke aanleg is echter bij minder dan 5% van de mensen met parkinson ook daadwerkelijk de oorzaak van de ziekte. Dit percentage is zo klein, dat we zelf een veel grotere invloed hebben op het ontstaan ervan. Dit heeft vooral veel te maken met lifestyle en de omgeving waarin we wonen.

 

Parkinson en onze leefomgeving

Professor Bas Bloem van het Radboud UMC gaf onlangs een presentatie over de ziekte van Parkinson. Hij beweert dat parkinson sinds de industriële revolutie enorm in opkomst is. De ziekte werd voor het eerst beschreven in Engeland in het jaar 1817, toen daar een enorme industriële revolutie gaande was. In China, een land dat nu een industriële revolutie doormaakt, komt parkinson de afgelopen 10 jaar ook veel meer voor.

Vervuiling van onze omgeving lijkt een grote rol te spelen. Ook boeren hebben bijvoorbeeld meer kans op het krijgen van de ziekte. In Frankrijk is aangetoond dat in de gebieden waar de meeste concentraties pesticiden gebruikt worden, precies ook de meeste gevallen van parkinson bekend zijn.

Maar of je nu woont in zo’n gebied of niet, de pesticiden vinden hun weg naar de mensen toch wel in de voedselketen. Dus alleen verhuizen naar een schoner gebied is helaas niet voldoende.

 

De ziekte van Parkinson en de hersenen

Heel veel hersenziekten, waaronder ook alzheimer en parkinson, hebben te maken met foutieve eiwitstapeling van eiwitten die zich klonteren in de zenuwcellen. Dit is toxisch voor de zenuwcel en die sterft daardoor eerder af. Een recente ontdekking op dit terrein is dat foutief gevouwen eiwitten (die toxisch zijn) zich kunnen verplaatsen en andere gezonde cellen kunnen infecteren.

Er wordt vermoed dat de giftige stoffen die via je eten binnenkomen in je darmen, daar schade kunnen aanrichten. De verkeerd gevouwen eiwitten kunnen zich vervolgens door je lichaam verspreiden richting je hersenen. Deze verplaatsing gaat via de nervus vagus. Dit is je tiende hersenzenuw, die de darmen met het brein verbindt. Deze zenuw is ook verantwoordelijk voor ontspanning en inspanning. Leer hier meer over de nervus vagus.

Het proces van het begin van deze schade tot aan de diagnose parkinson kan wel zo’n 10-20 jaar duren. Daarna breidt de ziekte zich uit over de hersenen. Dit verklaart ook waarom mensen zoveel verschillende klachten kunnen hebben.

 

Wat kun je doen om parkinson te voorkomen?

Dit specifieke voorbeeld over de ziekte geeft aan hoelang het kan duren voordat een ziekte leidt tot merkbare symptomen. Dit illustreert hoe belangrijk het is om preventief voor je lichaam en brein te zorgen. Je kunt niet pas gaan handelen als het zo ver is. Wil je later gezond zijn dan vereist dat nu, in gezonde staat, actie.

Er is nog een hoop te leren over de effecten van bestrijdingsmiddelen en andere toxines, die in onze wereld helaas in overvloed aanwezig zijn. Dit soort aanwijzingen in de wetenschap maakt duidelijk dat voorzichtigheid geboden is. Kies daarom zoveel mogelijk voor biologische voeding.

Wil jij weten hoe je toxinen ook op andere manieren kunt vermijden? Lees dan dit artikel. Wees je daarnaast ook bewust van de voeding waarop jouw brein optimaal functioneert. Meer hierover kun je leren in dit boek.