Help! Hoe bereid ik mij voor op de hitte?

Leestijd 3 minuten
breinkennis – Jongeren – Leerkrachten

Wordt het deze week warm in België en Nederland, heel warm of zelfs heet? Media in binnen- en buitenland schrijven volop over naderende hitte op het Europese vasteland, met krachttermen als “gevaarlijke hittegolf” en “record brekende temperaturen”. Op sommige plaatsen zou zelfs 40 graden worden aangetikt.

Hoe bereid ik me hier in godsnaam op voor?

Thermoregulatie

We zijn als mens gemaakt om goed te thermoreguleren. Dit heeft te maken met de tropische afkomst van de Homo Sapiens. Echter heeft het zittende leven van de moderne Homo Sapiens, in een thermoneutrale comfortzone (20-23°C), ervoor gezorgd dat we minder goed zijn gaan thermoreguleren. We slagen er steeds minder in om onze eigen lichaamstemperatuur goed te reguleren. Dit maakt dat velen onder ons bij de minste zomerprik, staan te puffen en te zweten en zo snel mogelijk een koele ruimte met airco opzoeken.

Maar wat als we door omstandigheden, zoals nu de aankomende hittegolf, niet meteen de koelte kunnen opzoeken? De gevolgen van ongecontroleerde hyperthermie – oftewel oververhitting – kunnen verregaand zijn. Een verminderde themoregulatie capaciteit, en het niet tijdig kunnen koelen van je hersenen en darmen levert onmiddellijk prestatieverlies op.

Zo is er bij milde hyperthermie of een verhoogde lichaamstemperatuur van meer dan 38,5°C geen verdere spiercontractie mogelijk. Bij extremere hyperthermie – 39,3°C of meer – vallen ook de hersenfuncties weg (beslissingen nemen is niet meer mogelijk) en ontstaat er endotoxemie in de darm. Een verschijnsel waarbij de darmbarrières lek zijn en er giftige stoffen en ziekmakende bacteriën in het lichaam terechtkomen. Denk aan de hitteslag die we als kind allemaal wel eens meegemaakt hebben. We hebben er dus absoluut baat bij om onze lichaamstemperatuur zo ideaal mogelijk te houden en onze afkoelcapaciteit opnieuw te trainen.

Hieronder volgen enkele adviezen uit de psycho-neuro-immunologie en het Intermittent Living concept – door onze Intermittent Living expert Siebe Hannosset.

Train je thermoregulatie en houd je hoofd koel. Maar hoe?

Sitting breaks

Onze sedentaire levensstijl zorgt er voor dat we zeer temperatuurgevoelig worden. Om het uur jouw zittijd doorbreken met een fysieke activiteit die de hartslag verhoogt, is jouw eerste stap naar een betere thermoregulatie capaciteit. Zet je timer, loop de trap op en af, doe wat desk push-ups of ga uit je bol op je favoriete nummer.

Hitte training

Stel jezelf opnieuw regelmatig bloot aan hitte prikkels. Denk hierbij aan een infrarood sauna of sauna. Binnenkort een avondje vrij? Zoek de sauna op en ga gedurende 20-30 minuten bij 80-90°C eens lekker zweten. Intermitterende hitte of hitte prikkels zorgen bovendien voor veel meer dan enkel je thermoregulatie capaciteit verbeteren. Het werkt anti-ontsteking, anti-depressie, anti-auto immuunziektes, anti-kanker.

Intermittent drinking

Hoe lager je dorsttolerantie, hoe meer je afhankelijk bent van water en hoe minder je het hoofd koel houdt wanneer de buitentemperatuur oploopt. De gewoonte van continu de hele dag door kleine slokjes water drinken, kan leiden tot dehydratatie of uitdroging. Wanneer we bereid zijn lichte dorst uit te lokken door te starten met intermitterend of bulk drinken, verhogen we opnieuw de expressie van waterporiën. Waterporiën zijn kleine waterkanaaltjes die verantwoordelijk zijn voor het ophouden van vocht en dus het vermijden van dehydratatie. Het advies: herstel je dorstgevoel, drink wanneer je dorst krijgt en stel het drinken dan ook af en toe eens uit. Ga voor maximaal 4-5 drinkmomenten per dag. Wanneer je drinkt, drink dan wel voldoende – dat zal dus méér zijn dan een paar slokjes.

Handcooling

Onze handpalmen bestaan uit anastomosen, een ingenieus verbindingsnetwerk van bloedvaatjes dat cruciaal is voor thermoregulatie. Houd je handpalmen 3 minuten onder stromend koud water wanneer jij voelt dat de hitte je te veel wordt. In één twee drie krijg je die lichaamstemperatuur weer onder controle. Ook voor sporters is handcooling een bewezen methode om prestaties te verbeteren en te verlengen.

Eet appels

One apple a day keeps the doctor away. Appels bevatten floretine, een stof die verantwoordelijk is voor een mooi evenwicht van natrium, water en glucose. Eén van de beste medicijnen om je thermoregulatie weer op de rails te krijgen en ervoor te zorgen dat je niet teveel mineralen verliest tijdens de aankomende hittegolf, is het eten van appels. Smakelijk!

Wil je meer te weten komen over thermoregulatie en de voordelen van hitte trainingen? Schrijf je dan nu in voor onze Intermittent Living Boost tweedaagse op 30 en 31 augustus met Siebe Hannosset en ervaar de voordelen in de praktijk.