Het belang van een holistische kijk op de geneeskunde

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Is de manier van werken binnen de reguliere geneeskunde nog wel voldoende? Hoe gaan we om met complexe ziektebeelden en hoe zouden we dit moeten doen? Ik leg je uit wat het belang van een holistische kijk op de geneeskunde is en wat je zelf kunt doen.

 

Het model van de reguliere geneeskunde

Als je kijkt naar de geschiedenis van de geneeskunde zie je dat de moderne geneeskunde heel veel winst heeft geboekt als het gaat over infecties en acute ziektebeelden. Vroeger was dit juist de grootste uitdaging, maar tegenwoordig zijn we hier heel goed in.

In de moderne geneeskunde werken we op basis van een 1-op-1-op-1 model:

Diagnose –> oorzaak –> middel

We stellen een diagnose en achterhalen de oorzaak van de ziekte. Vervolgens gebruiken we een middel om bijvoorbeeld de bacterie die de ziekte veroorzaakt te doden. De meeste onderzoeken in de reguliere geneeskunde worden op basis van dit model ingericht.

 

Waarom het niet meer werkt

Het model werkt, maar lang niet altijd. Patiënten zonder duidelijke diagnose kunnen we niet aan de hand van dit 1-op-1-op-1-model behandelen. Deze patiënten hebben een opeenstapeling van een X aantal factoren.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de ziekte van Alzheimer. Dale Bredesen (doorlinken naar boek in onze shop) deed dertig jaar lang onderzoek naar de oorzaak van Alzheimer en vond 36 verschillende oorzaken. Het probleem; hij wilde deze 36 oorzaken verhelpen met één middel. Dit is net als het proberen te verhelpen van 36 lekkages in je dak met één dakpan; onmogelijk.

Hij kwam erachter dat een meer holistische kijk op deze ziekte wel eens de oplossing zou kunnen zijn en schreef het boek ‘The end of Alzheimer’.

 

Holistische kijk op de gezondheid

Door holistisch te kijken kunnen we bij complexe ziektebeelden de samenhang ontdekken tussen veel meer factoren dan we zien in het 1-op-1-op-1 model.

In de reguliere geneeskunde kennen we longartsen, neurologen, cardiologen etc. Allemaal weten ze ontzettend veel, maar slechts over een heel klein gedeelte van ons lichaam. Het is heel waardevol de diepte in te gaan, maar we moeten niet denken dat we aan de hand van één puzzelstukje het hele plaatje kunnen maken.

Het is nú tijd grenzen tussen de disciplines weg te halen en het lichaam als één functionele eenheid te bekijken. Zo gaan we het namelijk beter begrijpen.

 

Wat kun je zelf doen?

Ik begrijp goed dat het niet voor iedereen is weggelegd zich zover op te laten leiden dat ze zelf het holistische plaatje volledige kunnen begrijpen. Maar dat betekent niet dat je niks kunt doen. Daarom heb ik hier op Your Brain Balance de training Grip op je Gezondheid ontwikkeld.

In deze training leg ik op een toegankelijke manier uit hoe het werkt. De eerste stap is de kennis dat er een andere manier is. Er is een andere manier van denken, maar dat moeten mensen wel weten.

Ik zie elke keer weer dat mensen die de kennis en het begrip krijgen vanzelf de motivatie krijgen hun leefstijl te veranderen. Ik bied mensen meer kennis en logica over hun eigen systeem, maar uiteindelijk zullen ze het zelf moeten doen.

Zie hier meer info over de Training Grip op je Gezondheid.