Nederlanders krijgen niet genoeg slaap. Aangeraden wordt om tussen de 7 en 9 uur te slapen per nacht, maar in de praktijk blijft dit enorm lastig. We vinden altijd wel een excuus: Die late kop koffie in de avond, werkstress of Netflix. Maar na een onrustige nacht willen we allemaal zo productief mogelijk zijn gedurende de dag, maar met slaaptekort word je juist niet productief.
Je kent het wel om 10 uur sta je al te gapen bij het koffieautomaat. Je hoort je collega’s maar het komt niet echt lekker binnen. Je werkgever stelt een vraag maar ook deze komt niet binnen. Terwijl je altijd scherp bent en het juiste antwoord weet, blijft het nu stil of komt er niks nuttigs uit. Dit komt omdat slaaptekort je alertheid en reactietijd vertraagt.
Onderzoekers hebben dufheid, suf gevoel en langzamere mentale verwerking in verband gebracht met slechte slaapkwaliteit. Dat betekent dat ook al zou je het antwoord weten, het lastig is om bij deze informatie te komen. Iedereen heeft moeite om met vermoeidheid in een fractie van een seconde te reageren. Naar mate je minder blijft slapen zal het slechter met je alertheid gaan en zal je prestaties er enorm onder lijden, het is dan onmogelijk om je verwachtingen na te komen. Dit kan tot uiting komen in vermijdbare fouten, slecht geschreven brieven of e-mails, maar ook zal je gesprekken niet de goede kant opgaan.
Je gaat steeds meer dingen vergeten.
Je kent het wel je werkt je to-do lijst af of het niks is, dit omdat je duidelijk weet wat je moet doen. Maar door slaapgebrek zal je steeds meer moeite hebben met onthouden. Het blijkt dat wanneer we slaap missen, dit leidt tot verminderde hersenactiviteit in de regio’s die betrokken zijn bij het werkgeheugen gedeelte. Dat betekent dat we niet creatief kunnen denken maar ook moeite hebben met informatie vasthouden.
Tijdens je nacht krijgt je hersenen een soort detox van giftige stoffen om de volgende dag weer scherp en fris te zijn. Maar bij niet genoeg slaap wordt dit proces onderbroken en verstoort het de vorming van herinneringen. Dit kan dus een van de redenen zijn waarom je soms makkelijke dingen van de afgelopen dag of week niet meer kan herinneren. Uit onderzoek is gebleken dat je 40% van je opgedane kennis (studie) kwijt bent als je de avond erop minder dan 7 uur slaapt. Daar gaat dus al je harde werk!
Je brein verstoort je werkvreugde
Ook blijkt dat mensen met slaap tekort 59% minder plezier hebben in zijn of haar werk. Dit resulteert erin dat je baas en/of je collega’s dit gaan merken en zien. Daarnaast zal iemand met slaaptekort sneller de schuld geven aan een ander, liegen, en met de eer van andermans werk willen strijken.
Verstoring in impulsgedrag
Onze aangeboren dierlijke instincten komen naar voren als we niet genoeg slaap krijgen. Alle strategieën die wij tijdens ons leven hebben ontwikkeld om ons te helpen primitieve emotionele reacties onder controle te houden, word vergeten als we moe zijn. Zo hebben we dus minder reactietijd, het word moeilijker om te kunnen reageren op non-verbale reacties en ook besteden we minder aandacht aan nuances in de situaties. Daarnaast hebben we een verminderd vermogen om onze emotionele reacties te beheersen.
Je zou kunnen zeggen dat we teruggebracht worden naar de kleutertijd waar we als kind gaan drammen als we moe zijn. We zijn dan uitgeput, je interne alarm gaat af. Je hersenen veranderen de manier waarop we stemmingen, motivatie en angst beheersen.