Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Het effect van yoga op de menopauze

Leestijd 2 minuten
relax

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen, ik ben onlangs 50 geworden (best een memorabel momentwant dit jaar viel mijn verjaardag op de dag dat Rutte het land toesprak en de eerste dag dat alle scholen en horeca werden gesloten.) 

Ik kan niet anders zeggen dat je rond deze leeftijd voelt dat het lichaam en de geest in verandering is. De een zal hier meer last van hebben dan de ander maar een verandering is een feit. Ik zit in de perimenopauze, de fase voordat de menopauze echt doorzet. Helaas is het onderwerp menopauze nog steeds vrij beladen en over de prefase wordt nog minder gesproken. Ik weet nog goed hoe mijn moeder telkens weer naar de huisarts ging met allerlei “vreemde” klachten en ook telkens weer naar huis werd gestuurd. Het zal wel stress zijn en u bent nog niet in de overgang. Tja, dat laatste klopte wel maar de perimenopauze werd en word nog steeds regelmatig over het hoofd gezien. Het feit dat je als vrouw nog menstrueert wil niet zeggen dat de hormonen niet aan het veranderen zijn.  

Terwijl de meeste mensen aan hormonen denken als iets dat ons voortplantingssysteem aandrijft, zijn er in werkelijkheid receptoren (ontvangers) voor zowel oestrogeen als progesteron in ons hele lichaam. Wanneer deze hormoonspiegels beginnen af ​​te nemen, zoals in de maanden en jaren voorafgaand aan de menopauze, registreert elk systeem deze verandering, en dat geldt ook voor de hersenen. 

Ontspan met yoga

Ontspanning en het reduceren van stress is extra van belang.
Ben je van nature al een stresskip, dan is de kans groot dat je tijdens de menopauze ook meer symptomen zult ervaren.

Ook een goede nachtrust draagt bij aan herstel tijdens deze periode. Dus investeer in een goed bed, een goed kussen en een goed boek.

Yoga is een natuurlijke remedie. Consequente en regelmatige yogabeoefening helpt de geest en het lichaam tot rust te brengen. Een ander effect is dat het ongemak kan helpen verminderen dat gewoonlijk wordt geassocieerd met de perimenopauze en de menopauze. Inmiddels is ook bewezen dat yoga helpt bij het reduceren van opvliegers. Mooie bijkomstigheid toch?

Deze yogaoefeningen kan je overdag maar ook s ’avonds voor het slapen gaan doen om tot rust te komen, zodat het effect op jouw menopauze-symptomen optimaal is:

Video afspelen