Het grootste misverstand over een goede ademhaling 

Leestijd 2 minuten
breinkennis
Het grootste misverstand over een goede ademhaling

Je kunt je vast wel een situatie herinneren waarin je zenuwachtig was en iemand tegen je zei: ”Haal maar even goed diep adem”. Waarschijnlijk opende je toen je mond, nam je een flinke hap lucht, zette je je buik uit en slaakte je vervolgens een diepe zucht.  

Hierdoor is misschien bij jou ook het grootste misverstand over onze ademhaling erin geslepen, bij elke diepe ademhaling en elke zucht raakte je er meer en meer van overtuigd dat een grote diepe ademhaling altijd goed voor je is. Maar niet dus! 

Ruim 80% van de Westerse bevolking ademt niet optimaal en de kern van dit probleem ligt in “overademen”. Hiermee bedoelen we: meer ademen dan goed voor je is. Je lichaam heeft een bepaalde behoefte aan zuurstof, die behoefte is groter als we ons inspannen en kleiner als we in rust zijn. 

Mensen die overademen, ademen echter altijd met een groter volume dan waar het lichaam behoefte aan heeft. Ben je ervan overtuigd dat een grote diepe ademhaling goed voor je is, dan ben je in 90% van de gevallen aan het overademen. Alleen tijdens een enorme inspanning heeft het zin om veel te ademen, de rest van de tijd is een rustige ademhaling veel efficiënter én gezonder. 

De grootste oorzaak voor “overademen” is stress en spanning in allerlei vormen. Als je niet ontspannen bent, denkt je lichaam dat er iets gaat gebeuren, dat je in gevaar bent. Hierdoor zal o.a. je hartslag omhoog gaan en je gaat meer ademen. 

Chronische stress zorgt dan ook voor een chronisch overademen en dat noemen we ook wel een chronische hyperventilatie. Een acute hyperventilatieaanval is heel zichtbaar, een Chronische hyperventilatie is echter vaak een verborgen aandoening. Veel mensen weten niet dat ze teveel ademen, maar ze hebben wel allerlei (vage) klachten.  

Aandoeningen die veroorzaakt of in stand worden gehouden door een chronische hyperventilatie zijn: astma, bronchitis, sinusitis, burn-out, slaapapneu, snurken. Maar ook klachten als snel buiten adem zijn, veel moeten gapen en/of zuchten, het gevoel hebben adem bij te moeten happen. 

Als je hier last van hebt, is het in ieder geval een goed idee om niet meer te denken dat veel ademen altijd goed voor je is.