Hoe je de hersenontwikkeling van je kindje optimaal kan stimuleren 

Leestijd 3 minuten
breinkennis

We weten allemaal inmiddels wel dat beweging ontzettend belangrijk is voor onze gezondheid. Het houdt ons fit, het houdt ons in balans en het maakt ons blij. Dit heeft alles te maken met de stofjes die onze hersenen aanmaken wanneer we in beweging zijn. De ontwikkeling van de motorische vaardigheden die ons helpen bewegen is minder bekend en dat is jammer, want het is een fascinerend proces in het brein. Een belangrijk gebied bij deze ontwikkeling is het cerebellum. Het cerebellum wordt ook wel de kleine hersenen genoemd en zit achterin ons brein. Het zit als een bolletje tegen de onderkant van de grote hersenen aangeplakt. Dit gebied is onder andere belangrijk voor balans, voor postuur en voor het aanleren van motorische vaardigheden als lopen en fietsen. In het eerste jaar van ons leven neemt het cerebellum tot wel 240% toe in volume. Het is dus een megabelangrijk gebied in de ontwikkeling, want zonder balans, postuur en motoriek kun je (letterlijk) geen kant op! 

In het eerste jaar ‘leert’ het cerebellum hoe het lichaam in balans blijft, hoe bewegingen vloeiend gemaakt kunnen worden en hoe je bewegingen zo kunt coördineren dat je daadwerkelijk doet wat je van plan was te doen. Denk maar eens aan het oppakken van een klein propje papier van de grond. We denken er doorgaans niet over na, maar daarvoor moeten we op de juiste plek door onze knieën zakken zonder om te vallen, voorover leunen terwijl we in balans blijven, onze hand uitstrekken, onze vingers precies naar de juiste plek sturen en voldoende kracht geven met onze vingers om ervoor te zorgen dat het propje niet uit onze handen glijdt. Vervolgens moeten we nog een keer hetzelfde doen, maar dan omgekeerd, om weer overeind te komen. Dat is dus eigenlijk best complex, want je brein moet je lichaam hierbij steeds bijsturen om te zorgen dat het in balans blijft en je niet naast het propje grijpt. 

Beweeg voor betere communicatie 
Wat misschien nog wel het minst bekend is, is dat in de vroege ontwikkeling van kinderen beweging een ongelooflijk belangrijke manier is om gezonde hersenontwikkeling te stimuleren. Een van de meest essentiële gebeurtenissen in de vroege hersenontwikkeling is het aanmaken van nieuwe verbindingen. Deze verbindingen maken het mogelijk om hersencellen met elkaar te laten communiceren en die communicatie is weer essentieel voor de ontwikkeling van vaardigheden als lopen en praten. Beweging speelt hier een grote rol in, want door te bewegen worden allerlei gebieden in het brein geactiveerd en leert het brein heel veel over hoe de wereld in elkaar zit. 
 

Dansend naar een efficiënter brein 
Een leuke tip op dit gebied is om met jonge kinderen liedjes te zingen als Hoofd, schouders, knie en teen, of de Hokey pokey. Dit zijn liedjes waarbij het kind bewegingen moet maken die over de middellijn van het lichaam heengaan. Dat is heel belangrijk, want om dat voor elkaar te krijgen moeten de twee hersenhelften samenwerken. De linkerhelft stuurt namelijk de rechterkant van ons lichaam aan en de rechterhelft de linkerkant. Als deze twee hersenhelften samenwerken, worden er nieuwe verbindingen aangelegd tussen die twee helften. Dit maakt het brein op de lange termijn efficiënter, omdat het de communicatie tussen links en rechts makkelijker maakt. Efficiëntere communicatie tussen de linker- en rechterhersenhelft is weer belangrijk voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden als taal, lezen, rekenen, et cetera. Kortom: alleen maar voordelen, en het is nog leuk ook!