Hoe jij van 2021 jouw beste leerjaar ooit maakt: 5 tips

Leestijd 3 minuten
breinkennis
Hoe jij van 2021 jouw beste leerjaar ooit maakt: 5 tips

Romy zit peinzend achter haar laptop. Ze heeft zich weken voorbereid op het tentamen dat nu voor haar neus ligt. De antwoorden liggen op het puntje van haar tong, maar ze komen er niet uit. Het tentamen loopt in de soep… een dikke onvoldoende! Leuk einde van 2020… Wat moet Romy anders doen om van 2021 een fantastisch studiejaar te maken?

Be Happy

Studeren is leuk. Natuurlijk heb je momenten dat je geen zin hebt om te leren, omdat je het zo druk hebt. Maar als je een studie niet leuk vindt, wordt studeren een obstakel waar je tegenop kijkt. Totaal onnodig! Je mag happy zijn met je studie. Maar hoe blijf je happy met je studie in een drukke periode?

De goalgetter

De grootste stap die je zet is het stellen van doelen. Iets wat iedereen weet, maar weinig studenten doen. Een vlijmscherp doel voor ogen helpt luiheid te stoppen, harder door te werken en minder afgeleid te zijn. De eerste stap is het stellen van een doel. Doe dit voor elk tentamen! Maak het makkelijk en specifiek!

Het klinkt als een basic, maar studenten doen een blinddoek om als ze leren. Zonder richting gaan ze aan de slag en het gaat altijd fout. Door een doel te stellen weet je of iedere stap je helpt in de goede richting.

De roadmap

Voor elk tentamen heb je een aanpak. Hiervoor gebruik je een roadmap. Een roadmap geeft je de route om op je eindbestemming te komen. De route is je aanpak en het tentamencijfer is je eindbestemming. Met een roadmap maak jij de keuze hoe je voor een tentamen gaat leren. Het geeft je inzicht in wanneer, hoeveel en hoelang je leert.

Door je aanpak NIET uit te schrijven, maak je keer op keer dezelfde stomme fouten. Je raakt afgeleid, bent te moe of beheerst de stof niet goed genoeg. Door je roadmap op te schrijven, weet je binnen de kortste keren hoe je het meest uit je tijd haalt en fouten voorkomt.

Take it easy!

Werk met subdoelen. Doelen die ver weg zijn stimuleren uitstelgedrag. Een tentamen over 9 weken lijkt nog zóóó ver weg en het voelt veilig om niet te studeren. Maar als je nu met de pet ernaar gooit heb je straks nog maar twee weken, is het werk opgestapeld en zie je door de bomen het bos niet meer. Door voor iedere week of 2 weken een subdoel op te stellen, blijf je productief. Dit maakt het studeren overzichtelijk en behapbaar.

Stel prioriteiten

Het is goed om subdoelen te vormen vanuit je einddoel. De volgende stap is beginnen met studeren. Maar waar begin je? Je kiest door prioriteiten te stellen. Studenten denken dat ze dag en nacht moeten leren. Dat je alles moet leren en kennen om een bovengemiddeld cijfer te halen. Het constant willen leren en studeren zorgt ervoor dat je direct in de problemen komt als je minder tijd hebt dan je in eerste instantie dacht.

Kies je prioriteiten. Waar besteed je tijd aan? Waar haal je het meeste resultaat uit? Hoe werk je intensiever? Maak een lijstje voor jezelf met het ALLER ALLER belangrijkste om uit te voeren als je aan school zit. Begin daarmee! En werk vanaf daar het lijstje naar beneden af. Als je alsnog in tijdsnood komt, heb je het belangrijkste al bestudeerd.

Conclusie

Werk niet hard, maar slim. Studenten leren tot hun motivatie weg is, raken afgeleid en stellen schoolwerk uit. Doodzonde! Schrijf je doel op en je hebt een eindbestemming. Gebruik de roadmap en kies je aanpak. Deel je reis op in delen van 1 of 2 weken. Stel prioriteiten. Wat is het belangrijkste? Doe dat eerst! En zorg dat je happy bent met je studie. Het is geen pain in the ass, maar iets waar je trots op bent en in de toekomst aan terugdenkt met een lach op je gezicht. Pas vandaag nog deze 5 verrassende studietips toe en word in 2021 koploper van de klas!