“Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) heeft een testonderzoek uitgevoerd onder 427 beroepskrachten. In het onderzoek werden niet alleen waarneembare symptomen meegenomen, maar ook andere indicatoren die kunnen wijzen op een aankomende burn-out, zoals een afnemend analytisch vermogen en het slechter omgaan met conflicten.”
Dit bericht stond afgelopen zomer in het de krant.
Onderzoek toont aan dat thuiswerken voor veel mensen zijn tol begint te eisen. Mensen raken de verbinding met elkaar kwijt, ze voelen zich niet gehoord en raken geïrriteerd door het vele videobellen. Dat heeft als gevolg dat mensen zich eenzamer gaan voelen.
Dat we bijna niet meer zonder onze mobiele telefoon kunnen en veel op social media zitten wil niet zeggen dat we weten hoe we het beste kunnen videobellen. Een online meeting vergt een hele andere benadering dan een live meeting op kantoor. Naast alle nuttige praktische tips die er te vinden zijn, zoals maak een videocall niet langer dan 50 minuten, ga tussen de calls een stuk wandelen etc, deel ik hieronder een aantal tips die kunnen helpen bij het videobellen.
Want ook online kunnen we empathisch en oprecht overkomen. Op deze manier kunnen we ons gehoord voelen en vermindert het ‘online’ conflicten en irritaties en komt de boodschap beter over. Dit vermindert het gevoel van eenzaamheid na een lange dag videobellen.
Volgens de inzichten van Albert Mehrabian komt slechts 7% van een bericht over via woorden. De overige 93% is verdeeld in stemgebruik 38% en lichaamstaal 55%.
Het gaat er dus niet alleen om wat je zegt maar ook op welke manier en met welk stemgebruik de boodschap wordt overgebracht.
Het percentage lichaamstaal kunnen we onderverdelen in lichaam 30%, gezicht 20% en de ogen 5%.
In een online vergadering verschuiven de percentages van het lichaamsdeel gedeelte omdat een groot gedeelte van het lichaam niet of minder zichtbaar is. Het gedeelte van het lichaam daalt naar 15%, het gezicht wordt een stuk belangrijker 30% en de ogen worden ook iets belangrijker namelijk 10%.
Onderstaande tips passen goed binnen de percentages van het online gesprek:
- Positief knikken met je hoofd, dit is een teken van acceptatie en zo geef je de ander het gevoel dat je luistert.
- Je hoofd licht schuin houden, op deze manier laat je zien dat je naar die persoon wilt luisteren en toon je interesse.
- Zet een vriendelijke glimlach op, het geeft een onaangenaam gevoel als je tegen een scherm praat waar je gezichten ziet die nors overkomen. Veel mensen die neutraal kijken of geconcentreerd kunnen een ietwat norse uitstraling hebben. Herinner jezelf om licht te glimlachen, dat maakt echt een verschil. Bekijk het verschil maar eens in de spiegel.
- Denk aan je stemgebruik. Let er goed op dat je duidelijk spreekt en helder overkomt. Het gaat erom hoe je je boodschap overbrengt, gebruik meer variatie in je toon.
Als we allemaal letten op onze non-verbale communicatie kunnen we elkaar helpen om videobellen aangenamer te maken, om de verbinding met elkaar weer op te zoeken zodat we allemaal gezond deze periode doorkomen.