We zitten al meer dan een jaar continu op elkaars lip en ervaren steeds hogere mate van stress. En dan ook nog tijd maken voor seks?! Ik leg je uit hoe je het gevoel van druk kan verlagen en weer zin kunt krijgen.
Wat hebben we nodig voor zin?
Ik vind het allereerst belangrijk om je uit te leggen welke twee dingen van groot belang zijn om zin in seks te krijgen. Ook al denken we vaak van wel: zin in seks komt écht niet zomaar uit de lucht vallen.
Ten eerste is het van groot belang volledig open te staan voor seksuele prikkels. Zodra je je afsluit of bijvoorbeeld bedenkt dat je eigenlijk te moe bent zal de zin niet komen. Het is belangrijk je hier bewust van te zijn, zodat je erop in kunt spelen.
Tevens moet je uit ervaring geleerd hebben of verwachten dat de uitkomst positief(belonend) is. Mocht dit niet het geval zijn dan kan het bijvoorbeeld dat je seks ervaart als een taakje die je óók nog moet volbrengen. En zal die zin niet om de hoek komen kijken. Belangrijk dus om echt altijd voor dat eigen genot te gaan!
Hoge druk
Inmiddels leven we al meer dan een jaar in een wereld met een hoop beperkingen door het Corona virus. Thuis werken, er niet even tussen uit kunnen, familie en vrienden niet zien en ook nog de kinderen de hele dag thuis. We zitten dag in dag uit op elkaars lip en de irritaties lopen vaak hoog op.
Moeten we dan ook nog tijd gaan maken voor seks?! Ja! Maar misschien heb je daar wel helemaal geen zin in. Daarom geef ik je een aantal handvatten om – zelfs in deze tijd – weer zin in seks te ontwikkelen.
De stoorzender
Een van de meest storende factoren voor ons seksleven is chronische stress. We ervaren stress door hoge werkdruk, financiële problemen, het coronavirus en dan ook nog die druk om een aantal keren per week het bed in te duiken.
Het gemiddelde van een aantal keren per week dat velen als maatstaaf gebruiken is dan ook onjuist. Het gemiddeld aantal keren seks ligt een stuk lager, namelijk 2 à 3 keer per maand. Dus niet elk uur, elke dag of elke week. Voel je dan ook niet verplicht om te voldoen aan het gemiddelde van een ander. Het gaat erom dat zowel je partner als jij er tevreden mee bent!
Wanneer we stress ervaren maken we zoals je wellicht al weet onder andere cortisol aan. We staan op de overlevingsstand, dit zorgt ervoor dat de aanmaak van sekshormonen wordt geblokkeerd. Hoe graag je het ook zou willen; in tijden van chronische stress maakt ons lichaam geen ruimte voor voortplanting. 2 oefeningen om je energiesysteem op te schonen vind je hier.
Open staan voor seks
Door alle druk die we ervaren in ons leven kan het best wel eens zo zijn dat jij je – bewust of onbewust – hebt afgesloten voor seks. Om weer zin te krijgen is het belangrijk je opnieuw open te stellen voor seks. Probeer positieve associaties te maken en zet zo je ‘seksuele waakvlammetje’ weer aan.
Wanneer je waakvlammetje aan staat en je seksueel actief bent met je partner zorg je er mede voor dat je weer voldoening uit de seks kunt halen. Dat is één van de belangrijkste dingen voor een goed seksleven: beloning leidt tot herhaling. Zodra je weet dat het resultaat fijn is zal je een volgende keer weer gemakkelijker zin krijgen, omdat je brein leert dat seks leuk en lekker is.
Soloseks: do or don’t?
Wat veel mensen niet weten is dat soloseks leidt tot betere partnerseks. Hoe dit komt leg ik je graag uit! Door te masturberen produceer je meer testosteron – één van de sekshormonen – waardoor je makkelijker zin zult krijgen wanneer er aanleiding tot seks is.
Tevens zorgt masturbatie ervoor dat je zelfvertrouwen hoger wordt en je erachter komt wat je lekker vindt. Je leert je wensen & grenzen beter aan te geven en zult zien dat de zin terugkomt!
Tot slot wil ik je nog één laatste tip meegeven: neem de tijd. Doe je best om je open te stellen en richt wat quality time in met je partner. Even alle schermen en prikkels van buitenaf weg, zodat je volledig op elkaar kunt focussen.