Hoe word jij je eigen cheerleader op een baaldag?

Leestijd 3 minuten
relax
Hoe word jij je eigen cheerleader op een baaldag?

We herkennen het allemaal wel: Zo’n dag die begint als je je verslapen hebt, je springt snel onder de douche en rent naar beneden en pakt een kop koffie en rent de deur uit richting je auto. Dan kom je in een ellenlange file terecht, je collega’s appen je allemaal waar je blijft en je werkgever is alles behalve happy als je eenmaal arriveert.

De rest van de dag verloopt ongeveer hetzelfde; alles gaat mis en gaat anders dan gepland

Als je eenmaal in je auto zit en eindelijk naar huis kan zie je een koffievlek op je nieuwe blouse waar je blijkbaar al de hele dag mee rond gelopen hebt, zonder dat je dat wist. De stoom komt inmiddels uit je oren en het enige dat je nog wilt doen is smerig maar makkelijk eten halen en onder een deken kruipen tot deze ellendige dag voorbij is. Maar je komt thuis en daar wacht het gezin en alle verplichtingen die daarbij horen, dus je ellendige dag sleept zich nog even voort.

Als iedereen op bed ligt en je een momentje voor jezelf hebt, ben je inmiddels zo gaar en chagrijnig dat je niets anders weet te bedenken dan te scrollen op je telefoon of te zappen op de tv.

In principe is daar niets mis mee natuurlijk, maar je brein krijgt geen rust van beeldscherm ‘ontspanning’ dus de kans is klein dat je je na deze bezigheid beter voelt.

Hoe word je dan wel je eigen cheerleader op een baaldag?

Door iets te doen waar je heel blij van wordt. Het antwoord is zo simpel, maar op zo’n moment ook erg moeilijk. Want als je brein moe is, overprikkeld of je bent in een negatieve stemming, dan is het bijna onmogelijk om iets te bedenken wat je wel leuk vindt. Daarom kies je vaak voor datgene wat binnen handbereik is; je telefoon of de afstandsbediening.

Mijn tip: Maak een ‘Happy Bucketlist’

Een happy bucketlist is bedoeld om jezelf een positief cadeautje te geven op een moment dat je een baaldag hebt gehad, of een dag hebt dat je je somber, down, gespannen of moe voelt. Zodat je een mindset-switch kunt maken van down naar happy.

Het is een opkikkertje die je jezelf op dat moment kunt geven. Als kind had je je ouders die je een arm om zouden slaan of even zouden opvrolijken, maar nu ga je leren om je eigen opkikkers te bedenken. Dat betekent niet dat een vriend/vriendin/ouder etc. nu geen rol meer hebben als je een baaldag hebt gehad, maar het betekent wel dat als je het even helemaal gehad hebt met alles en iedereen, je weet hoe je jezelf een opkikker kan geven. Zodat je daarin alleen afhankelijk bent van jezelf.

Ga eens rustig zitten op een moment dat je rustig bent en goed in je vel zit. Zet je voeten stevig op de grond en adem 3 keer door je neus in en door je mond uit. Bedenk vervolgens waar je vrolijk van wordt, of blij, rustig, ontspannen, energiek etc. Hou rekening dat je dit moet kunnen doen op een moment dat je down, moe of lusteloos bent, dus maak het niet te groot.

Bijvoorbeeld; een bos bloemen kopen voor jezelf, je favoriete film kijken, een boek lezen onder een dekentje op de bank, een verfrissend douche of warm bad nemen met je favoriete badschuim, wandeling in de natuur, dansen op een guilty pleasure liedje of gouwe ouwe, lekker koken voor jezelf, etc.

Onthoud de 9 kleine dingen (in of om huis of dingen buitenshuis) en schrijf ze op een post-it. Vervolgens plak je die post-its op een board of vel en die hang of leg je ergens waar je vaak langs loopt in huis (zodat je het niet kunt vergeten als je moe bent)

Als je dan een slechte dag hebt dan pak je als je thuiskomt een post-it naar keuze en ga je dat doen. Misschien heb je er in eerste instantie geen puf voor, maar je zult merken dat je systeem heel blij gaat worden van deze aandacht voor je welzijn op een down-moment en op een gegeven moment ga je uitkijken naar dit soort me-time, zelfs als je een baaldag hebt.

Je dwingt je brein dan te focussen op iets positiefs in plaats van te blijven malen over de rotdag.