Het is zo leuk om te merken dat er steeds meer interesse komt voor de werking van het brein, want het is ook zo belangrijk dat wij als mens bewust worden van de mate van invloed van die grijze massa tussen onze oren. De wetenschap is hard bezig om het mysterieuze netwerk waar een brein uit bestaat te doorgronden en elke keer als er nieuwe inzichten gepubliceerd worden smul ik ervan.
Het is voor mij net een cadeau die ik 100 keer kan uitpakken en er elke keer iets anders uitkomt. Het blijft mij en de wetenschap verbazen hoe verfijnd en precies het brein werkt. Ze zeggen wel dat het hart de motor is van het lichaam, maar het brein is de controlekamer. De marionettenspeler die op elk juist moment aan het juiste touwtje trekt om te zorgen voor beweging, chemische processen, zenuwstelsel, alle aspecten van kunnen zijn en leven. Het is zoiets magisch hoe een brein daarvoor kan zorgen en het is zo’n verfijnd systeem dat ik mij afvraag of we er ooit helemaal 100% achter gaan komen hoe het precies werkt.
Maar gelukkig zijn we in de wetenschap al een aardig eind op weg en zijn er ook heel veel dingen die we al wel weten van de invloed van het brein op je lijf en dagelijkse leven. Het is dan ook heel waardevol om je daar als mens bewust van te zijn, zodat je begrijpt waar bepaald gedrag of bijvoorbeeld fysieke klachten vandaan komen en je daar zelf als persoon meer invloed op kan uitoefenen.
Het leek mij dan ook leuk om te beginnen met een reeks over de invloed van het brein op verschillende aspecten in je leven en lijf. In dit artikel deel 1 van de reeks.
Hoe beïnvloed je brein je gedrag
Iedereen herkent wel het moment dat je besluit dat het anders moet. Je gooit je oude gedrag overboord en pakt het vanaf nu helemaal anders/gezond/beter aan. Eerst zit je in de rush van het scoren als het je dag na dag lukt om dat nieuwe gedrag vol te houden. Maar meestal verval je langzaamaan weer in oud gedrag en blijf je gefrustreerd vast zitten in het oude patroon die je graag anders ziet.
Waarom is het zo moeilijk om goede voornemens vol te houden?
Ondanks alle goede voorbereiding en goede intenties om dat lang gehoopte doel of missie te gaan halen, loopt het toch weer in de soep. Je staat erbij en kijkt ernaar, frustreert je er over en er komen gevoelens van falen, mislukking en hopeloosheid langs. Niet leuk. Dit is ook het moment voor oude overtuigingen om de kop op te duiken; zie je wel dat het je niet zou lukken en het te hoog gegrepen was? Deze situatie zal nooit meer beter worden, alles wat ik probeer loopt uit op een mislukking.
Even afgezien van het feit of dat stemmetje gelijk heeft of niet, het is dit punt in gedragsverandering waar je (als je bewust bent van de trucjes van je mind/brein) het verschil kunt gaan maken als het gaat om het halen van lang gehoopte doelen.
Dit is het kantelpunt of je de eindstreep gaat halen of niet
Want geloof het of niet; IEDEREEN komt een keer op dit punt bij leren van nieuw gedrag of het aangaan van een uitdaging. De vraag is welke afslag neem je; ga je rechts(omkeert) en geloof je het stemmetje en beland je weer terug bij start, of ga je rechtdoor en hoor je het stemmetje aan, maar blijf je je focussen op je doel?
Het brein is gemaakt om ons te behoeden voor gevaar en zal ons bij nieuwe situaties altijd hyperalert maken en bij dreigend gevaar terugsturen naar je safe zone. Ongeacht of die safe zone/oude situatie helemaal niet prettig voelt voor je. En hoe meer je buiten je comfort zone gaat, hoe harder je brein zal proberen om je tegen te houden. Dit is nou eenmaal hoe het brein werkt en hoe het brein je in leven houdt.
Bij het oversteken van een te drukke straat, terwijl je enorm veel haast hebt maar het stoplicht op rood staat, ben je blij dat je brein je overhaalt om toch, zoals normaal, op het groene licht te wachten. Maar bij het aanleren van nieuw gedrag of een nieuwe mindset, wat spannend is en soms eng is; detecteert je brein ook dreigend gevaar en werkt het je tegen om er mee door te gaan.
Waar zit het verschil tussen iemand die zijn dromen waar heeft gemaakt en iemand die elke keer terug bij af is?
Voor allebei is wat te zeggen, want de een gaat ondanks onzekerheid en het gevoel het niet te kunnen toch door richting zijn doel. En de ander gaat ondanks dat het mislukt is vaak toch weer een nieuwe poging doen. Voor beide is vertrouwen, doorzettingsvermogen en moed nodig.
Als je weet hoe het brein reageert op nieuw situaties dan kun je daar voordat je doelen stelt rekening mee houden, dan word je niet overvallen door een overlevingsmechanisme die duizenden jaren teruggaat. Bewust worden van de invloed van je brein is ook hier erg nuttig, want daardoor behoud je je focus op je doel en behoor je tot de groep die zijn dromen waar kan maken.