Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Even voorstellen; Jan Albracht; Co-active coach & Psychodynamisch Therapeut

Leestijd 5 minuten
breinkennis

Graag stellen we Jan Albracht, Co-active coach en Psychodynamisch Therapeut, aan je voor;

Welkom bij Your Brain Balance Jan, kun je jezelf voorstellen? 

Mijn naam is Jan Albracht en ik ben momenteel 61 jaar. Ik ben directeur en eigenaar van bpo-axsys zorgadviseurs, een organisatieadvies bureau wat in 1996 door mij is opgericht en ondertussen exclusief in de zorg- en welzijnssector actief is.

Wat is je professionele achtergrond? 

Ik ben mijn carrière begonnen in de farmaceutische industrie waar ik een aantal jaar werkzaam ben geweest op laboratoria en R&D afdelingen. Nadat ik het organisatieadvies bureau was gestart miste ik het formuleren van nieuwe farmaceutisch producten en ben ik gaan koken. Op zondagavond trok ik de keukenkastjes open en genoot van het koken. Dit beviel zo goed dat ik gedurende een aantal jaren één dag per week heb vrijgemaakt om een aantal kok’s diploma’s te halen. Momenteel kook ik bijna elke avond thuis en regelmatig als kok in de horeca. Jaarlijks is mijn kerstdiner een meesterstukje. Ik heb een aantal jaar trainingen voor Schouten & Nelissen verzorgd en kon daardoor als docent met korting bij deze organisatie studeren. Ik heb mij ingeschreven voor de kennismakingstraining Co-active coaching. Tijdens deze training ging bij mij het licht aan en leek het alsof ik door een bliksemflits werd getroffen. Ik heb daarna alle trainingen gevolgd en ook de certificering tot Certified Professional Co-active Coach (CPCC) doorlopen.

Wat is je specialisatie? 

Vanaf dat moment heb ik een bloeiende praktijk gestart en vaak gemerkt wat er gebeurt als mensen de regie over hun leven zelf ter hand nemen. Gaandeweg merkte ik dat ik steeds meer cliënten kreeg waarvan ik het idee had dat de problematiek waarmee ze werden geconfronteerd in het verleden lag. Als coach ga je uit van wat er vandaag is en wat de client morgen anders wil doen. Ik had dus niet echt een antwoord op de vragen van mijn cliënten waarvan ik de indruk had dat de oorsprong in het verleden lag. Daarom ben ik een aantal jaren geleden aan de HBO opleiding Psychodynamisch Therapeut begonnen. Als Psychodynamisch Therapeut pas ik technieken zoals opstellingen, regressie, innerlijk kindwerk en hypnotherapie toe.

Ik heb mijn praktijk de naam ‘Lucciole;’ gegeven. Lucciole zijn vuurvliegjes op z’n Italiaans. 20 jaar geleden heb ik op vakantie in Umbrië in de avondschemering voor het eerst vuurvliegjes gezien. Als ik er nu nog aan terugdenk krijg ik weer kippenvel op m’n armen. Honderden vliegjes die aan de bosrand zweven en aan en uit gaan, dat staat voor mij ook nu nog voor ultieme vrijheid. Daarom Lucciole, leef en geef licht!

Wat zijn verder je grootste passies en hobby’s? Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Als je me vraagt ‘Waar mag ik je ’s nachts voor wakker maken?’ dan zeg ik laat mij lekker slapen. Niet dat ik geen passies heb maar goed slapen is zo belangrijk. Over passies gesproken; die heb ik natuurlijk zeilen, racefietsen, auto racen en natuurlijk koken op hoog niveau en in de zomer koken op de barbecue.

 Wanneer ontdekte je zelf het belang van een goede Brain Balance?

Tijdens de opleiding Psychodynamisch Therapeut kwam er een jeugdtrauma naar boven wat mij zo raakte en in verwarring bracht. Dit heeft veel energie en liefde van mijn omgeving gevraagd om dit weer op de rit te krijgen. Ik was altijd al geïnteresseerd in het brein en wat voeding voor de conditie van dit brein betekend. Door het verwerken van mijn jeugdtrauma heb ik zelf ondervonden wat dit met je doet. Met name wat dit met je brein doet. Opeens werkten de overlevingsstrategieën, die in mijn jeugd waren gemaakt, niet meer. De naakte waarheid is dan erg hard. Het brein, mijn brein, was direct alweer bezig een nieuwe overlevingsstrategie te bouwen waardoor de pijn werd verzacht. Hierdoor kon ik om het trauma heen gaan leven, zoals ik al heel lang deed. Gelukkig is dit, met professionele hulp, omgebogen en zijn de oude en nieuwe overlevingsstrijden niet meer nodig om verder te kunnen en te willen met mijn leven. Hier komt mijn fascinatie voor het menselijk brein vandaan. Deze fascinatie wordt nog steeds iedere dag getriggerd door wat ik in mijn praktijk Lucciole meemaak met cliënten.

 Waarom is dit thema zo actueel?

Ik merk in mijn praktijk zo vaak dat mensen op automatische piloot leven en niet het leven leiden wat ze wensen. Door de therapieën die ik als Psychodynamisch Therapeut toepas kunnen cliënten weer de regie over hun leven nemen en vanuit positiviteit en met energie verder met hun leven. Maar dan bewust met de keuzes die ze kunnen en mogen maken. Ik mag het verlengstuk zijn om niet meer te denken in belemmeringen maar in mogelijkheden.

Ik maak gebruik van hypnotherapie waardoor het mogelijk is, doordat de client in een lichte trance verkeert, direct met het onderbewustzijn te communiceren. Dit is bijzonder effectief omdat hier nu juist een schat aan kennis en mogelijkheden aanwezig is. De effectiviteit wordt vergroot doordat dan de storende ‘stemmetjes’ er niet zijn, zoals ‘dit is niet voor jou’ of ‘je kan het toch niet’. Dit gecombineerd met cognitieve gedragstherapie geeft de client de mogelijkheid zich te focussen op positieve kracht, waarden en ambitie. Bovendien heeft deze gerichtheid een positief effect op het zelfvertrouwen, het vermogen om nieuwe keuzes te maken en, uiteindelijk, op de productiviteit. Zodoende vormt de focus op het potentieel de motor voor verandering. Ik zie en merk letterlijk dat er in het brein van de client nieuwe neurale verbindingen gelegd worden en vaak ook het ‘licht’ aangaat!

Wat heb je toen gedaan (en/of doe je nog steeds) om je persoonlijke breinbalans te bewaken? 

Zelf houd ik de juiste ‘brain balance’ door gezond te eten, de juiste voedingssupplementen te gebruiken, te bewegen door te wandelen met cliënten, te studeren, muziek te luisteren en zeker ook te relaxen. Daarnaast gun ik mezelf de juiste hoeveelheid slaap. Ik combineer al deze zaken regelmatig met een gesprek met een professional over waar ik in mijn leven tegenaan loop en wat ik daaraan kan veranderen, zo houd ik mijn brein in balans.

Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen? Waarom (is dat zo belangrijk)?

Ik deel graag mijn kennis en ervaring op het platform Your Brain Balance, omdat ik het ieder mens gun om uit het leven te halen wat erin zit en lever daar als coach en therapeut graag mijn bijdrage aan.