Graag stellen we Erik Schut aan je voor.
Welkom bij Your Brain Balance, Erik! Kun je jezelf kort voorstellen?
Waarom worden mensen ziek en nog veel interessanter, waarom worden ze lang niet altijd beter.
We leven steeds langer maar als je naar de cijfers kijkt zien we ook dat we op steeds jongere leeftijd voor het eerst chronische gezondheidsklachten krijgen.
Wat is er aan de hand en hoe kunnen we hier iets aan doen.
Dat is waar ik me mee bezig houd.
Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring?
Aan het begin van mijn loopbaan als fysiotherapeut, daarna ook als acupuncturist. Op zoek naar meer inzicht ben ik filosofie en godsdienstwetenschappen gaan studeren. Ik wilde vooral weten wat we nu geloven en wat we zeker weten. Dus de combinatie godsdienstfilosofie en wetenschapsfilosofie hadden mijn interesse.
Na het basisdoctoraal was het weer tijd om in de praktijk te investeren en ben ik begonnen met de osteopathieopleiding en tegelijkertijd kwam ik in aanraking met de klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI). Binnen deze discipline, geïnitieerd door Bram van Dam en Leo Pruimboom, voelde ik me meteen thuis.
De notie dat de mens een functionele eenheid is die ook beïnvloed wordt door alle informatie uit de omgeving kende ik al uit de Chinese geneeskunde. Binnen de kPNI wordt dit beschreven in een wetenschappelijke biomedische taal waardoor de communicatie met de medische, wetenschappelijke wereld wat makkelijker is.
Als fysiotherapeut hadden de hersenen al mijn interesse. In 1985 werd langzaam duidelijk dat er zoiets als plasticiteit van de hersenen bestaat en dat we daar gebruik van kunnen maken. Mijn afstudeerproject ging over de motorische leertheorieën en de mogelijke toepassing hiervan in de praktijk met als achtergrondgedachte de notie van plasticiteit.
Wat houd je op dit moment met name bezig?
Op dit moment hou ik me vooral bezig met de interactie tussen het neuro endocriene systeem en het immuunsysteem. Om de fenomenen als neuro inflammatie en neurodegeneratie te begrijpen is kennis over deze interactie heel belangrijk.
Wat steeds duidelijker wordt is dat chronische ziektebeelden zoals auto-immuunziektes, Alzheimer, Parkinson en ook kanker veroorzaakt worden door meerdere bij elkaar komende risicofactoren, stressoren, metabole en hormonale disbalansen, te korten aan micronutriënten, toxines etc.
Als dit gaat leiden tot verlengde activatie van het immuunsysteem, chronische activatie van het stresssysteem en neuro inflammatie ontstaan neurodegeneratieve ziektebeelden.
De aanpak van deze ziektebeelden zou dan ook een multifactoriële aanpak moeten zijn. Dit wordt gedaan door Dale Bredesen in Amerika.
Breng alle zwakke plekken in kaart en probeer zoveel mogelijk verstoorde systemen en problemen aan te pakken. Bredesen is een gerenommeerd Alzheimer onderzoeker en heeft laten zien dat zelfs mensen met de diagnose Alzheimer kunnen verbeteren als ze zijn protocol gaan volgen.
Hoe dit in Nederland in de praktijk te brengen en daar vooral de preventieve lessen uit te leren is de uitdaging die ik wil aangaan.