Koffie: verhoogt het je cijfers op school?

Leestijd 2 minuten
breinkennis

Als je weleens dagenlang moet doorploeteren voor je tentamen is het fijn om een warm drankje naast je te hebben staan. Zeker in de wintermaanden! Koffie wordt dan het meest gekozen. In de ochtend staat er dan ook een lange rij met studenten die met kleine oogjes staan te wachten op hun beurt voor de koffiemachine.

Maar zorgt zo’n warm bakje koffie nou ook voor hogere cijfers? Hier ontdek je wat onderzoek zegt over koffie.

Koffie = famous!

Alle koffieleutjes nog aan toe! Er is een bibliotheek te vullen met de hoeveelheid onderzoeken over koffie. Hier bespreek ik de meest bekende onderzoeken die je op YouTube en andere blogs kan vinden. Helaas wordt het onderzoek regelmatig verkeerd geïnterpreteerd door blog schrijvers. Dat is zonde! Laten we snel kijken waar het over gaat.

Koffie: backed by science

In 2014 is een onderzoek gedaan op de John Hopkins Universiteit over de werking van cafeïne op je prestaties. Er zijn twee groepen, de eerste groep krijgt een cafeïnepil en de tweede groep een placebo. Zelfs de onderzoekers weten niet wie welke pil heeft genomen. Ze krijgen vervolgens allerlei afbeeldingen te zien. Een dag later krijgen de groepen een deel van de afbeeldingen terug te zien. Ze moeten zeggen of het dezelfde afbeeldingen zijn of niet. Het uitzonderlijke is: de groep die een cafeïnepil heeft genomen kan niet alleen de afbeeldingen goed onderscheiden, maar kan ook het verschil zien tussen afbeeldingen die ‘bijna’ identiek zijn. Koffiedrinkers zijn dus stukken beter in het herkennen van de afbeeldingen die net even anders zijn. Maar wat betekent dit voor jou als student?

Wat betekent dit?

Deze studie geeft aan dat je door koffie de veranderingen in beelden beter herkent. Je oog voor detail verhoogt. Let op! Als we dit vergelijken met het maken van je tentamen helpt koffie bijvoorbeeld als je juist/onjuist vragen moet beantwoorden, maar niet met een open vraag. Dan moet je de informatie niet herkennen, maar ophalen. Dit zijn twee verschillende geheugenprocessen. Het herkennen kan ook helpen als je meerkeuzevragen moet maken. Met koffie herken je makkelijker de antwoorden die net niet kloppen. Dit kan zeker handig zijn bij strikvragen!

Conclusie

De volgende keer als je een tentamen moet maken, weet je wat de invloed van koffie kan zijn op je cijfer. Als je meerkeuze vragen moet beantwoorden, vergezel jezelf met een bakje warme koffie om je te ondersteunen. Maar koffie is geen wondermiddel. Je moet nog steeds diep in je boeken duiken als je je tentamen wilt halen.